ZA NIKOLIN 30. ROĐENDAN: NBA liga OVIM videom čestitala Vučeviću (VIDEO)
Foto: AP

vreme slavlja

ZA NIKOLIN 30. ROĐENDAN: NBA liga OVIM videom čestitala Vučeviću (VIDEO)

Košarka -

Crnogorski košarkaš Nikola Vučević nedavno je proslavio 30. rođendan.

Crnogorski košarkaš Nikola Vučević nedavno je proslavio 30. rođendan.

Nikola Vučević je rođen 24. dana oktobra 1990. godine u Švajcarskoj, gde je njegov otac tada nastupao na poziciji krila u klubu Lozana. Naredne četiri godine porodica je živela u Švajcarskoj, a potom su se preselili u Belgiju, gde je Borislav igrao u klubovima Brisel, Okapi Alstar i Lijež. Nakon što je okončao karijeru Vučevići su odlučili da se vrate u Crnu Goru, a Nikola je školovanje i profesionalnu košarkašku karijeru nastavio u Americi.

U Kaliforniji je sa školskim klubom krenuo da osvaja prve medalje. Potom je igrao u timu Univerziteta Južna Kalifornija , gde su ga primetili skauti nekih NBA klubova. Na NBA draftu 2011. godine izabran je kao 16. pik Filadelfija Seventisiksersa a već naredne sezone prešao je u Orlando Medžik. U njihovom dresu je oborio nekoliko klupskih rekorda.

Vučević je, pre nego što je zadužio seniorski dres, igrao sa mlađim timovima reprezentacije Crne Gore. Seniorskoj ekipi se pridružio 2011. godine pred početak Evropskog prvenstva u Litvaniji. Od tada su još dva puta uspevali da izbore učešće na Evropskim prvenstvima – 2013. i 2017. godine, ali nisu prolazili dalje od grupne faze.

Prvi tripl-dabl je postigao 9. decembra 2017. godine na susretu s Atlantom. Njegov tim je ponovo poražen u gostima, ali je crnogorski centar zabeležio 31 koš, 13 skokova i deset asistencija. Postao je prvi centar u Orlandovoj istoriji koji je postigao tripl-dabl u asistencijama. Do sada je to polazilo za rukom Šakilu i Dvajtu, ali u broju blokada.

Njegova igra nije prošla nezapaženo pa je prošle godine prvi put nastupao na NBA Ol star meču.

Nikola Vučević je u prvi put u nacionalnom dresu nastupio s U-20 selekcijom Crne Gore. Sa seniorima je debitovao tokom Evropskog prvenstva koje je 2011. godine održano u Litvaniji. Crna Gora je u grupnoj fazi zabeležila jednu pobedu i četiri poraza, te nije prošla u narednu rundu takmičenja. Na ovom turniru mladi centar je bio rezerva iskusnijem Nikoli Pekoviću. Upisao je pet poena i 3,2 skoka po meču.

Dve godine kasnije Vučević se ponovo našao na spisku igrača za EvroBasket u Sloveniji. Ovog puta su pobedili Severnu Makedoniju i Srbiju, ali zbog tri poraza nisu mogli da idu dalje. Nikola je imao ulogu prvog centra i tokom takmičenja je u proseku beležio sedam poena i četiri skoka. Na Evropskom prvenstvu 2013. godine Crnogorci su pobedivši Mađarsku, Češku i Rumuniju izborili učešće u sledećoj fazi takmičenja, ali ih je već tu zaustavila reprezentacija Litvanije. Vučević je sa osam skokova po susretu bio među pet najboljih skakača na ovom turniru.

U braku je sa Nikoletom Pavlović, bivšom odbojkašicom i sestrom Aleksandra Saše Pavlovića, igrača NBA klubova Juta Džez, Klivlend Kavalirs, Dalas Maveriks i Boston Seltiksa, te reprezentativca nekadašnje Srbije i Crne Gore. Nikola i Nikoleta su se upoznali pre nego što je odselio u Ameriku, a venčali su se u julu 2016. godine na ostrvu Sveti Stefan. 17. decembra 2018. godine su dobili sina Filipa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track