MIJAILOVIĆ O SMRTI ODŽA: Pritiskali su ga oni koji sada prave rijaliti! Čović proizvodi limenke, a kaže da sam limar
Foto: Starsport, Beta

predsednik partizana progovorio

MIJAILOVIĆ O SMRTI ODŽA: Pritiskali su ga oni koji sada prave rijaliti! Čović proizvodi limenke, a kaže da sam limar

Košarka -

Iznenadna smrt bivšeg košarkaša Crvene zvezde Majkla Odža na treningu u sali na stadionu Partizana do usijanja je dovela i onako lođe odnose dva kluba, a predsednik crno-belih Ostoja Mijailović sada je prvi put govorio o tome.

- Neke pojave u našem sportu po starom običaju od loše situacije prave goru. Ja se na taj način, nečijom tragedijom baviti neću. Izgubljen je mlad život, sportista... Svakako će istraga pokazati detalje, pogrešno je od toga praviti rijaliti. Imamo i mi razna saznanja... ko je kome šta nudio i ko je koga kako pritiskao. Ali situacija nalaže da zadržimo dostojanstvo. Barem mi koji ga imamo, rekao je Mijailović za Informer.

Pominje se famozni trening u sali Partizana.

- Ta sala se samo nalazi na stadionu u Humskoj, ali to nije sala Košarkaškog kluba. Mi imamo ugovor sa Arenom u kojoj igramo i treniramo, a sada smo u Hali sportova. Novica Čičić koji je bio sa Odžom na tom treningu je skaut Partizana, ali u ovom konkretnom slučaju nije radio za klub jer ne radi samo s nama. Niko iz Partizana nema ništa s tim.

Kako ste se osećali kad ste uvučeni u ovu priču.

- Normalno jer nam je savest mirna. To je skandal u koji smo uvučeni mimo naše volje. I mi imamo saznanja da je pre šest meseci bilo ucena od strane najglasnijih pojedinaca prema Odžu, pa se ne bavimo time.

Optužili ste Zvezdu i FMP za sukob interesa. Hoćete li igrati sledeću sezonu ako u ABA ligi bude FMP?

- Nemamo ništa protiv da igraju ABA ligu dok naše tvrdnje ne potvrdi sud ili arbitraža, ali ne smeju da imaju upravljačka prava zbog očiglednog sukoba interesa s Crvenom zvezdom, postoje rodbinski odnosi koji to dokazuju, ali ne samo to nego i dokumentacija iz APR u kojoj kažu da su dobijali novac od Zvezde kao filijala kluba.

foto: Starsport©

Stiče se utisak da niste u dobrim odnosima s Nebojšom Čovićem.

- Čovek koji je vlasnik kompanije za prodaju limenki i limenih čepova optužuje mene da sam limar. Mene, koji se bavim uvozom automobila, brodova, osiguranjem.. mnogim drugim poslovima... Ja sam bio na Kosovu 99. kao vojnik i branio otadžbinu, dok je druga strana takođe bila na Kosovu i radila operacije za koje ceo svet zna. I onda sam ja prevarant, a druga strana je poštena.

foto: Starsport©

Uskoro će tri godine otkako ste na čelu Partizana, ali za razliku od Čovića nemate regionalnu titulu. Da li je on bolji menadžer od vas ili postoje drugi razlozi?

- Zaboravljate da Partizan 2017. godine nije imao za toalet papir. Setite se rostera tada. Pamtite li kada je klub dve godine sačuvao ekipu? Plaćali smo sedam trenera istovremeno od mog dolaska, nikom ne ostajemo dužni. I konačno, šta je s prekinutom sezonom? Ostavili smo daleko iza sebe sve u ABA ligi i Evrokupu, ali je korona prekinula sve.

APR vam je vratio na doradu finansijki izveštaj. O čemu se radi?

- APR objavljuje statistički izvestaj a ne finansijiski izvestaj o poslovanju. U pitanju je obična knjiogovodstvena greška. U završnom računu se vidi poslovanje jedne kalendarske godine, jedna košarkaška sezona se igra praktično u dve kalendarske godine tako da se sredstva prenose iz jedne u drugu godinu kako i sama pristižu. Primera radi, KK Partizan je do sezone 19/20 najveća dva ugovora od NIS-a i Telekoma eskontovao na početku takmičarske sezone, mi smo uspeli sadašnje ugovore da trošimo od januara 2020. kada im je vreme, dakle po prvi put najveći ugovori nisu eskontovani, što znači da u prihodima sezone 2018. godine imate eskontovane ugovore u iznosi od 1.5 mil €, a 2019. ih uopšte nema u prihodima, zato što su trošeni u januaru 2020. Dakle, ako tako gledamo 2019. u prihodima nismo imali prihode od najveća dva sponzora. Iako nismo u zakonskoj obavezi da radimo reviziju poslovanja, zbog transparentnosti i sponzora ćemo je ove godine uraditi i objaviti. Za normalne i ne zlurade je dovoljna informacija da KK Partizan nije eskontovao ugovore od sponzora za tekuću sezonu dok neki drugi imaju za luksuz da svoje ugovore potroše za tri sezone unapred. Svaki normalan čovek bi postavio pitanje od čega će da žive i igraju košarku naredne dve sezone kada su sve potrošili unapred.

Kurir sport / Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track