BANANAMEN REBRAČA: Košarkaški as progovorio o godinama sankcija, reprezentaciji, titulama...
Foto: KURIR

da se pamti

BANANAMEN REBRAČA: Košarkaški as progovorio o godinama sankcija, reprezentaciji, titulama...

Košarka -

Posle mnogo vremena bivši košarkaški as Željko Rebrača se prisetio najboljih momenata karijere.

Željko Rebrača Bananamen Jugoslavija Partizan košarka NBA Panatinaikos Beneton

Posle mnogo vremena bivši košarkaški as Željko Rebrača se prisetio najboljih momenata karijere.

Bivši as Partizana, Benetona, Panatinakosa i NBA klubova jedan je od najtrofejnijih naših košarkaša ikada sa dve Evrolige, uz titule u Jugoslaviji, Grčkoj i Italiji, pored uspeha sa nacionalnim timom, sa kojim je bio olimpijski vicešampion u Atlanti 1996, svetski prvak u Atini 1998. i evropski šampion u Atini 1995. i dve godine kasnije u Barseloni.

O Atini 1995. godine, Rebrača je kazao:

"Za titula je bila specifična. Narod je to gledao kako da izađe iz ličnih problema, svaka pobeda je značila mnogo. Znam da smo pre turira jedva prošli kvalifikacije u Bugarskoj, a onda odigrali idealno u Grčkoj. Radili smo mnogo i to se sve vratilo. Olimpijsko srebro, pa svetska titula. Nismo mogli protiv američkog 'Tima snova', ipak je bio jači na OI", rekao je Rebrača.

Kao jedan od najboljih blokera tog doba dobio je nadimak "Bananamen". Bilo je to posle meča za svetsku titulu protiv Rusije i čuvene rampe Mihajlovu.

"Nisam zaboravio kako sam dobio nadimak. Prvenstvo je bilo specifično jer sam imao dve ili tri blokade po meču, a onda je ona Mihajlovu ostavila poseban utisak. Prelomila se utakmica u tom trenutku. To je bilo nešto prelepo".

Još malo o karijeri.

"Sa 16 godina iz Prigrevice sam otišao u Novi Sad. Moj otac je hteo da dođem u manji klub. Posle sam prešao u Partizan, za šta je jednim delom zaslužan i Duško Vujošević. Bila je specifična situacija. Sale Đorđević i Nebojša ilić su služii vojsku u Novom Sadi i Sale me pitao da dođem na par treninga Partizana, kada je Dule bio trener".

Sa crno-belima se popeo je krov Evrope 1992. godine.

"Željko i ja smo veliki deo karijere proveli zajedno, po dve u Partizanu, Benetonu i Panatinakos, plus reprezentacija. Nisu svi igrači spremni na njegovu surovost, ali izvači najbolje iz vas. Potom sam prešao u Beneton, koji je tada bio mnogo veliki, a ja još klinac. Bio sam ekstratalentovan, ali nisam bio na vrhunskom nivou. Prva godina nije bila laka, hteli su i da me zamene, ali sve se okrenulo. Osvojili smo titulu šampiona Italije, uz moju dobru partiju u finalu".

Posle četiri sezone u Trevizu usledio je poziv Obradovića za Atinu.

"Istakao mi je ugovor, otišao sam u SAD da lečim stopalom, a i povezivao sam se sa klubovima iz NBA. Rekao mi je Obradović imaš dva dana da odlučiš, Panatinaikos ili NBA. U tom trenutku nije bila adekvatna situacija da budem na klupi i ne igram u NBA, a bio sam na vrhuncu. Izabrao sam PAO i osvojili smo titulu prvaka Evrope, uz dva prvenstva", zaključio je Rebrača, koji uskoro pokreće Akademiju za mlade košarkaše, koja će kako je rekao biti po ugledu na NBA ligu.

Kurir sport / TV Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track