TORONTO PRVI PUT U ISTORIJI ŠAMPION NBA LIGE: Kraj dominacije Voriorsa! Reptorsi srušili Golden Stejt u Orakl areni (VIDEO)
Foto: AP

NBA

TORONTO PRVI PUT U ISTORIJI ŠAMPION NBA LIGE: Kraj dominacije Voriorsa! Reptorsi srušili Golden Stejt u Orakl areni (VIDEO)

Košarka -

Košarkaši Toronta prvi put u istoriji postali su šampioni najjače lige sveta.

Trećom pobedom u gostima u finalnoj seriji NBA lige, Toronto Reptorsi stigli su do istorijskog osvajanja titule najboljeg tima sveta, prve za Kanadu, i prve za franšizu u njenoj istoriji!

Bilo je 114:110 u "Orakl Areni" gde je sve "pucalo" od naboja, neizvesnosti i spektakularne košarke, a na vrhuncu drame Kari je promašio trojku osam sekundi pre kraja za preokret, na 111:110 za Reptorse, a Lenard sa tri bacanja potvrdio veliku pobedu svog tima.

Za najkorisnijeg igrača finalne serije drugi put u karijeri proglašen je Kavaj Lenard. Prethodno je MVP bio 2014. u dresu San Antonija.

Toronto je ujedno postao i prvi tim iz Kanade koji je došao do šampionskog prstena, ali i prva ekipa koja je u finalu tri puta u gostima uspela da savlada aktuelnog šampiona lige.

Lider Voriorsa Stef Kari, ubacio je 21 poen, uz čak osam promašenih šuteva za tri poena (3/11). Ostao je Stef bez pomoći Kleja koji je napustio halu krajem treće deonice, što je bio ogroman hendikep po Golden Stejt, jer je do tada "rešetao" i bio najbolji sa 30 poena.

Poslednja utakmica u Orakl areni bila je vrlo uzbudljiva. Bolje su je počeli Reptorsi koji su poveli sa 8:0, potom i sa 17:8, ali nakon toga, do kraja meča, nijedna ekipa nije imala više od šest poena prednosti.

U finišu treće četvrtine Golden stejt je doživeo još jedan težak udarac. Nakon povrede Kevina Durenta, Voriorsi su ostali i bez Tompsona koji je povredio ligamente kolena i na štakama napustio Orakl arenu.

Tridesetak sekundi pre kraja meča Sijakam je pogodio za 111:108, Kari je nakon toga bio precizan sa penala i onda je usledila prava drama.

Toronto je izgubio loptu i dao poslednju šansu Voriorsima da se vrate u život. Do kraja je ostalo 9,6 sekundi kada je Golden stejt izveo aut, a lopta je došla do Karija koji je promašio šut za tri poena.

Najbolji u borbi za odbijenu loptu na centru terena bio je Drejmond Grin koji je tada napravio veliku grešku. Pozvao je tajm-aut koji Voriorsi nisu imali i umesto nove prilike za napad Golden stejt je zaradio tehničku grešku.

Na 0,9 sekundi pre kraja Toronto je dobio slobodno bacanje i loptu sa strane. Lenard je pogodio za 112:110, a nakon što je fauliran pogodio je oba slobodna bacanja i tako stavio tačku na ovo finale i veliko slavlje u Kanadi je moglo da počne.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track