ĐILAS NA OPROŠTAJU OPLEO PO EVROLIGI: Bertomeu se sprdao sa Partizanom!
Foto: Beta

Kritikovao

ĐILAS NA OPROŠTAJU OPLEO PO EVROLIGI: Bertomeu se sprdao sa Partizanom!

Košarka -

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije u ostavci Dragan Đilas nabrojao je posle podnošenja ostavke, šta je sve urađeno tokom pet i po godina dok je bio na čelu saveza, a kritikovao je i evropske organizacije FIBA i EKA.

Đilas je kazao da je od dolaska na čelo saveza sa svojim timom uspeo da zadrži Dušana Ivkovića na mestu selektora, kao i da su svi zajedno posle toga "imali hrabrosti" da dovedu Aleksandra Đorđevića.

"U ženskom sektoru smo krenuli od nule. Imali smo u tom trenutku najmlađeg selektora u Evropi, pomagali smo koliko smo mogli i postali smo evropski prvaci. Muški i ženski rezultati su najbolji u Evropi i to me čini ponosnim... Treba da se više radi sa mlađim kategorijama, mada je sve to teže u doba biznisa i para. Nisu kod mladjih najvažnije medalje, nego da dobijemo igrače iz svake gerenraclije", rekao je Đilas.

On je kazao i da je savez gradio pozicije u Fibi i ocenio da je to najvažnije što je savez radio.

"Sukob Fiba Evrope i EKA nanosi štetu košarci. KSS je morao da sprovodi odluke sa kojima se nije slagao, ali smo članovi Fibe i morali smo. Ja sam pre 10 dana uputio zvanične dopise predsedniku Fiba Evropa i generalnom sekretaru da ih obavestim da je počeo Evrokup ako nisu znali, kao i da postoji odluka borda Fiba da će oni da preduzmu meru i suspenduju sve zemlje čiji klubovi igraju Evrokup sa Evropskog prvenstva 2017. Sa odlukom se ne slažem, ali sam ih pitao da li je sprovode", rekao je Đilas.

"Bilo bi delotvorno i blagotvorno da ljudi koji danas vode evropsku košarku više ne budu na tim funkcijama", dodao je on.

Đilas je kazao da "nije preterano naklonjen" ni prema Evroligi i EKA, kao i da je bio protiv održavanja 'fajnal fora' u Beogradu, jer "više košta nego što donosi".

"Imam i negativan stav prema (predsedniku EKA Đordiju) Bertomeuu i odnosu prema ABA ligi i našim klubovima. Ja sam čovek koji pamti i pamtim da Partizan nije dobio A licencu uprkos rezultatima koji su tada bili kriterijum.

Pamtim i da je ABA pala sa tri mesta u Evroligi na jedno, a i da je to jedno bilo u opasnosti. Pamtim i 100 miliona dolara nagradnog fonda po godini. Ako je sada 30 miliona nagradni fond, gde je ostalih 70? Nadam se da će to neko pitati", rekao je Đilas.

On je ocenio da je KSS uspeo da sačuva klubove da mogu da igraju Evroligu, ali i reprezentacije da mogu da nastupaju na velikim takmičenjima.

"Da budemo realni i iskreni, lakše je izbaciti Srbiju sa takmičenja nego Španiju. Nadam se da će se taj rat završiti, da će se nešto dogovoriti i napraviti sistem takmičenja koji odgovara svima, da ne slušamo više bahate duhovitosti kao prvog čoveka Evrolige pre neki dan o Partizanu. Nisam upućen, ali mislim da ABA ima ugovor i da ko je prvak, ide u Evroligi. Nadam se da će reagovati tamo", rekao je Đilas.

On je na kraju zahvalio svojim saradnicima i svim delegatima na radu proteklih godina i kazao da će se potruditi da KSS u novu godinu uđe bez dugovanja.

Đilas će obavljati funkciju predsednika do izbora novog, što bi trebalo da se desi 15. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track