DRAŽEN DALIPAGIĆ ZA KURIR: Ovo je razlog zašto Partizan u moje vreme nije bio prvak Evrope, ali je zato Jugoslavija harala
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

otvoreno

DRAŽEN DALIPAGIĆ ZA KURIR: Ovo je razlog zašto Partizan u moje vreme nije bio prvak Evrope, ali je zato Jugoslavija harala

Košarka -

Legenda jugoslovenske košarke Dražen Dalipagić, posle promocije knjige Serđa Tavčara "Kako je Jugoslavija osvojila svet" , koja priča o uspesima basketa na prostorima bivše Jugoslavije od 1960. do 2002. godine, kaže za Kurir da to pitanje nije previše komplikovano:

"Knjigu još nisam pročitao...Ima nekoliko razloga. Ossnovni je po meni što je svaka generacija od one prve u kojoj su bili Popović, Kalember. Loknicer...,do one Žućkove koju smo mi nasledili gradila nešto svoje. Išlo se napred. To je matrica koju su kasnije u skladu sa promenama u košarci i sportu unapredili Đorđević, Rađa Kukoč, Divac... Mnogo smo radili i to je najvažnije, mada ima još razloga", kaže Dalipagić.

Kojih?

"Ovde smo od Serđa Tavčara čuli da su nam se Italijani divili. To je tačno. Proveo sam tamo sedam godina kao igrač i pet kao trener i dobro znam kakav je to mentalitet. Oni su igrali za novac, kao što sam i ja kada sam bio tamo. Ali... Njima je čoveče, svejedno da li su popodeli ili izgubili. Nama nije. Mi kada izgubimo, to je katastrofa, samo što se ne poubijamo. Jer mi smo košarku igrali bez novca iz čiste ljubavi. Nismo imali para za strance, a prelazak ključnih igrača iz kluba u klub bio je gotovo nemoguć. Zamislite, šta bi bilo sa Partizanom da smo u vreme kada sam ja igrao imali stranca!", kaže Dalipagić i odgovara ne čekajući pitanje:

"Da smo Kića i ja uz sebe imali dva dobra centra stranca prošetali bi se. Evropom! I onom ligom. Ali nismo imali para. A ostali sluha da nam na godinu dana ustupe recimo Jerkova, ili Knega, Žižića, svejedno. To tada nije bilo moguće i zato Partizan ima samo jednu titulu prvaka Evrope, koja je došla 1992."

Ali reprezentacija ima sve titule?

"Tačno! Sa te strane to je bilo najbolje moguće rešenje. Najbolji košarkaši su igrali za svoje timove i kada smo nosili dres reprezentacije uvek smo bili favoriti! I osvojili smo svet u Manili 1978. i olimpijsko zlato u Moskvi 1980. Evropske medalje, su bile gotovo normalna stvar", zaključuje Dalipagić.

Partizan je moj klub, volim ga, ali...

Dražen Dalipagić na zanimljiv način odgovara na pitanje za koga je navijao pre dolaska u Partizan?

"Naravno za Velež! Ja sam Mostarac. To jeste crvena Zvezdina boja, ali sam kasnije zavoleo Partizan. To je moj klub u nejmu sam postao košarkaš koga pamte"

Kurir sport / Nenad Kiš

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT! ZBOG ČEGA SE NAŠE KOLEGE PLAŠE ZA NOVAKA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track