HOĆEŠ DA TUŽIŠ? PLATI! Evo koliko košta kada igrač traži pravdu preko FIBA
Foto: Shutterstock

Nije jeftino

HOĆEŠ DA TUŽIŠ? PLATI! Evo koliko košta kada igrač traži pravdu preko FIBA

Košarka -

Mnogim košarkašima i trenerima širom sveta ne preostaje ništa drugo nego da pravdu potraže na sudu i tako namire plate koje im nije isplatio klub. Ali da bi to uradili, treba da imaju ozbiljnu svotu novca kako bi uopšte pokrenuli tužbu.

Često možemo da čujemo da su tužbu predali FIBA BAT, a radi se košarkaškom sudu u Ženevi koji je zadužen za sporove između igrača, trenera i klubova.

Međutim, podnošenje tužbe nije ni malo jeftino, igrači moraju da angažuju advokate, a onda stvar preuzima Basketball Arbitral Tribunal - BAT. Međutim, predmet ne ulazi u proceduru sve dok na račun FIBA ne legne novac za troškove, a on uglavnom iznosi nekoliko hiljada evra.

Nakon prijema tužbe sekretarijat BAT određuje procenjene troškove koji za slučajeve do 30.000 evra iznose i do 5.000, a trebalo bi da ih po pola plate obe strane. U slučaju da jedna strana ne želi ili ne može da plati, onda druga, najčešće oštećena u predmetu, mora da uplati ceo iznos.

Iz pojedinih presuda koje su dostupne javnosti vidi se da troškovi suđenja iznose i više od deset hiljada evra. Ovo kasnije pada na teret poražene strane, uglavnom klubova. Ipak, dok se presuda ne donese igrač treba da posegne duboko u svoj džep.

Troškovi Bjeličine tužbe su skoro 12.000 evra
Troškovi Bjeličine tužbe su skoro 12.000 evra foto: Saša pavlić

Recimo, Crvena zvezda je Milku Bjelici, pored osnovnog duga i kamate, morala da isplati 4.725 evra kao naknadu za troškove arbitraže i još 7.000 za ostale sudske troškove i takse.

Vujoševićeva tužba - 13.500 evra
Vujoševićeva tužba - 13.500 evrafoto: Starsport©

Partizan je zbog tužbe Duška Vujoševića ostao bez 6.562 evra troškova arbitraže i 7.000 evra troškova postupka, što je takođe moralo da bude isplaćeno bivšem treneru crno-belih.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track