NAŠI ASOVI KAO KLINCI TRENIRALI DRUGE SPORTOVE: Divac i Teo počeli kao golmani! Grbić bio košarkaš, a Čavić hokejaš!
Foto: Beta/Branislav Božić, @starsport

Možda niste znalI

NAŠI ASOVI KAO KLINCI TRENIRALI DRUGE SPORTOVE: Divac i Teo počeli kao golmani! Grbić bio košarkaš, a Čavić hokejaš!

Košarka -

Nekad i sad... Trofejni srpski sportisti nisu se oduvek bavili disciplinom
koja ih je proslavila, a Kurir vam otkriva ko je šta trenirao pre početka profesionalne karijere

Mogao sam biti jaaaa - i fudbaler i košarkaš, rukometaš i teniserrr... bilo šta!

Tako bi izgledala legendarna pesma Bore Čorbe kada bismo je prebacili na sportsko polje. Neki od naših najslavnijih sportista uopšte nisu počeli da treniraju ono zbog čega su kasnije dotakli zvezde. Štaviše, mnoge ne bismo mogli da zamislimo u nekim drugim ulogama. Šta bi bilo da je Vlade Divac bio golman, Novak Đoković skijaš, Vanja Grbić košarkaš, Nikola Jokić kasač, Milorad Čavić hokejaš...?

foto: Printscreen

Baš tako, Vlade je kao mali imao užasnu želju da postane fudbaler, a kao klinca su ga postavili između stativa.

- Bio sam golman, predodređen da se bacam i valjam po terenu. Posle jedne utakmice igrane po blatu do kolena odlučio sam da potražim neki finiji sport. Fudbalski radnici su valjda svesni kakvog su asa izgubili - rekao je u šali Vlade Divac.

Zaista, pitanje je kako bi izgledala jugoslovenska i srpska košarka da su Dražen Dalipagić, Dejan Bodiroga i Miloš Teodosić odlučili da ostanu na travnatom terenu.

- Trenirao sam i rukomet, međutim, bolje rezultate sam ostvarivao kao fudbaler. Bio sam centarhalf u mladim kategorijama Veleža, a kada sam počeo naglo da rastem, odlučio sam da pređem u košarkaške vode - priseća se Praja, koji je nadimak dobio po fudbaleru Veleža.

foto: Dado Đilas

Teodosić je priznao da je otišao na košarku jer mu je bilo dosadno na golu:

- Možda je presudna činjenica bila da sam bio golman. A nije interesantno stajati 90 minuta na gol-liniji, dok je ostatak tima igra - priznao je najbolji plejmejker Evrope.

Sreća za košarku da je Nikola Jokić postao prevelik da bi nastavio da se bavi kasačkim sportom.

- Konji su za mene bili sve. Uvek sam voleo košarku, ali kada sam bio mali, učestvovao sam u konjskim trkama. Išao sam u štalu, to je bio moj život. Trkao sam se amaterski, jednom sam čak bio četvrti - pričao je as Denvera.

Naš najbolji plivač svih vremana Milorad Čavić odrastao je u Americi, a umalo da postane hokejaš.

- Od malih nogu sam se bavio sportom, a trenirao sam i hokej. Plivanjem sam počeo da se bavim tek od devete godine i od tada nisam stao - otkrio je Čavić.

Rukometaš, a atletičar

Nenad Peruničić: Bio sam šampion u skoku udalj

Rukometaš Predrag Peruničić je najpre trenirao karate, a njegov brat Nenad atletiku:

- Bio sam čak i prvak Crne Gore u skoku udalj. Voleo sam atletiku, a pored skoka udalj, bio sam uspešan i u trkama na 100 i 200 metara - istakao je Nenad.

foto: @starsport

Bio dobar u oba sporta

Đoković: Da nisam teniser, bio bih skijaš

Srbija verovatno nikada ne bi imala takvu tenisku i sportsku veličinu da Novak Đoković nije ostavio skijanje i posvetio se tenisu.

- Skijanje je, pored tenisa, moja najveća ljubav i strast. Nije mi bilo lako da se odlučim jer sam bio dobar u oba sporta. Morali smo da donesemo odluku o tome čemu treba da se posvetim - rekao je Nole.

foto: Profimedia

Kurir / Predrag Gajić

Foto: BETA, @starsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track