OPROŠTAJNA UTAKMICA NIKOLE OTAŠEVIĆA: Krem regionalne košarke u nedelju stiže u Užice!
Foto: Privatna Arhiva

ISPISUJE ISTORIJU GRADA NA ĐETINJI

OPROŠTAJNA UTAKMICA NIKOLE OTAŠEVIĆA: Krem regionalne košarke u nedelju stiže u Užice!

Košarka -

U nedelju od 18 časova u Hali sportova ’’Veliki park’’ u Užicu svoju oproštaju utakmicu odigraće, slobodno možemo reći, legenda ovog grada ali i sprske i regionalne košarke – Nikola Otašević.

Svoju poslednju profesionalnu utakmicu popularni ''Otaš’’ odigrao je 30. juna tekuće godine u hali Pionir u okviru poslednjeg kola ovogošnje KLS protv ekipe Partizana, dok mu je bez sumnje svakako puno teže bilo kada se zvanično opraštao od užičke publike. Bilo je to samo par dana ranije, na utakmici ''njegove’’ Slobode sa ekipom Tamiša, kada je skoro pola grada došlo da se ''pozdravi’’ sa Otaševićem. Nema sumnje da će na revijalnoj utakmici, koja je zakaza za nedelju, hala biti još punija i da će svi oni koji poštuju to što je Nikola uradio za ovaj grad i košarku, doći i na svoj način mu se zahvaliti za sve ono što je dao Užicu i sportu pod obručima na ovom prostoru.

foto: Privatna Arhiva

Sam Otašević je iskoristio priliku da putem Kurira pozove sve da u nedelju od 18 časova dođu u halu ’’Veliki park’’ i prisusutvju košarkaškom spektaklu. Revijalnu utakmicu uveličaće veliki broj poznatih imena iz sveta košarke, Nikolini bivši saigrači, prijatelji, treneri...

foto: Privatna Arhiva

'' Očekujem veliki broj poznatih ljudi iz sveta košarke. Tu pre svega mislim na svoje bivše trenere Dejana Radonjića, iz vremena dok sam bio u Budućnosti, ali i Nenada Mijatovića koji mi je bio trener u OKK Beogradu i Željka Lukajića koji mi je bio šef struke u Hemofarmu. Svoj dolazak potvrdili su takođe i bivši saigrači Nemanja Gordić, Vladimir Micov, Luka Mitrović, Nemanja Dangubić, Marko Simonović, da ne nabrajam sve. Biće tu i igrača koji nisu trenutno aktivni, a koji su ostavili dubok trag u košarci poput Čedomira Vitkovca i Gorana Jagodnika. Postoji i mogućnost da se na meču pojave i Miloš Teodosić, Nenad Krstić i Nemanja Bjelica, ali s obzirom na njihove obaveze, još uvek sa sigurnošću ne mogu reći da li će biti deo ove ceremonije. Ne smem da zaboravim da naglasim da će deo ekipe biti i igrači koji su igrali u Užicu sa mnom i sa kojima sam pravio prve košarkaške korake. Tu pre svega mislim na Nemanju Protića, Marka Marinovića, Đorđa Gagić.... Takođe, svoj dolazak potvrdio je i jedan od najpoznatijih arbitara sa ovih prostora Ilija Belošević koji će deliti pravdu na ovom revijalnom meču. ''

foto: Privatna Arhiva

Razlog više za dolazak navijača Otašević vidi u činjenici da će ulaz na ovaj meč biti simboličnih 100 dinara, a sav prikupljeni novac ići će u humanitarne svrhe. Ovako nešto od Nikole mogli su da očekuju svi oni koji ga i malo bolje poznaju, a to će biti samo mali deo onoga što je on uradio za svoje Užice i sve stanovnike ovog prelepog grad na Đetinji.

foto: Privatna Arhiva

Nismo mogli, a da mu ne postavimo ono čuveno pitanje – a šta dalje?

'' Planiram naravno da ostanem u košarci, ceo život sam u košarci i ona je postala moj način života. Volim da se takmičim, volim taj pritisak i volim to dokazivanje koje sa sobom nosi ovaj sport. Sebe vidim u budućnosti kao trenera. Znam da neće biti lako, nikako nije isto kada si igrač i trener. Planiram prvo da radim dve do tri godine uz nekoga, a onda da probam i samostalno da vodim jedan tim, '' zaklljučio je Otašević.

foto: Privatna Arhiva

Nikola je svoje prve košarkaške korak napravio u rodnom Užicu, i kako je i sam često isticao, želja mu je bila da se vrati u svoju Slobodu i tu završi karijeru, što se na kraju i ostvarilo. Za skoro dvadeset godina profesionalnog igranja košarke, Nikola je promenio veli broj klubova.

foto: Privatna Arhiva

Seniorsku profesionalnu karijeru započeo je 2000. godine u ekipi Beopetrola za koji je nastupao dve godine, odakle je otišao u niški Ergonom gde je takođe proveo dve sjajne sezone. Usledile su dve kratke selidbe, najpre u Zdravlje iz Leksovca, a onda i u OKK Beograd. U sezoni 2006/07 dobio je i prvi inostrani angažman, i to u Anvil u Poljskoj, sa kojim je tada osvojio i domaći Kup. Najduže se zadržao u timu podgoričke Budućnosti, sa kojom je za četiri sezone pokupio sve domaće trofeje. Sezonu 2011/2012 proveo je u Hemofarmu, odakle se vratio u ’’svoju’’ Slobodu za koji je naredne godine odigrao sam par utakmica, posle čega je usledio transfer u MZT iz Skoplja sa kojim je osvojio duplu krunu 2013. godine. Ipak, i pored velikog uspeha, on tu sezonu neće pamtiti po dobrom. Upravo te godine doživeo je težu povredu kolena zbog čega je morao prinudno da dosta ranije nego što je planirao završi sezonu i ode na dužu pauzu. U septembru 2014. potpisuje za Metalac, gde je proveo jednu sezonu, posle koje se opet vratio u Slobodu. Imao je jedan kratak ’’izlet’’ u Temišvar, posle čega se ponovo vratio u Slobodu u kojoj je i zvanično okončao ovu veoma uspešunu i bogatu igračku karijeru.

Kurir sport / Nemanja Ilić

Autor: Nemanja Ilić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track