KURIR OTKRIVA KOLIKO ZARAĐUJU SRBI U NBA LIGI: Bogdanoviću 9,4 miliona, Jokiću samo 1,4 miliona dolara
Foto: AP

VELIKA RAZLIKA

KURIR OTKRIVA KOLIKO ZARAĐUJU SRBI U NBA LIGI: Bogdanoviću 9,4 miliona, Jokiću samo 1,4 miliona dolara

Košarka -

Bivši as Partizana najplaćeniji Srbin u Americi, a po visini godišnje plate tek je 130. igrač u najjačoj ligi sveta, gde najveća primanja ima Stef Kari - 34.682.500 $

Klubovi NBA lige ove sezone će za petoricu srpskih košarkaša izdvojiti 26.800.000 dolara, koliko iznose njihove bruto plate!

foto: AP

S ovim novcem mogao bi da se napravi evroligaški tim od 12 igrača koji bi realno mogao da se bori za titulu šampiona Evrope. Poređenja radi, aktuelni šampion Fenerbahče ima budžet od 23 miliona evra (28 miliona dolara).

foto: EPA

Interesantno je da je najplaćeniji ruki Bogdan Bogdanović, koji je sa Sakramento Kingsima potpisao ugovor vredan 27 miliona dolara, što ga je učinilo najskupljim novajlijom u istoriji najjače košarkaške lige na svetu. Bogdanova plata ove sezone iznosi 9,4 miliona dolara, što ga čini tek 130. igračem NBA lige. Poređenja radi, najveća primanja ima Stef Kari - 34.682.500 dolara.

foto: AP

Teo je od LA Klipersa uspeo da dobije ukupno 12,3 miliona „zelembaća“ za dve godine - svake može da računa na oko šest miliona. Treći na ovoj listi je Boban Marjanović. Detroit Pistonsi pristali su na trogodišnji ugovor od 21 milion dolara, što znači da Bobi može da računa na nešto manje od šest miliona ove sezone u kojoj je trejdovan u Kliperse. Dobrom platom može da se pohvali i Nemanja Bjelica, kojem godišnje pripada skoro četiri miliona.

foto: AP

I onda dolazimo do paradoksa u kome daleko najbolji srpski košarkaš ima najmanju platu. Nikola Jokić je „žrtva“ ruki ugovora koji ističe tek na leto 2019. Zato od 3,1 milion dolara (dve godine) ove dobija samo 1,4 miliona.

Kurir / Predrag Gajić

Foto: AP, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Evo zašto utakmica između Vojvodine i Zvezde nije derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track