BIVŠI KOŠARKAŠ ZVEZDE ODLUČIO: Raško Katić prelazi u ptičare
Foto: Dado Đilas

Neobičan hobi

BIVŠI KOŠARKAŠ ZVEZDE ODLUČIO: Raško Katić prelazi u ptičare

Košarka -
Srpski centar otkrio da obožava odlaske u prirodu, te da će se po završetku karijere posvetiti pticama pevačicama.

Fenomenalni Raško Katić ne posustaje ni u poznim igračkim godinama na parketima belgijskih košarkaških dvorana, a tamošnjim novinarima otkrio je da uzgaja ptice pevačice i da ga odlazak u šumu i na pecanje opušta.Osim koševa za pobede ekipe Ostenda, belgijski novinari su iz života 35-godišnjeg centra iz Kragujevca objavili još nekoliko zanimljivih detalja. Centar koji je sa velikim uspehom igrao za Crvenu zvezdu i Partizan oduševio je Belgijance.- Odrastao sam nadomak šume. Ništa mi ne daje više energije kao odlazak u šumu ili na pecanje, ali najviše vremena provodim gajeći moje štiglice. To mi je omiljeni hobi, o tome znam više nego o košarci. Pročitao sam mnogo knjiga od svetskih eksperata, a kada završim karijeru, to će mi biti jedini posao - rekao je Katić za belgijski list Knak.Potom je otkrio kakvo mu je bilo detinjstvo.- Moja porodica nije imala dodirnih tački sa sportom. Otac je pisao poeziju i satiru za novine, dok je sestra doktorirala slavistiku. Ja sam kao mali crtao stripove i u 16. godini sam čak na jednom internacionalnom takmičenju u Olenu osvojio treću nagradu. Nijednog trenutka nisam pomislio da bih 20 godina kasnije mogao da igram košarku u Belgiji.Raško Katić poznat je kao košarkaš koji voli da provocira na parketu.- Trudim se da pobedim u igri živaca. Ne prljavim rečnikom i provokacijama jer je to znak slabosti. Najčešće sam potpuno tih, a ako kažem nešto, trudim se da bude produktivno. Na utakmici u Evrokupu sa Šalonom čuo sam kako se dva protivnika svađaju zbog toga ko više šutira. Onda sam prišao jednom i rekao: „Hej, ovaj te ne poštuje, nemaš kontrolu nad igrom svoje ekipe.“ Posle toga je nastavio vidno frustriran - otkrio je Katić.

Jedan je DivacNISAM KAO VLADEBelgijanci smatraju da Katić ima dosta sličnosti s Vladom Divcem.- Nisam na njegovom nivou, ali smo slični. Snažni smo, ali nismo atletski građeni, imamo dobar pas i horog šut. Moj kvalitet je veliki košarkaški IQ, pa zato strašno mrzim kad naletim na nekog pametnijeg protivnika - rekao je Katić.

PikanterijaSVAĐALI SMO SE NA SP U ŠPANIJIKatić je izneo i jednu pikanteriju vezanu za reprezentaciju Srbije tokom SP u Španiji:- U početku su postojale tenzije u timu, ali posle velike rasprave u svlačionici lični interesi su se podredili kolektivu. Padali su redom Grčka, Brazil i Francuska. Samopouzdanje nam je raslo i dovelo do toga da igramo finale sa SAD. Oni su izgledali kao da su s druge planete. Čak ni najbolji tim Evropljana ne bi mogao ništa protiv sjajnih Kajrija Irvinga, Džejmsa Hardena, Stefa Karija...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track