GRK ISPRED DONČIĆA I JOKIĆA: Adetokumbo najbolji košarkaš Evrope za prošlu godinu! Janis stao u red sa Teom, Peđom, Kićom i Prajom
Foto: Profimedia

tesno beše

GRK ISPRED DONČIĆA I JOKIĆA: Adetokumbo najbolji košarkaš Evrope za prošlu godinu! Janis stao u red sa Teom, Peđom, Kićom i Prajom

Košarka -

Posle glasanja trenera, novinara i igrača iz 33 zemlje Starog kontinenta Italijanska Gazeta delo Sport je u tradicionalnom izboru proglasila najboljeg košarkaša Evrope za 2018. godinu.

Priznanje je otišlo u ruke grčkog NBA superstara Janisa Adetokumba (134 glasa), koji je slavio ispred slovenačkog “čuda od deteta” Luke Dončića (129).

Treće mesto u trci za košarkaškog “Oskara”, koji se dodeljuje od 1979. godine, zauzeo je naš Nikola Jokić (62).

Adetokumbo je na tronu nasledio Gorana Dragića, koji je bio laureat 2017. godine, i tako postao tek drugi Grk koji je dobio ovo priznanje, posle legendarnog Nikosa Galisa 1987. godine.

Od naših igrača ovo prestižno priznanje dobijali su Miloš Teodosić (2016), Peđa Stojaković (2001), Dragan Kićanović (1981. i 1982) i Dražen Dalipagić (1980).

Prvi nagrađeni košarkaš bio je Vladimir Tkačenko iz SSSR-a, a rekorderi sa po šest priznananja imaju su Arvidas Sabonis i Dirk Novicki. Toni Kukoč pet, a Dražen Petrović i Pau Gasol po četiri.

U ženskoj konkurenciji, za najbolju u 2018. godini izabrana je Belgijanka Ema Meseman.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track