GDE SU SRPSKI TALENTI? Stranci okupirali ABA ligu
Foto: Fiba

TUŽNA košarkaška STVARNOST

GDE SU SRPSKI TALENTI? Stranci okupirali ABA ligu

Košarka -

Pogled na statistiku ABA lige ogoljava surovu stvarnost srpske košarke i postavlja pitanje - gde su naši talenti.

Ako izuzmemo Dragana Apića (23), koji je napustio regionalnu ligu, jedini od mlađih srpskih košarkaša u kakvom-takvom vrhu liste najkorisnijih u ABA ligi je plejmejker FMP Stefan Pot na osmom mestu, mada on ima 24 godine.

Da su primat preuzeli iskusni stranci koji mogu da donesu instant rezultat, govori i činjenica da je najbolje plasirani vrhunski projekat naše košarke tek na 34. poziciji - Boriša Simanić (20), krilni centar Crvene zvezde.

Juniorski šampion Evrope, jedan od lidera generacije Nikola Mišković (20), još je niže - 46, dok najboljeg košarkaša Starog kontinenta za taj uzrast Marka Pecarskog (19) nema među 100!

Stari trenerski vuk Vlade Đurović kaže da je baš od Pecarskog očekivao više, a pominje i beka Zvezde Ognjena Dobrića.

- Moja očekivanja od Dobrića su bila bila mnogo veća, da će ove sezone biti važna karika u timu Zvezde, ali to se nije desilo i ne znam gde je došlo do zastoja u njegovom napretku. Da budem iskren, čak sam očekivao da će biti pozvan i za reprezentativne obaveze u kvalifikacijama. Pecarski se već tri godine traži, svake godine očekuješ da krene, da eksplodira, a on nikako da pokaže svoj raskošni talenat i ustali se u prvoj petorci. Dosta oscilira, očekivalo se da će više da napredovati u ovoj sezoni, iako bez sumnje poseduje sve što je potrebno da postane veliki košarkaš - zaključio je Đurović.

ABA liga najkorisniji igrači

Ime i prezime klub indeks

1. Dragan Apić FMP 29,5

8. Stefan Pot FMP 15,9

21. Nikola Rebić Mornar 12,7

34. Boriša Simanić C. zvezda 10,4

37. Rade Zagorac Partizan 10,4

46. Nikola Mišković Mega Bemaks 9,7

59. Ognjen Dobrić C. zvezda 8,5

69. Vanja Marinković Partizan 7,8

70. Dejan Davidovac C. zvezda 7,8

foto: ABA Liga

Idealna petorka bez Balkanaca Jugosloveni nestali

Pogled na najbolju petorku ABA lige u ovoj sezoni dovoljno govori o stanju košarke na prostorima bivše SFRJ. U izbor nije ušao nijedan igrač iz zemalja koje su, uz SAD, nekad činile najmoćniju košarkašku silu.

Kurir sport/foto: FIBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track