SILAZAK SA POSTOLJA JE BILA GREŠKA: Hrvati se kaju i otkrivaju kako je došlo do skandala u Atini 1995, kada je Jugoslavija postala šampion Evrope (KURIR TV)
Foto: Starsport©

ŠTA SE ZAPRAVO DESILO?

SILAZAK SA POSTOLJA JE BILA GREŠKA: Hrvati se kaju i otkrivaju kako je došlo do skandala u Atini 1995, kada je Jugoslavija postala šampion Evrope (KURIR TV)

Košarka -

Hrvati su na današnji dan 1995. godine izazvali jedan od najvećih skandala u istoriji sporta, a košarke sigurno, zbog čega ih zla kob i dalje prati.

Jugoslavija je u Atini postala šampion Evrope savladavši Litvaniju 96:90, a Hrvati, koji su se nešto ranije izborili za bronzu pobedom nad Grčkom, otišli su sa pobedničkog postolja pošto su im dodeljene medalje.

Nisu hteli u jeku rata da slušaju jugoslovensku himnu niti da pozdrave uspeh "plavih" košarkaša.

Od tog skandala prati ih prokletstvo, jer od tada nisu osvojili nijednu medalju!

Tadašnji selektor Hrvatske Aleksandar Petrović sada kaže da je odlazak sa postolja bio greška i otkriva detalje koji su prethodili skandalu.

"Đorđevićeve trojke i Toliverovo suđenje su odredili tok finalne utakmice između Jugoslavije i Litvanije. I dok se igrao meč za titulu, trajala je neka 'tiha diplomatija' između predstavnika Košarkaškog saveza Hrvatske, pre svih direktora reprezentacije Mirka Novosela, i kabineta predsednika države. Na toj liniji je praktično i doneta odluka da se izađe na pobedničko postolje, primi bronza i onda napusti dvorana", kaže Petrović i dodaje:

"To treba gledati u kontekstu vremena. Danas, 2019. godine jasno je da je to bila pogrešna procena i velika greška. Ali, 1995. godine je još besneo rat i taj čin je bio sasvim normalan".

Međutim, tadašnji direktor reprezentacije Hrvatske Mirko Novosel demantuje priču Ace Petrovića.

"Nije niko naredio da se napusti postolje, bila je to spontana odluka igrača kao određeni revolt za suđenje u finalu američkog arbitra. Nismo to planirali i tu nema šta više da se priča", rekao je Novosel.

(Jutarnji list, Foto: Starsport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track