tradicija

MLADE KOŠARKAŠICE DONELE SREBRO U KURIR I OBEĆALE: Sledeće godine bićemo zlatne i poslaćete auto po nas (KURIR TV)

Košarka -

Mlada reprezentacija Srbije sastavljena od košarkašica starih do 20 godina osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Šopronu i već po tradiciji odmah po povratku u Beograd, deo tima posetio je redakciju Kurira.

1 / 8 Foto: Kurir Sport/ Jovana Marković

Nevena Naumčev, Marija Stojanović i Teodora Turudić su u pratnji trenera Miloša Pavlovića i Bojana Ivanovića u sportskom delu naše redakcije pričale o utiscima iz Mađarske, odnosima u timu, planovima u narednih godinu dana.

Pošto su neke od njih i prošle godine na istom mestu osvojile medalju za uzrat do 18 godina, logično je bilo da ih prvo pitamo šta se promenilo u međuvremenu?

"Sad nam je puno lakše!", kao iz topa kaže Teodora Turudić i dodaje:

"Prošle godine smo prvi put bile u toj situaciji. Sada kada smo ušle u polufinale, znale smo kako da se pripremamo i ponašamo".

Nevena Naumčev ističe:

"U polufinalu smo odigrale maksimalno, borile se i možda smo i zato u finalu izgledale umorne. Ipak, imamo i ovo iskustvo i mislim da nam samo može koristiti, jer veliki deo tima i naredne godine može da igra u ovom uzrastu".

Na konstataciju novinara Kurira da smo prošlog leta po zlatne juniore Nikolu Miškovića i Marka Pecarskog poslali auto jer još uvek nisu imali vozačku dozvolu, a nije bilo ni mnogo vremena, Nevena, Teodora i Marija, koja je pomalo stidljivo slušala su rekle:

"A nama ništa, pa strašno! Dobro to je ipak zlato! Znači za nas sledeće godine šaljete auto! Može? Bićemo zlatne", kažu u glas.

foto: Zorana Jevtić

Neprimećeno nije moglo da prođe ni da je ekipa sebi izabrala nadimak "jadranke"?

"Po pesmi Lošmija Pande "Sija Jadranka" mislim da nas ta pesma najbolje opisuje", kaže Nevena uz smeh. , a Marija dodaje:

foto: Zorana Jevtić

"Meni je ovo prvi put i zaista mogu da kažem, da imamo sjajnu atmosferu. Veliko drugarstvo i dobar odnos sa trenerima i ljudima oko ekipe. Znala sam iz priča da je i ranije bilo tako, ali sada kada sam to osetila, osećam, se zaista srećno i ispunjeno", kaže Marija, koja brani boje niškog Studenta.

Za razliku od Marije, Teodoru i Nevenu očekuje upis na fakultet.

"Ja ću upisati Fakultet za sport", kaže Nevena, a Teodora objašnjava da će pauzirati naredne godine:

"Za mene je sad košarka na prvom mestu. Zato sam upisala Sportsku gimnaziju, koja je koncipirana tako da možeš maksimalno da se posvetiš onome što treniraš. Škola je naravno važna, ali pokušaću sada da se fokusiram na rad i napredak"

Nevena i Todora su van terena dobre prijateljice, a kada se nađu na suprotnim stranama sve pršti. Ipak, na meču Nevenine Zvezde i Teodorinog Radivoja Koraća desila se interesantna situacija.

foto: Zorana Jevtić

"To nam je bio poslednji meč u juniorskoj konkurenciji. Nevena je "prsla" u trenutku. Prišla sam, znala, šta da joj kažem i sve se smirilo. Dok igramo jedna protiv druge, kad kad nas ljudi gledaju sa strane rekli bi da se mrzimo, a mi se u stvari volimo. Nemate pojma koliko".

Sve tri smo pitali imaju li idole?

"Jelena Milovanović! Oduvek, zbog nje nosim dres sa brojem devet. Danas mi je velika podrška i savetuje me kako da napredujem", kaže Teodora.

"Igram pleja i volim Miloša Teodosića", kaže Marija, gledajući sa osmehom u Nevenu, koja je rekla:

"Mene porede sa Brankom Lazićem. Odbrana mi je kao i celoj reprezentaciji jača strana, ali pogađam i trojke".

foto: Zorana Jevtić

Selektor Miloš Pavlović sluša naš razgovor i uključuje se:

"Zaista je bilo zadovoljstvo raditi sa njima, iako imam i po koju sedu. Najviše od Teodore (smeh). Stvarno su fukcionisale besprekorno, slušale i pokazale da dug rad koji imamo nije uzaludan. Imali smo problema sa povredama zbog kojih sa nama nisu bile Đurđina Đokić, Tijana Jelić i Marija Stoiljković, i mislim da ova ekipa ima još prostora za napredak i uspehe", kaže Pavlović uz opasku da u sastavu nema košarkašica rođenih u Beogradu:

"Nema, ali su sada skoro sve u Koraću ili Zvezdi. Znate, ženska košarka i sport uopšte, je u Beogradu mnogo skuplji nego u unutrašnjosti. Ako kažem, da u Beogradu dva sata treninga košta deset puta više nego u manjim sredinama, možda sam vam dovoljno dočarao koliko je teško raditi u prestonici. Ali tako je oduvek. Mislim da zahvaljujući unutrašnjosti i dalje možemo da se nadamo uspesima."

foto: Zorana Jevtić

Slično razmišlja i Pavlovićev asistent Bojan Ivanović, koji je radio i kao skaut:

"Mislim da smo sa izuzetkom Francuske i Španije, daleko ispred ostalih. Iako, tehnički nismo kao Francuska, mi igračicama pred svaki meč damo podatke kako o protivniku, akcijama, odbranama, tako i o svakoj košarkašici ponaosob. Na taj način smo krenuli prošle godine i to se pokazalo dobrim. Uopšte, mislim da će košarka postati sport u kom će se tehnika sve više koristiti kao pomoć igračima i trenerima. Lebron Džejms već sada kada izađe iz igre pogleda kako ga brane ili napadaju i kada se vrati na teren menja stil igre" kaže Ivanović.

Dok ih ispraćamo iz redakcije, poručujemo:

"Vidimo se dogodine. Znate šta vam je činiti!"

foto: Kurir Sport/ Jovana Marković

Đurđinine suze

Đurđina Đokić je povredila koleno na pripremama i nije išla na Evrobasket. Selektor Miloš Pavlović joj je po povratku iz Šoprona dao medalju što je mlada košarkašica propratila suznih očiju.

foto: Kurir Sport/ Jovana Marković

Joković: Najlepši poklon za rođendan

Ana Joković, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije zadužena za žensku košarku, bila je sve vreme uz tim u Šopronu.

"Najvažniji je kontinuitet osvajnja medalja kada je ženska košarka u pitanju, ovo nam je četvrta medalja u nizu, kako u seniorskoj konkurenciji, tako i u mlađim kategorijama. Ovde imamo pet devojaka koje već dve godine zaredom osvajaju medalje. Očekujem da se već u bliskoj budućnosti nađu u A timu. Pre dve godine smo igrali polufinale, izgbili od Italije na produžetke, zbog nekih drugih stvari. A 2014. smo igrali za bronzu protiv Italije, kada nam je poništen regularan koš i kada je trebalo da osvojimo bronzu. Mlađe selekcije treba da služe da se kroz njih prave igrači, ali igrači ne mogu da se naprave bez rezultata. Sve čestitke „jadrankama“, kako je Nevena Naumčev nazvala tim, kao i Milošu i njegovom stručnom štabu", rekla je Jokovićeva, istakavši da joj je medalja iz Šoprona najlepši poklon za rođendan.

Srebro je njihovo

Srbiju su do srebra na Evropskom prvenstvu za košarkašice do 20 godina satarosti dovele: Ivana Katanić (kapiten), Mina Đorđević, Nevena Naumčev, Teodora Turudić, Vladana Vujisić, Ivana Raca, Milica Bojović, Marijana Zukanović, Tamara Jovančević, Lara Radulović, Marija Stojanović, i Nevena Vučković.

U stručnom štabu selektora Miloša Pavlovića nalaze se pomoćni treneri Vesna Despotović i Bojan Ivanović, kondicioni trener Nikola Maljković, doktor Momčilo Jakovljević, fizioterapeut Marko Đurković i tim menadžer Katarina Protić.

foto: Kss.rs

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track