NIKOLA MIROTIĆ: Volim Srbiju ali kasno me se setila
Foto: Starsport©

Intervju

NIKOLA MIROTIĆ: Volim Srbiju ali kasno me se setila

Košarka -

Crna Gora me nije htela, govorili su da nisam dobar za njihov tim. Iz KSS su me zvali preko nekih ljudi, ali tada sam već bio španski reprezentativac, priča sjajni košarkaš

Nikad nije igrao za Crvenu zvezdu, a dobio je ovacije „delija“ veće nego mnogi zaslužni zvezdaši. I sam Nikola Mirotić je bio iznenađen dočekom u Pioniru.

As Barselone se u intervjuu za Sport klub vratio u blisku prošlost, ali i onu malo dalju. Iako je prethodnih pet sezona odlično igrao u NBA ligi za Čikago, Milvoki i Nju Orleans, Španac srpsko-crnogorskog porekla je ipak odlučio da se vrati u Evropu i zaduži dres Barselone.

- Nedostajala mi je evropska košarka. Svih pet sezona u NBA bile su jako dobre, posebno poslednje dve, u kojima sam napravio korak napred, ali nešto mi je nedostajalo. Bio sam veoma bitan igrač u petorci, ali svaka NBA ekipa ima superzvezdu i ja sam bio treći-četvrti igrač. To je OK, ali hteo sam još više, da budem lider. Imam 28 godina, iskusan sam i želeo sam nešto drugo - istakao je Mirotić.

Nikola je rođen 1991. u Podgorici, ali je sa 15 godina otišao u Španiju, čiji je dres potom nosio u mlađim selekcijama i u seniorskom timu. Kao takav odgovorio je na pitanje kako je došlo do toga da igra za „furiju“, a ne za Srbiju ili Crnu Goru:

- Postojala je šansa da igram za reprezentaciju Crne Gore u nekom trenutku, ali po njihovom mišljenju, nisam bio dovoljno dobar da igram za njihov tim, nisam siguran da li su bili kadeti ili juniori. Nisam odigrao to leto, sledeće sam dobio šansu da uzmem španski pasoš i da igram za Španiju - u tom trenutku mi je bilo lakše sa španskim pasošem da uspem i da budem među prvotimcima. Ako si jednom odbijen, ako iz tvoje zemlje misle da nisi dovoljno dobar, zašto u tom trenutku ne uzeti pasoš i igrati za Španiju.

Na pitanje da li je bilo kontakta s Košarkaškim savezom Srbije, Mirotić je rekao:

- Nije tada, ali bilo je posle, pre nego što sam zaigrao za A reprezentaciju Španije. Bilo je nekih kontakata, preko mojih bliskih ljudi, neka pitanja... Nije bilo direktno sa mnom, ali malo se opipavao teren i postoji li šansa da zaigram za Srbiju, ali to je već bilo daleko - proveo sam u Španiji mnogo godina, igrao sam za mladu reprezentaciju, i to je bio put za mene.

Veliki humanitarac TEK SAD ĆU DA POMAŽEM SRBE NA KOSOVU

Nikola je poznat kao veliki humanitarac, baš nedavno je pomogao višečlanu srpsku porodicu s Kosova.

- Ne volim da pričam o tim stvarima, ali jedino što jeste da čovek koji je u mogućnosti treba da pomogne... Svi smo braća u Hristu i trebalo bi svi da pomognemo jedni drugima. Svi mi sportisti imamo i svi možemo, bilo bi lepo da izdvojimo malo za one koji nemaju, a takvih danas, nažalost, ima mnogo. Ovakav doček u Beogradu će samo ojačati moju veru i želju da nastavim da pomažem našem narodu - iskren je Mirotić.

Četiri godine posle slučaja zastava HVALA DELIJAMA, ZNAJU DA OPROSTE

foto: Printskrin

Mirotić ne krije da su ga Delije i Crvena zvezda prijatno iznenadili.

- Ni u najlepšim snovima nisam mogao da zamislim da će ovako nešto da se dogodi. Zahvalan sam navijačima Crvene zvezde, našim ljudima, Srbiji... Još jednom su dokazali da ipak znamo da oprostimo. Znate šta se desilo, da ne ponavljam - aludirao je Nikola na kidanje srpske zastave na Evrobasketu 2015. u Berlinu, nakon čega se pravdao da nije znao šta mu je palo s tribina preko glave.

(Kurir.rs / G. A. / Foto: Starsport@)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track