PRVI ČOVEK EVROLIGE PORUČIO: Sve ćemo učiniti da se sezona odigra do kraja
Foto: Beta

evroliga

PRVI ČOVEK EVROLIGE PORUČIO: Sve ćemo učiniti da se sezona odigra do kraja

Košarka -

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, govorio je za Sports.ru o nastavku sezone.

"Još je teško dati procene, jer zavisi od toga koliko dugo će Evropa osećati negativne efekte koronavirusa. Od 12. marta i od trenutka kada smo prekinuli takmičenje, razmotrili smo sve moguće mogućnosti za nastavak sezone. Na sastanku akcionara Evrolige održanom 23. aprila, timovi su razgovarali o potencijalnim problemima: problemima u kretanju, transportu, sa zatvorenim granicama ... Istovremeno su svi jednoglasno, bez izuzetaka, odobrili novi format turnira i uslove u kojima bi trebalo da se nastavi."

Svi su već osetili posledice korone.

"Previše je faktora koji će odrediti gubitke, još nije moguće predvideti. Danas je već jasno da će oni biti veoma značajni uglavnom za klubove: izgubili su domaće utakmice i s tim povezane prihode. U stalnom smo dijalogu sa našim klubovima i razmatramo sve moguće scenarije poslovne strategije, oporavak u kratkom, srednjem i dugoročnom roku."

Bertomeu je akcentovao je da se neće ugrožavati zdravlje bilo koga.

"Ako nam vlasti i zdravstvene institucije dozvole da vodimo utakmice, ako preduzmemo sve akcije da osiguramo sigurnost učesnika takmičenja, onda sam uveren da moramo završiti sezonu. Moramo ne samo zato što imamo obaveze prema partnerima, već i - i što je još važnije - imamo obaveze prema navijačima. Postojimo zahvaljujući našim navijačima, i ako možemo, dužni smo im pružiti ono što oni vole više od svega ostalog - najkvalitetniju košarku. Od oktobra do suspenzije u martu, imali smo priliku da gledamo sezonu, koju su svi prozvali najboljom sezonom u istoriji Evrolige - sezonom koja nam je pružila neverovatne mečeve. Naše arene nikada nisu okupile toliko gledalaca, naše utakmice (i na televiziji i na Internetu) nikada nisu okupile takvu publiku. Navijači su naš glavni temelj. I njihova podrška će biti od presudnog značaja za donošenje odluke."

Bilo je reči i o smanjenju plata.

"Iako su neki igrači javno izrazili skepticizam prema sporazumu (ovo je njihovo mišljenje, mi ga poštujemo), većina ih je prihvatila. Podsećam vas da ove sezone u Evroligi učestvuje oko 300 igrača. Pre svega, hteo bih da zahvalim svim našim igračima na tome što su razumeli tešku situaciju u kojoj se svi nalazimo - ne samo Evroligu, već i celokupno društvo. Shvatili su da igraju ključnu ulogu i pomažu nam da pronađemo izlaz iz ove krize. Mišljenje naših igrača znači mnogo hiljadama navijača širom sveta, navijačima kojima je sada vrlo teško, i zato sam siguran da su cenili ovu odluku."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track