Ivković oprostio Raduljici i Rakoviću

Košarkaši igraju kvalifikacije za Eurobasket 2013.

Ivković oprostio Raduljici i Rakoviću

Košarka -
Ivković je pozvao sedmoricu debitanata, ali se odrekao usluga Bobana Marjanovića

Selektor košarkaške reprezentacije Srbuije Dušan Ivković, saopštio je širi spisak reprezentativaca, koji će kroz kvalifikacije pokušati da se domognu Eurobasketa u Sloveniji 2013.

Ivković je pozvao sedmoricu debitanata i odlučio da pruži novu šansu Miroslavu Raduljici, koji mu je prošle godine telefonom javio da je povređen i da se neće odazvati pozivu. Selektor je tada bio veoma ljut i rekao da mu se tako nešto u karijeri nije dogodilo.

"U sredu u popodnevnim časovima, telefonom sam razgovarao sa Miroslavom Raduljicom, koji me je obavestio da je za njega velika čast poziv u seniorsku reprezentaciju Srbije, ali da je odlučio da pauzu provede sa porodicom, u oporavku od povreda koje su ga mučile tokom sezone. Za mene ovo predstavlja veliko iznenađenje, jer mi se prvi put u dugogodišnjoj reprezentativnoj karijeri dešava da igrač telefonom otkaže učešće u nacionalnom timu. Obavestio sam Raduljicu da otkaz ne mogu da prihvatim kao opravdan, sve dok ga ne pregleda Lekarska komisija Košarkaškog saveza Srbije i predložio mu da se tokom današnjeg dana čujemo i dogovorimo susret i razgovor - rekao je tada Ivković za zvaničan sajt KSS.

Drugu šansu za dokazivanje dobio je i Milovan Raković, koji se prošle godine nije javio na pripreme jer je imao porodičnih problema, a nema centra Radničkog Bobana Marjanovića.

Na okupljanju 9. jula trebalo bi da se pojave: Miloš Teodosić, Stefan Marković, Milenko Tepić, Aleksandar Rašić, Nemanja Jaramaz, Nemanja Nedović, Ivan Paunić, Mladen Jeremić, Marko Kešelj, Andreja Milutinović, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić, Novica Veličković, Duško Savanović, Zoran Erceg, Milan Mačvan, Dragan Labović, Nenad Krstić, Kosta Perović, Milovan Raković, Miroslav Raduljica, Dejan Musli i Mile Ilić.

"Nosioci igre nacionalnog tima su manje više nepromenjeni, a imamo i sedam debitanata. Prvi i osnovi cilj je plasman na EP, a verujem da igrači neće imati problema sa motivacijom u kvalifikacijama. To takmičenje nećemo da shvatimo olako, cilj će nam biti i afirmacija mladih igrača koji su u mlađim kategorijama imali dobre rezultate", rekao je Ivković u Kući košarke.

On je priznao da gledajući protekli četvorgodišnji period nisu svi napredovali kao što se očekivalo.

"Sve je krennulo uzlaznom putanjom, ali sada u odnosu na 2008/2009 imamo malo igrača koji su nosioci u svojim klubovima", rekao je Ivković.

On je kazao da je bilo planirano da na spisak budu uvršćeni Vasilije Micić i Vladimr Micov, ali da su otpali zbog teških povreda. Na spsiku nema ni Uroša Tripkovića, koji je u procesu oporavka od povrede.

"Izašli smo sad sa spiskom kako bi u slučaju eventualnih povreda naša lekarska komisija imala vremena da reaguje. Već sada ima naznaka kod Veličkovića da bi moglo da bude problema oko povrede. Spisak ću skratiti 25. juna kada će biti poznat i konačni sastav stručnog štaba reprezentacije", rekao je Ivković i dodao da će 4. jula saopštiti konačan spisak igrača za kvalifikacije.

Potpredsednik KSS Dejan Bodiroga najavio da će nacionalni tim protiv Izraela i Crne Gore igrati u Beogradskoj areni, dok će preostala tri meča u Srbiji gradovi domaćini biti Novi Sad, Niš i Zrenjanin.Planirano je i da reprezentacija odigra jedan turnir u Ljubljani i Beogradu, kao i prijateljsku utakmicu sa Ukrajinom u Banjaluci.

Reprezentacija Srbije takmičiće se u A grupi kvalifikacija sa Izraelom, Crnom Gorom, Estonijom, Slovačkom i Islandom. Prvi meč odigraćemo 14. avgusta protiv Islanda u Rejkjaviku, a poslednji (deseti) 11. septembra protiv Izraela u Beogradskoj areni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track