Najnovije vesti

STIGLA IH NAJGORA KLETVA! Ovi NBA ASOVI su proglasili BANKROT: Ajverson POBEDIO!
Foto: AP/Lynne Sladky

TOP LISTA

STIGLA IH NAJGORA KLETVA! Ovi NBA ASOVI su proglasili BANKROT: Ajverson POBEDIO!

Košarka

Mnogi zavide sportsitima na bogatstvu i životu na visokoj nozi koji mogu sebi da priušte zahvaljujući enormnim primanjima koje imaju

 Ipak mnoge od njih stigla je kletva "Imao, pa nemao", posebno je to izraženo  u Americi, pogotovo  u NBA ligi.

Opšte su poznate priče o brojnim NBA košarkašima, nekadašnjim velikim zvezdama, koje su tokom karijere imale basnoslovne ugovore, zarađivale desetine miliona dolara što na račun plate, što na račun sponzorskih ugovora i reklama, a onda su uspeli da to spiskaju i na kraju proglase bankrot.

Naravno to ne znači da su bukvalno ostali na ulici, jer uvek  postoji nešto što poseduju i mogu da prodaju ili zarade novac kroz neke promovcije i slično.

Evo liste 10 bivših NBA zvezda koje su proglasile bankrot.

RIK MAHORN

foto: MOS

Član legendarnih, ali i omraženih "Loših momaka" iz Detroita. Tokom karijere zaradio je 7,6 miliona dolara. Investirao je u nekretnine grada Detroita. U vreme finansijske krize 2008. upao u probleme što ga je nateralo da proda svoja dva NBA prstena. 2010. prijavio bankrot. Nakon toga postao trener u WNBA košarci, a neko vreme radi na radiju i televiziji u Detroitu kao voditelj i analitičar na službenom NBA radiju Pistonsa.

KENI ANDERSON

63,4 miliona dolara zarade u karijeri nije mu bilo dovoljno. Pokupovao je niz nekretnina i automobila. Nerazumno trošenje i razvod od žene su ga finansijski uništili. Njegova bivša žena je kupila automobil s plaćenim tablicama na kojima je pisalo "His cash" ("Njegov novac"). U poslednje vreme ponovo se vrti u NBA krugovima promovišući svoj dokumentarac koji mu je pomogao da živi makar pristojno

ENTUAN VOKER

foto: Kurir

108 miliona dolara zarade od košarkaške plate. Upropastio ga je "hobi" kupovine automobila. Doduše nije teško propasti kad se pokušava izdržavati preko 70 porodica i prijatelja. Kad se tome pridodaju problemi s kockanjem logično je da je pitanje bankrota bilo neminovno.

DŽEJSON KEJFI

Zaradio 34 miliona dolara. "Igrač zadatka" u Bulsima u 90-im godinama. Finansijski problemi s plaćanjem izdržavanja za decu, depresija i optužbe za fizički napad naterale su ga da proglasi bankrot. Danas i dalje muku muči s osiguravanjem životne egzistencije.

SKOTI PIPEN

foto: Profimedia

Zaradio je 109 miliona dolara za vreme igračke karijere kao Betmenov najbolji Robin u istoriji košarke. Proglasio je bankrot zbog niza pogrešnih finansijskih odluka. Najbanalniji primer je kupovina privatnog aviona vrednog 4 miliona dolara koji uopšte nije bio u funkciji. Zatim je hteo da ga proda pa je spiskao još milion u njegov popravak. Takođe izgubio je puno novca zbog pogrešnih investicija u nekretnine. U poslednje vreme se oporavio značajno. Međutim, nedavno je završio na sudu zbog rasprave sa sada bivšom ženom oko vlasništva imovine.

EDI KARI

Izabran kao 4. pik na draftu 2001. od strane Bulsa. Zaradio preko 70 miliona dolara za vreme igračke karijere. Velike finansijske obaveze prema članovima porodice su ga naterale da finansira širu rodbinu i kupuje im skupa vozila. Uzimao je zajmove kod "pogrešnih ljudi" koji su mu naplaćivali kamatu od čak 85%.

DENIS RODMAN

foto: Profimedia

Još jedan član legendarnih Bulsa koji je zaradio 26.9 miliona dolara. Odmah po završetku igračke karijere upao je u probleme. Preko njegovog advokata 2014. godine se saznalo da duguje preko 800.000 dolara na ime alimentacije za decu, a ima probleme s podnošenjem troškova svog stila života, ali su ga ipak koliko-toliko izvukli neki sponzorski ugovori. Često posećuje svog prijatelja Kim Džong Una u Severnoj Koreji i tada ima priliku da zaradi dodatni novac od košarkaških treninga koje drži.

LATREL SPRIVEL

Latrelu nije bilo dovoljno čak ni 97 miliona dolara. Trostruki Ol star igrač koji je nažalost ostao upamćen po davljenju trenera Pi Džej Karlisima na treningu nakon što je zadao vežbu koja mu se nije svidela. Nikad neće biti zaboravljena njegova rečenica nakon odbijanja trogodišnjeg ugovora vrednog 21 milion dolara: "Moram da prehranim svoju porodicu."

Ubrzo su se pojavili financijski problemi. Na aukciji prodao nekretnine i jahtu. Danas pokušava zaraditi novac kao gost u košarkaškim kampovima i raznim događajima Njujork Niksa.

VIN BEJKER

foto: AP

Zaradio 97.3 miliona dolara u 14 godina dugoj karijeri. Tužio je jednu lokalnu kompaniju s kojom je uložio sav svoj zarađeni novac zbog čega je morao još dodatno da plati milion dolara sudskih troškova i poreza. Problemi s alkoholom produbili su probleme. Svoj finansijski povratak započeo je kao upravnik prodavnice Milvoki Baksa u jednom gradu, da bi odnedavno postao analitičar na "Fox news-u".

ALEN AJVERSON

Njemu nisu bila dovoljna čak 154 miliona dolara za lagodan život. Niz razvoda ga je naterao da vreme nakon karijere provodi po sudovima i deli novac koji je stekao. Sve je krenulo nizbrdo od problema s kockanjem, zavisnošću od kupovine skupocenog nakita. Pričalo se da je spao toliko nisko da nije mogao sebi da priušti da kupi čizburger da pojede.

Međutim, danas je uspeo da se oporavi i sad nestrpljivo čeka 2030. godinu kada bi trebalo da dobije 32 miliona dolara iz sponzorskog fonda. Naime, reč je o sponzorskom ugovoru koji je potpisao s "Ribokom" za vreme svoje igračke karijere. Glasine kruže kako će s polovinom od navedene svote moći da pokrije sve preostale dugove.

Kurir sport

.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...