DOKTOR MOMA JAKOVLJEVIĆ ZA KURIR: Neće dolaziti do ozbiljnijih povreda sportista kad prođe korona
Foto: Saša Pavlić

SVI ČEKAMO POVRATAK NA TEREN

DOKTOR MOMA JAKOVLJEVIĆ ZA KURIR: Neće dolaziti do ozbiljnijih povreda sportista kad prođe korona

Košarka -

Sportisti širom sveta polako se vraćaju u trenažni proces, ali doktori opominju da bi brz povratak igrača na teren mogao da izazove ozbiljnije povrede, jer su većina njih više od mesec dana bili u izolaciji

Tim povodom razgovarali smo sa doktorom Partizana Momom Jakovoljevićem, koji smatra da će svi sportisti spremno dočekati nastavak sezone.

- Mislim da neće dolaziti do ozbijnijih povreda kod igrača. Prvo moramo da znamo kada će se nastaviti sezona, odnosno čekamo odgovor empidemiloga, ali ako sve bude kako treba sportisti bi trebalo u narednom periodu da se vrate svojim obavezama. Vidim, dosta se priča na tu temu i da može doći do ozbiljnijih povreda, pošto su većina njih duži vremenski period bili u karantinu.

Daću vam primer običnih priprema na početku sezone, prvih 15 dana radi se na kondiciji, a onda počinju mečevi. Pretpostavljam da će tako i biti sada i verujem da doktori u svojim klubovima najbolje znaju kako spremiti sportiste za predstojeće obaveze - rekao je Jakovljević za Kurir.

On ističe da je većina sportista i u izolaciji radila po određenim programima, što će im mnogo značiti za brži povratak na teren.

- Svi sportisti su radili po nekim određenim programima, tako da ne bi trebalo da dođe do nekih ozbiljnijih komplikacija. Činjenica, da su svi oni bili u karantinu, neko više, neko manje, ali su odrađivali individulane vežbe koji će im puno značiti. Naravno, izolacija je učinila svoje, ali mislim da to neće ozbiljnije uticati na zdravstveno stanje sportista.

Moma Jakovoljević ističe da većina sportista jedva čeka da se vrati svojim obavezama, napominjući da ne očekuje neki strah kod njih kad počnu takmičenja.

- Mislim da su svi sportisti kao zapete puške spremne za nastavak sezone. Željni su takmičenja, što će za njih da bude dodatni motiv. To mogu najbolje da vidim kod košarkaša Partizana, koji su se uželeli košarke, ali i ovom periodu izolacije takođe su trenirali individualno po programu profesora Koprivice - zaključio je Jakovljević.

Španski doktori se plaše za sportiste

Predsednik Udruženja lekara fudbalskih klubova Španije Rafael Ramos smatra da ovolika izloacija i brz povratak sportista na teren može izazvati teže povrede kod njih zbog izolacije u kojoj su bili više od meseec dana.

- Igrači su već osam nedelja bez takmičenja, zaključani u svojim domovima, a nemaju baš svi velike kuće u kojima su mogli fizički da se pripremaju. Ne znamo koliko će im trebati vremena da se fizički oporave kada opet izađu na teren, a da ne bude osetnog porasta povreda. Potrebno im je dati dovoljno vremena do takmičenja, kako bi rizik bio minimalan - izjavio je Ramos

Kurir sport / Milan Nastić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track