Srbija zaslužila mesto na Eurobasketu

Košarkašice Srbije posle plasmana na EP

Srbija zaslužila mesto na Eurobasketu

Košarka -
Ana Joković, Marina Maljković i Milica Dabović ističu da su košarkašice pobedile ne samo rivale već i povrede i probleme se javljaju u procesu stvaranja tima

Ženska seniorska reprezentacija Srbije kvalifikovala se za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2013. godine. Naše najbolje košarkašice su posle dva poraza u prva tri kola, nanizale pet uzastopnih trijumfa i u konkurenciji Crne Gore, Poljske, Švajcarske i Estonije zauzele drugo mesto u grupi B što im je omogućilo da se 21. septembra u Parizu nađu u žrebu za Eurobasket koji se održava sledeće godine od 15. do 30 juna.

Mnogobrojnim novinarima u prostorijam Košarkaškog saveza Srbije, obratile su se Ana Joković, potpredsednik KSS zadužena za žensku košarku, Marina Maljković, selektor ženske seniorske reprezentacije i Milica Dabović, kapiten našeg najboljeg tima:

"Iako su mnogi želeli da ishod bude drugačiji, mi smo se ipak kvalifikovali za Evropsko prvenstvo. Žestoko smo radili više od 80 dana, bilo je problema, povreda, ponekad i borbe protiv vetrenjača, ali smo iako umorni, posle svega veoma srećni i ponosni. Ženska košarka konačno ima tretman kakav zaslužuje. Veliku zahvalnost dugujemo, predsedniku Draganu Đilasu, generalnom sekretaru Andriji Kleutu, kao i potpedesdnicima Bodirogi i Tomaševiću. Verovali su u nas i kad sve nije išlo kako smo želeli, planirali. Imali smo maksimalnu podršku posle ubedljivog poraza na Cetinju i nesrećnog gubitka bodova na gostovanju u Poljskoj. Ovo je tek prvi cilj koji smo ostvarili. Naši sledeći planovi su vezani za plasman na naredno Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre 2016. godine", istakla je Ana Joković, potpredsednik KSS zadužena za žensku košarku.

Selektorka Marina Maljković takođe se zahvalila čelnim ljudima Košarkaškog saveza Srbije na bezrezervnoj podršci i poverenju, kao i uslovima koji su obezebeđeni za naše najbolje košarkašice. Zatim je otkrila tajnu uspeha koji je doveo naš tim među 16 najboljih u Evropi:

"Za uspeh su neophodne dve komponente: grupa dobrih ljudi, koja je spremna da živi u familijarnim odnosima i voljna za žestok rad. Imali smo 84 treninga, 11 kontrolnih utakmica, kompletne kvalfikacije. U svakom trenutku smo disali istim plućima, znali šta je cilj kojem stremimo. Uprkos povredama četiri igračice, sa kojima bi bili sigurno još jači, postigli smo veliki uspeh. I da se nismo kvalifikovali za Evropsko prvenstvo bila bih istog mišljenja. Utakmice reprezentacije Srbije gledalo je u proseku više od 2.000 gledalaca, pričalo se i pisalo o našim utakmicmama širom Evrope. Ovo je samo prvi korak na kome ne smemo da se zaustavimo. Ženska košarka mora da bude zastupljena u medijima i narednih meseci, kad reprezentacija ne bude u prvom planu, kad počnu šampionati i klupska takmičenja", napomenula je Marina Maljković.

Selektorka je na pitanje šta očekuje na Evrospkom prvenstvu sledeće godine, odgovorila:

"Još je rano da pričamo na tu temu. Pustite nas da uživamo u uspehu. Imali smo radni sastanak na kome smo zaključili da smo već sada uradili 80% stvari oko sastava tima, ideja, organizacije i planova vezanih za Evropsko prvenstvo. Treba da napravimo analizu svega urađenog, ali i da sačekamo žreb 21. septembra kad će mnogo toga biti jasnije", zaključila je selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Kapiten Milica Dabović nije krila oduševljenje zbog plasmana na Eurobasket:

"Veliko je zadovoljstvo biti kapiten i vođa ovog fantastičnog tima. Bila sa već dva puta na šampionatima Evrope, ali ovo je zaista nešto posebno. Imale smo sjajnu atmosferu u timu, veliku podršku navijača na svakoj utakmici, zato uspeh nije mogao da izostane. Srećna sam zbog postignutog uspeha, kao uostalom i sve devojke, što je trenutno najvažnije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track