ČUDESAN PREOKRET ZVEZDE: CSKA posle minus 14 i produžetka pao u Pioniru!
Foto: Starsport©

EVROLIGA

ČUDESAN PREOKRET ZVEZDE: CSKA posle minus 14 i produžetka pao u Pioniru!

Košarka -

Košarkaši Crvene Zvezde pobedili su večeras u Beogradu nakon produžetka moskovski CSKA 86:84 (18:20, 17:23, 11:8, 27:22, 13:11), u petom kolu Evrolige.

Zvezdu je do pobede predvodio Džordan Lojd sa 31 poenom i šest skokova. Tori Volden je postigao 12, Marko Jagodić-Kuridža 11, a Emanuel Teri 10 poena.

U ekipi CSKA najefikasniji je bio Danijel Heket sa 29 poena, pogodivši šest trojki iz osam pokušaja. Njega je pratio Vil Klajburn sa 18 poena.

CSKA je meč počeo bez Majka Džejmsa u petorci. U prvoj deonici se igralo u serijama, CSKA je u nekoliko navrata stizao do četiri poena prednosti ali je Zvezda uspevala da vrati rezultat u egal. Posle ofanzivnog skoka Tejlor Ročesti je pogodio za kraj prve četvrtine, na koje je Zvezda otišla sa minusom od dva poena 18:20.

Drugi period je počeo u istom ritmu, bez velike energije u igri obe ekipe. Zvezda je stala u napadu i preko dva i po minuta nije postigla koš, što je iskoristio CSKA i posle trojke Klajburna stigao do maksimalnih plus sedam 24:31, na polovini druge deonice. Posle tajmauta Obradovića, Zvezda je vezala četiri poena, ali je CSKA odgovorio trojkom Haketa.

Džordan Lojd je uspevao da održi Zvezdu u igri i ne dozvoli da CSKA stekne prednost veću od sedam poena.U poslednjem minutu Fojtman postiže pet vezanih poena, i odvodi CSKA na pauzu sa maksimalnih plus osam 35:43.

Drugo poluvreme CSKA otvara serijom 6:0, i lako odlazi na velikih plus 14. Skoro četiri minuta je bilo potrebno Zvezdi da stigne do prvih poena u trećoj deonici. Zvezda uspeva da se trgne i trojkom Voldena veže pet pogodaka i spusti razliku ispod deset poena.

Zvezda nastavlja sa dobrom igrom i u osmom minutu, košem Terija stiže na minus od pet poena. Do kraja treće četvrtine obe ekipe su se mučile u napadu i u poslednju deonicu se ušlo sa rezultatom 46:51.

U četvrtoj deonici Zvezda nastavlja sa odličnom igrom, i trojkom Hola dolazi na minus od tri poena i vraća meč u egal. Na sedam minuta do kraja trojkom Rita Zvezda stiže do izjednačenja. CSKA je odgovorio sa pet vezanih poena i naterao Obradovića da zatraži tajmaut.

Do minut pre kraja igralo se koš za koš, kada Davidovac vezuje pet poena i donosi prednost Zvezdi. Posle tajmauta Hiket pogadja trojku i vraća prednost moskovskoj ekipi. Lojd sa linije slobodnih bacanja donosi izjednačenje na 36 sekundi do kraja. Džejm se promašio trojku i ostavio Zvezdi 15 sekundi za napad, koji ona nije dobro organizovala, Lojd je promašio šut za tri poena i meč je otišao u produžetak 73:73.

Zvezda je u produžetak ušla sa dva vezana alej apa Terija i trojkom Lojda, napravila seriju od 7:0 i stigla do pet poena prednosti. Nakon izlaska iz igre Terija zbog pete lične greške Zvezda se mučila u napadu, ali Lojd je držao prednost Zvezde. Zvezda je imala dva poena prednosti osam sekundi do kraja. CSKA je imao napad ali je Džejms promašio šut za tri poena, i Zvezda je stigla do velike pobede 86:84.

Nakon četiri meča Zvezda ima dve pobede i dva poraza, dok je CSKA nakon pet mečeva upisao dve pobede i tri poraza.

U narednom kolu Crvena zvezda će gostovati Himkiju, dok će CSKA dočekati Valensiju.

1 / 15 Foto: Starsport©

Produžetak

45. minut 86:84 - Džejms je promašio, velika pobeda Zvezde!

45. minut 86:84 - Kakav prodor Lojda, a posle blokade Rita, ima napad, ali opet loša akcija

44. minut 84:84 - Klajburn je sa bacanja izjednačio

44. minut 84:81 - Lazić je treći igrač Zvezde posle Terija i Voldena, koji pravi peti faul

43. minut 82:79 - Džejms precizan sa bacanja, Rusi pogađaju bacanja

42. minut 82:77 - Heket pogađa dva bacanja a Lojd na drugoj strani

42. minut 80:75 - Dva zakucavanja Terija na startu produžetka, a Hojtman je pogređio po izvođenju lopte, posle čega je Lojd pogodio trojku

41. minut 75:75 - Klajburn na jednoj strani, a Teri na drugoj pogađaju na startu

Produžetak

40. minut 73:73 - Lojd je promašio trojku za pobedu, posle lošijeg napada

40. minut 73:73 - Lojd je pogodio oba bacanja, 36 sekiundi pre kraja

40. minut 71:73 - Trojka Heketa, opet loša odbrana. Amerikanac je pogodio šestu trojku

39. minut 71:70 - Davidovac posle skoka u napadu

39. minut 69:70 - Trojka Davidovca, Zvezda se odbranila

38. minut 66:70 - Kucanje Rita i dobra odbrana Zvezde

37. minut 62:67 - Zvezda je propustila priliku da još priđe a onda je Džejms pogodio

36. minut 62:65 - Dobra akcija i poeni Jagodić - Kuridže

35. minut 58:64 - Greška odbrane Crvene zvezde, koju Heket kažnjava trojkom

35. minut 58:61 - Jagodić Kuridža pogađa dva penala

34. minut 56:61 - Heket prekida Zvezdin nalet sa pet poena

33. minut 56:56 - Priznati su poeni Laziča, koji je pogodio pre faula u napadu, a potom je Rit pogodio trojku

32. minut 51:56 - Heket pogađa

32. minut 51:54 - Trojka Hola, ali i Volden pravi četvrti prekršaj

31. minut 48:54 - Lojd je na klupi zbog četiri faula

Četvrta četvrtina

30. minut 46:51 - U veoma neefikasnoj četvrtini Zvezda je propustila priliku da se možda i potpuno vrati u meč. ali i ovaj zaostatak je sasvim prihvatljih. Pohvalno je što CSKA nije poentirao nešto manje od pet minuta igre

28. minut 46:51 - Poeni Terija posle skoka Jagodić - Kuridže i dobra odbrana Zvezde

27. minut 44:51 - Džejms je promašio zakucavanje, a Jagodić - Kuridža je sa penala dodatno smanjio prednost CSKA, Zvezda je u seriji 8:0

26. minut 42:51 - Trojka Voldena, kojom se razlika spušta na jednocifrenu

24. minut 37:49 - Lojd je pogodio prve poene za Zvezdu u nastaku , posle dobrog bloka Jagodić - Kuridže

23. minut 35:49 - Serijom 6:0. tri bacanja Heketa i trojka Šengelije naterali su Obradovića da odmah zatraži minut odmora. Ovo je najveća prednost jedne od ekipa od početka meča

Treća četvrtina

20. minut 35:43 - Prvo poluvreme obeležija je igra su serijama, a CSKA najveću prednost ima na isteku prvog dela igre

19. minut 33:38 - Zvezda sada prodorom uspeva da poentira ili iznudi prekršaj, pa sa penala postigne poene, ali odbrana mora još bolje

17. minut 28:36 - Uz probleme u napadu Zvedi se javljaju i problemi sa zagrađivanjem koša

16. minut 27:31 - Lojd pogađa trojku uz faul Džejmsa a zatim i dodatno bacanje

15. minut 24:31- Volden poentira posle prodora, ali Klajburn uzvraća trojkom na suprotnoj strani

14. minut 22:28 - Na početku druge deonice Zvezda teško dolazi do poena, pa CSKA prvi put ima šest pena prednosti

Druga četvrtina

10. minut 18:20 - Ročesti je postigao posene sa zvukom sirene i to posle skoka u napadu

8. minut 16:16 - Trojka Voldena na isteku napada

7. minut 10:14 - Moskovljani opet u seriji od pet poena

6. minut 10:9 - Zvezda vodi posle dobre akcije i zakucavanja Terija

5. minut 8:9 - Trojka Hola

4. minut 5:9 - Gosti su posle poena Milutinova započeli seriju os 7:0

2. minut 5:2 - Jagodič Kuridća je pogodio trojku

2. minut 2:2 - Lojd je postigao prve poene za Zvezdu

Prva četvrtina

Košarkaši Crvene zvezde nakon neplanirane pauze zbog odlaganja utakmice u Lionu, nastavljaju takmičenje u Evroligi utakmicom 5.kola sa jednim od favorita za osvajanje ovog takmičenja, ekipom CSKA.

Pred ovaj duel, crveno-beli su imali dobru uvertiru ubedljivom pobedom nad ekipom Mornara u derbiju ABA lige, ali trener Crvene zvezde Saša Obradović kaže da sada ekipu očekuje ogroman izazov u timu koji je tokom leta izmenjen, dodatno pojačan i dodatno motivisan nakon poraza od ekipe ALBE u Moskvi:

Sigurno da će imati odgovor na tu utakmicu. S obzirom na kvalitet koji poseduju na svim pozicijama, opravdano su jedan od favorita za osvajanje Evrolige ove sezone. Glavna pretnja nam stiže u bekovima – Džejmsu i Klajburn, dok Milutinov i Šengelija kao izuzetna pojačanja prave balans sa izuzetno snažnom unutrašnjom i spoljnom linijom. To su najvažnije karike koje treba da zaustavimo. Ni druge igrače ni slučajno ne treba potceniti. Odigrali smo solidnu utakmicu protiv Mornara, igramo sada ipak drugačiju Evroligašku utakmicu, 40 minuta fokusa nam je potrebno za iznenađenje“.

Dolazak ekipe CSKA svakako bi pobudio ogromno interesovanje zvezdaške i košarkaške javnosti. Okolnosti su drugačije, publike koja je vrlo često bila prevaga u ovakvim mečevima na stranu crveno-belih, ovoga puta neće biti. Priprema i igranje utakmice uz škripu patika je nešto što je trenutna realnost:

„Da su protiv Žalgirisa bili navijači u hali, verovatno bi dobili tu utakmicu,energetski i na bilo koji način donose mnogo, iako nekada mogu da budu i “pretnja” u odnosu da se ne sagori na terenu na prelepe atmosfere koje se ovde prave i svakodnevnica su. Utakmica sa CSKA u nekoj situaciji sa navijačima bi možda išla drugačijim tokom, ali ovako mi imamo položaj nekog „underdoga“ ekipe koja vreba da skine favorita – i što da ne, ako nam se ukaže šansa treba je iskoristiti!“ rekao je u najavi ove utakmice trener Crvene zvezde Saša Obradović.

I prvotimac Dejan Davidovac koji je bio jedan od najboljih na parketu protiv Mornara, očekuje težak meč sa moskovskim „armejcima“:

„Svi znamo o kakvoj se ekipi radi, jednom od najkvalitenijih timova u Evropi. Dolaze nam posle poraza od ALBE, i verujem da će biti dodatno motivisani da ne dozvole da upišu dva poraza zaredom. Zbog toga očekuje dsa energetski budu na još višem nivou nego u nekim normalnim okolnostima. Na svakoj poziciji su izuzetno jaki, Milutinov se vratio nakon korone i to će uz sve igrače koje znamo, biti još mnogo jača ekipa. Moramo da se okrenemo nama, da se koncentrišemo na našu igru. Protiv ovakvih protivnika moramo zaista da budemo u fokusu svih 40 minuta ako želimo da pobedimo“.

Meč 5.kola Evrolige Crvena zvezda mts – CSKA igra se u četvrtak uz poštovanje svih zdravstvenih protokola tokom pandemije, i bez prisustva publike od 20.45 časova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track