JEDINI SRBIN NA NBA DRAFTU: Aleksej Pokuševski oduševio Amerikance! Ovo je njegova priča na korak od NBA VIDEO
Foto: EPA / Georgia Panagopoulou

čekajući rasplet

JEDINI SRBIN NA NBA DRAFTU: Aleksej Pokuševski oduševio Amerikance! Ovo je njegova priča na korak od NBA VIDEO

Košarka -

Novosađanin Aleksej Pokuševski će kao reprezentativac Srbije i košarkaš Olimpijakosa izađi na NBA Draft, koji će zbog situacije sa koronavirusom ove godine biti održan virtuelno i to dva sata posle ponoći na prelasku sa srede na četvrtak.

Mladi srpski reprezentativac bi prema mnogim prognozama trebalo da bude izabran u prvoj rundi, odnosno u prvih 30 igrača. Bolje upućeniji tvrde da bi čak mogao da ga "pikira" tim koji bira sa najviših dvocifrenih pozicija.

Pokuševski je ranije u ekskluzivnom razgovoru za Kurir govorio o početcima u Novom Sadu.

"Iskren da budem ne sećam se tačno, jer sam imao svega šest godina kada sam otišao na prvi trening u Kadet. Godinu i po dana sam radio sa trenerom Selimom Hodžićem, a zatim sam u NS Starsima sarađivao sa trenerom Borisom Peteom koji je sada u Kazahstanu. Tada sam smo osvojili četirti titule u Vojvodini, a iz moje generacije poznati su Veljko Radaković, koji je sada u Crvenoj zvezdi i Srđan Petrović, koji se otisnuo u Ameriku. Realno, tata Saša je bio košarkaš i sada je trener, bez ikakve presije i mene i brata Onjegina (1999. godište) je usmerio u salu i pod koševe".

Prelazak u Olimpijakos bio je vrlo zanimljiv.

"Deluje kao priča u koju malo ko može da poveruje. Drugar Lazar Šćekić mi je preneo da se trener mlađih kategorija Olimpijakosa interesuje za mene i da bi voleli da dođem na probne treninge.Verovatno sam dobro radio, sa obzirom na to da su već drugog dana trodnevnog kampa pitali oca kakve su šanse da dođem u Atinu. Razgovori su završeni i stigao sam u Grčku."

Pokuševski od odlaska u Grčku ističe da nema nameru da zaigra ni za jedni drugu osim reprezentacije Srbije.

"Srbija je moja otadžbina! Neću i nisam ni želeo da obučem dres neke druge reprezentacije. Nikada! Na poslednjem Evropskom prvenstvu za igrače mog godišta nisam igrao zbog povrede, a na pripreme se nisam odazivao, jer po grčkom zakonu to ne mogu pre navršenih 17 godina. Ukoliko mi ponude državljanstvo da ne budem stranac u prvom timu, prihvatiću ga, ali neću igrati za Grčku! Dalje priče o tome nema, nije je ni bilo!"

foto: Kss.rs

Inače. ako igrač Olimpijakosa bude izabran u prvih 25, biće najbolje plasiran srpski igrač posle Darka Miličića, koji je bio drugi pik na draftu 2003.

Ukoliko se pak nađe između 26. i 34 pozicije, biće najbolje plasiran srpski igrač posle Nikole Milutinova, 26. pika na draftu 2015.

Ukoliko se prognoze ostvare, momak koji je 19. marta 2019. godine u duelu sa Bajernom ispisao istoriju Olimpijakosa kao najmlađi igrač pirejskog kluba u Evroligi ikada, nastavio bi uspešan niz srpskih igrača koji su draftovani i to u prvoj rundi: Bogdan Bogdanović (27. pik 2014.), Nikola Milutinov (26.pik 2015.) i Nemanja Nedović (30. pik 2013.)

Pokuševski je učestvovao u kampu Košarka bez granica 2018 održanom u Beogradu, zajedno sa Denijem Avdijom, koji je proglašen za MVP kampa.

Šestorica Srba su igrala na premijernim utakmicama u sezoni 2019-20, čime se Srbija plasirala na peto mesto na listi zemalja izvan Sjedinjenih država.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track