DONČIĆ PREDVODI NOVU GENERACIJU: Petorica najvećih talenata u NBA ligi
Foto: EPA / Andrej Cukić

U njih treba verovati Petorica najvećih talenata u NBA ligi

DONČIĆ PREDVODI NOVU GENERACIJU: Petorica najvećih talenata u NBA ligi

Košarka -

Stiži neki drugi klinci Pored Slovenca NBA sezonu kao najjveći talenti obeležiće Deandre Ejton, Marvin Begli, Džeren Džekson juniro, i Trej Jang

NBA sezona je počela, pojavili su se neki novi klinci koji će sigurno obeležiti najjaču ligu na svetu, a među najperspetivnijim košarkašima spada i slovenački igrač Luka Dončić koji je ovo leto došao iz Reala u Dalas. Kada Kada je u junu ove godine obavljen draft u Njujorku bilo je jasno da će prvih pet pikova u NBA ligi doneti dodatne kvalitete u kojima će uživati ljubitelje najjače lige na svetu.

Iz sezone u sezonu stižu sve bolji košarkaši pod okrilje NBA. Zahtevi su sve veći, pa se zato i košarkaši sve više spremaju kako bi se uhvatili u koštac sa „zverima" koje haraju terenima širom Amerike. Sudeći po partijama u pripremnim mečevima i na početku sezone izgleda kao da će novajlije uspeti da se nametnu svojim igrama. Od svih, predvodnici nove generacije su Deandre Ejtona iz Finiksa, Marvin Beglija iz Sakramenta, Luka Dončić iz Dalasa, Džeren Džekson Junior koji nastupa za Memfis, kao i Treja Janga, pleja Atlante.

1. Deandre Ejton (23.01.1998.) Finiks Sans Ejton je mnogo pre održavanja drafta 2018. godine bio projektovan kao prvi pik od strane javnosti u SAD. Sansi su se jedno vreme dvoumili između njega i Luke Dončića, ali su u samom finišu prelomili i selektovali snažnog centra sa Bahama. Ejton je visok 216 centimetara i američke kolege ga već sada porede sa legendarnim centrom San Antonio Sparsa Dejvidom Robinsonom. Prvi pik neće morati da prolazi kroz period adaptacije na život u Arizoni, pošto je u ovoj državi igrao na Akademiji Hilkrest Prep. Trener Igor Kokoškov će sa svojim timom teško moći da se umeša u borbu za plej-of, ali uz uzdanice poput Devina Bukera i Džoša Džeksona, Ejton bi mogao da sačini fizički i košgeterski vrlo jak trio za svetlu budućnost. U predsezoni je pokazao Ejton da ce odmah biti clan prve postave, a njegov prosek se krece oko 20 poena po susretu, ali i 10 skokova. Na svom debiju je Ejton u pobedi protiv Dalasa upisao dabl-dabl sa 18 poena i 10 skokova.

2. Marvin Begli III (14.03.1999.) Sakramento Kings NBA liga postaje sve brža i fizički zahtevnija, krilni centri sve više igraju spolja i pogađaju veliki broj trojki po utakmici, pa je jasno da će 211 cm visoki Begli biti pravo pojačanje, jer poseduje sve neophodne predispozicije da odgovori na ovakve visoke zahteve. Igrač kome je po vokaciji prirodna pozicija krilnog centra izuzetno je dinamičan i atraktivan za gledanje. Kingsi, po ocenama svih NBA analitičara, imaju jedan od slabijih rostera u čitavoj ligi (i pored naših Bogdanovića i Bjelice), ali je Begli definitivno jedan od igrača zbog koga će fanovi kluba iz Kalifornije dolaziti da gledaju mečeve. Vrlo je okretan i snalažljiv u reketu, ne stidi se da šutne sa distance, iako je primetno da taj segment može dodatno da unapredi. Kingsi ove sezone nemaju rezultatski imperativ, pa je okruženje takvo da bi mladi krilni centar mogao zaista dosta da pokaže. Hitri krilni centar je u prva tri susreta imao 12,5 poena i 6,5 skokova, a već je postao jedan od glavnih igrača u rotaciji trenera Dejva Jergera.

3. Luka Dončić (28.02.1999.) Dalas Meveriks Definitivno za ljubitelje košarke sa ovih prostora najzanimljiviji ruki u NBA ligi. Dončić je stigao u SAD sa reputacijom najboljeg evropskog košarkaša i to sve tek pošto je postao punoletan. Legendarni Čarls Barkli je cinično izjavio da to što je Luka bio najbolji košarka Evrolige sa 18 godina ne govori o njegovom kvalitetu, već o tome koliko se najjače evropsko klupsko takmičenje degradiralo i izgubilo na snazi. Međutim, brbljivi Barkli je morao da zaćuti nakon prvih Dončićevih mečeva u dresu Dalasa. Slovenac, koji je draftovan od strane Atlante, a zatim ustupljen Meveriksima, projektovan je od strane stručnog štaba kao naslednik velikog Dirka Novickog. Nemac verovatno igra poslednju profesionalnu sezonu, pa će biti neka vrsta mentora za mladog Slovenca. Dončić je u uskom krugu kandidata za rukija godine na kraju sezone, a na pet pripremnih susreta je pokazao sav raskoš svog talenta sa 15 poena po meču uz 5 skokova i 3,5 asistencija. Ako je bilo sumnji u njega pred početak, one su posle dva meča razvejane, pošto je Luka u pobedi Dalasa nad Minesotom u drugoj utakmici imao 26 poena uz 6 skokova i 3 asistencije.

4. Džeren Džekson Jr. (15.09.1999.) Memfis Grizlis Memfis definitivno ima interesantan sastav ove sezone, koji će se teško domoći plej-of pozicije u paklenoj konkurenciji zapadne divizije. Mora im se jedno priznati svaki meč odigraju muški i uz dosta faulova. Pored Konlija, Gasola, Kajla Andersona i Cendlera Parsonsa, Džeren Džekson Mladi će definitivno dobro da se uklopi. Ovaj vrlo pokretljivi i živahni centar je sa svojih 211 centimetara svuda po terenu, uvek u akciji. Uverio je mnoge da može uspešno da odgovori na zadatke kako u ofanzivi, tako i u defanzivi. Pred njim je definitivno sezona velikog kaljenja i izgaranja na terenu, ali za radnika poput njega ne bi smelo da bude prevelikih poteškoća. On je igrač koji u rukama ima dabl-dabl učinak ako ga krene, a vrlo je loše ukoliko se ostavi sam na šutu za tri poena, jer to često kažnjava „cepanjem" mrežice. Bio je u pobedi nad Atlantom baš primetan sa 24 koša, 7 skokova i 2 blokade.

5. Trej Jang (19.09.1998.) Atlanta Houks

Navijači Atlante će tokom čitave ove sezone pod budnim okom pratiti partije Treja Janga. On je stigao u tim iz Džordžije u trejdu u kome je Luka Dončić završio u Dalasu, pa nema sumnje da će fanovi iz utakmice u utakmicu upoređivati učinak njih dvojice kako bi videli da li je uprava bila u pravu kada se odlučila na ovakav potez. Ovo je psihološki bila prilično otežavajuća okolnost za Janga (1,88 m) u prvim kontrolnim susretima početkom oktobra. On je upisivao veliki broj asistencija, ali su ostali parametri bili ispod očekivanog nivoa. Međutim, polako se kroz mečeve Jang otrgnuo ovih stega, pa je uspeo da podigne procente šuta, koji su na startu bili katastrofalni, na preko 40 odsto. Jang je pokazao da je veliki talenat i snaga Atlante na koju moraju da računaju svi protivnički treneri u pripremi utakmica. Svu raskoš svog talenta iskazao je u pobedi njegovih Houksa nad Klivlendom sa 35 poena i 11 asistencija. Jedini igrač kome je ovo pošlo za rukom u debitantskoj sezoni jeste Stef Kari 2010. godine.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track