GODINA BEZ ŽERAVICE: Na današnji dan preminuo trener sa kojim smo osvojili jedino olimpijsko zlato
Foto: Dragana Udovičić

Tužna godišnjica

GODINA BEZ ŽERAVICE: Na današnji dan preminuo trener sa kojim smo osvojili jedino olimpijsko zlato

Košarka -

Na današnji dan, 2015. godine u 85-oj godini života preminuo je Ranko Žeravica.

Žeravica je rođen 1929. godine, a trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka.Sve do 1966. godine bio je trener muške i ženske ekipe u Radničkom iz Beograda.

Paralelno s radom u reprezentaciji Žeravica je presudno uticao na veliki "bum" beogradskog Partizana sedamdesetih godina prošlog veka, kada je selektirao ekipu predvođenu Draženom Dalipagićem i Draganom Kićanovićem.

Ostao je upamćen kao trener koji je na prostorima bivše Jugoslavije s uspehom kombinovao američku i rusku školu košarke.

Ranko Žeravica je reprezentaciju Jugoslavije vodio do zlata na Olimpijskim igrama (1980), Svetskom prvenstvu (1970), do srebra na Igrama 1968, Mundobasketu 1967 i Eurobasketima 1969 i 1971, odnosno do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

Paralelno sa radom na klupi nacionalnog tima imao je presudan uticaj na uspehe Partizana početkom 70-ih godina kada je selektirao tim predvođen Draganom Kićanovićem i Draženom Dalipagićem. Prvi trener Crvene zvezde bio je 80-ih godina i do skoro je bio rekorder je po broju pobeda sa 167 trijumfa na 272 utakmice.

Svetska kuća košarke ga je 2007. uvrstila u Kuću slavnih FIBA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track