KAKVA JE TO REPREZENTACIJA BILA: Stojaković se priseća Evrobasketa 2001. i ne može da veruje (VIDEO)
Foto: FIBA Europe

da se pamti

KAKVA JE TO REPREZENTACIJA BILA: Stojaković se priseća Evrobasketa 2001. i ne može da veruje (VIDEO)

Košarka -

Proslavljeni košarkaši reprezentativac Predrag Stojaković prisetio se 2001. godine i Evropskog prvenstva u Turskoj na kom je reprezentacija naše zemlje veoma ubedljivo i bez poraza osvojila zlatnu medalju.

"Već je prošlo skoro 20 godina! Ali kada razmišljam o 2001. godini, razmišljam o tome koliko smo bili dominantni i superiorni, žedni i gladni da se vratimo posle debakla na Letnjim olimpijskim igrama 2000. godine", rekao je za sajt FIBA Predrag Stojaković, MVP tog takmičenja.

Reprezentacija Jugoslavije je bila popunjena na svim pozicijama i svaki igrač je bio nosilac igre u svom timu. Peđa je bio predvodnik u napadu, tada je bio u zenitu svoje karijere.

"Naš tim je bio zaista jak, zaista dubok. Nisam siguran da čak mogu i da nazovem klupu istinskom klupom, jer govorimo o momcima koji su bili glavni protagonisti u svojim klubovima, koji su igrali na zaista visokim nivoima profesionalne košarke, tako da smo imali dobar balans sa našom ekipom sa trenerom Svetislavom Pešićem kao dirigentom našeg orkestra" rekao je on.

Peđa je bio izvrstan na prvenstvu, imao je u proseku 23 poena po meču. U finalu je takođe bio fantastičan, a imao je i dobra "leđa" u vidu Vlada Šćepanovića.

Can you get this one right? ? #EuroBasket

A post shared by FIBA EuroBasket (@eurobasket) on

"To sam rekao o igračima uloga koji zapravo nisu igrači uloga, već kao igrači visokog nivoa i nosioci u svojim klubovima. Šćepo je svoju priliku odlično iskoristio u startnoj postavi, Dejan Bodiroga je prihvatio ulogu šestog čoveka, Saša Obradović je bio plej veteran koji nam je pružao puno mirnoće kad nam je to trebalo... Trebali smo samo da tim dobijemo kroz tranziciju od zlatnih generacija do nečeg novog, ali smo sa velikom podrškom starijih momaka i ogromnom motivacijom kod svih postali veoma izbalansiran sastav", kaže on.

Prisetio se i formata, naša reprezentacija je odigrala šest utakmica.

"Na Evrobasketu je tada bila drugačija konkurencija. Pobedili smo je u 'samo' šest utakmica, a znate da se format promenio i čini se da sada više timova ima šansu da pobedi, više timova ima šansu da se vrati posle lošeg meča. Mi smo tada imali smo tri utakmice, a zatim pravo u četvrtfinale, pa polufinale i finale", istakao je Peđa.

Jugoslavija je u sastavu: Dejan Bodiroga, Veselin Petrović, Saša Obradović, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vlado Šćepanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Dragan Tarlać, Dejan Milojević, Dejan Tomašević, Milan Gurović na čelu sa selektorom Svetislavom Pešićem, savladala Hrvatsku 80:66, Estoniju 113:58, Nemačku 86:73, Letoniju u četvrtfinalu 114:78, Španiju u polufinalu 78:65 i u finalu Tursku 78:69.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track