SONJA PETROVIĆ ZA KURIR: Verujem da možemo da napravimo čudo na F4 Evrolige!
Foto: FIBA Europe

Sonjin Prag u Istanbulu brani titulu prvaka Evrope

SONJA PETROVIĆ ZA KURIR: Verujem da možemo da napravimo čudo na F4 Evrolige!

Košarka -

Turski Istanbul od petka do nedelje biće domaćin Fajnal-fora Evrolige. Boje Srbije braniće Sonja Petrović i Tijana Ajduković, članice aktuelnog šampiona ekipe Praga.

Jedna od glavnih uzdanica češke ekipe biće srpska reprezentativka Sonja Petrović, koja je nedavno glasovima navijača izabrana u idealnu petorku Evrolige, ujedno proglašena i za najbolju igračicu na poziciji krila.

Sa kakvim očekivanjima idete na F4 u Istanbul?"Očekivanja su pomešana. Svesni smo da se sastajemo sa glavnim favoritom u polufinalu, ali ako se potajno nadamo da i ove godine iznenadimo Jekaterinburg se ne može izbeći. Cilj je ispunjen plasmanom na F4, pa će bilo koja medalja predstavljati uspeh."

Drugi vas ponovo vide kao ekipu sa najmanje šansi. Da li je to dodatni motiv za vas?"Mislim da za finalni turnir sezone dodatni motivi nisu potrebni. Naše je da odigramo kako znamo jer to je igra koja je donela titule i zadobila navijače iako nas po rosteru niko nikad na favorizuje."

Kako protiv Jekaterinburga, kojeg mnogi opisuju kao drim-tim u ženskoj košarci?

"Mnogi ističu da mi imamo recept za drim tim. Nesumnjivo je da su ove godine možda i jači nego pre i popunjeniji još na svim pozicijama. Ipak, igraju drugačije od nas, više američku košarku i tu vidim našu šansu. Naterati na manji broj poena, smiriti igru i iz odbrane vrebati šanse."

Gde vidite svoju prednost u duelu sa ruskim timom?

"Naša najveća prednost je timska igra i energija koju najviše daju vodeći igrači što je retkost. Mislim da razumevanja i atmosfera u našoj ekipi su glavni razlozi kontinuiteta kvalitetne igre i rezultata."

Šta za jednu igračicu i njenu karijeru može da predstavlja igranje u Evroligi?

"Mislim da cilj svake igračice treba da je igranje Evrolige, najjačeg evropskog takmičenja koje je uz rame sa WNBA-om zbog velikog broja Amerikanki. Ako se ne takmičiš sa najboljima ne možeš ni doći do vrha. Posebna priča je ogromna razlika u profesionalnosti, trenerima, saigračicama i organizacijama između ekipa Evrolige i onih koji je ne igraju."

Deveti uzastopni put igraš završnice Evrolige (F4 ili F8). Da li neki završni turnir zauzima posebno mesto u vašem srcu?

"Posebno iskustvo je bio prvi F4 sa francuskim Buržom, imala sam samo 18 godina i obe utakmice su izgubljene u poslednjoj sekundi. Bila je to velika, ali bolna škola. Najsrećniji i najdraži je za sada prošlogodišnji F4 u Pragu, kad smo osvojile Evroligu pred svojom publikom."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track