DUŠAN IVKOVIĆ POTVRDIO: Sav prihod od oproštajne utakmice doniran deci Srbije i Grčke
Foto: Zorana Jevtić

vIŠE NEMA DILEME

DUŠAN IVKOVIĆ POTVRDIO: Sav prihod od oproštajne utakmice doniran deci Srbije i Grčke

Košarka -

Prihod sa oproštajne utakmice legendarnog srpskog košarkaškog trenera Dušana Ivkovića, 20. septembra u Atini između Olimpijakosa i ekipe "Dudine zvezde" namenjen je dobrotvornoj organizaciji "Dečiji osmeh" iz Grčke i Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, u Beogradu.

– Osnovna ideja je bila da to bude humanitarna utakmica i moja odluka je bila da sva sredstva budu namenjena deci. Jedan deo je bio namenjen Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, a drugi deo grčkoj dečijoj organizaciji „Dečiji osmeh”. Stavili smo baš popularnu cenu karata da dođe i mlađeg sveta i da to ne bude takmičarska već humanitarna utakmica. Rešili smo da sredstva budu podeljena između te dve dečije organizacije – rekao je Dušan Ivković u kratkom razgovoru.

On je potom ispričao kako je bilo organizovano i aukcijsko veče prilikom kog su evocirane uspomene od pre 18 godina tokom bombardovanja Srbije.

– Igrači su doneli svoju opremu i rekvizite i uspeli smo da skupimo nešto para veče pred utakmicu. Okupili su se brojni igrači, došao je i predsednik te grčke dečije organizacije i u razgovoru sa njim smo evocirali mnoge momente koji su bili najteži za našu zemlju. Ja sam tada (tokom bombardovanja, prim.aut.) radio u Grčkoj, a organizacija „Dečiji osmeh” je uputila ogromnu pomoć bolnici u Tiršovoj. Takođe, grčka deca su primala mnogo naše dece u goste. Tokom večeri pred moju oproštajnu utakmicu bio je prisutan i moj igrač iz AEK-a Mikalis Kakjusis koji je 1999. lično primio jedno dete kao vrhunski sportista i grčki reprezentativac. Rekao mi je da ga je u međuvremenu i krstio, a taj dečak se i oženio. Postali su kumovi. Bilo je predivno da se u sklopu utakmice i u sklopu dve dečije organizacije evociraju te uspomene – zaključio je Ivković dok se prisećao lepih momenata i prijateljstva između srpskog i grčkog naroda.

Ivković, koji uskoro puni 74 godine, tokom bogate karijere vodio je mnoge klubove, poput Partizana, Arisa, Radničkog sa Crvenog krsta, Šibenke, Olimpijakosa, moskovskih CSKA i Dinama, Efesa i drugih, osvojio je dva puta Evroligu (1997. i 2012), Evrokup (2006), evropski Kup Radivoja Koraća (1976) i Kup Saporta (2000), uz 15 titula prvaka i kupova država u kojima je radio. Sa državnim timom osvojio je pregršt medalja, zlato na Svetskom prvenstvu (1990), tri zlata na šampionatu Evrope (1989, 1991. i 1995), uz jedno kontinentalno (2009) i olimpijsko (1998) srebro.

Kurir sport / NOIZZ, Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Beograđani, večeras ne smete da se obrukate

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track