ABA LIGA NA KRAJU, PROBLEMI NA POČETKU: Ko zakazuje skupštinu i da li će je biti? Ima li kraja Jadranskoj agoniji?
Foto: ABA Liga

Agonija regionalne lige

ABA LIGA NA KRAJU, PROBLEMI NA POČETKU: Ko zakazuje skupštinu i da li će je biti? Ima li kraja Jadranskoj agoniji?

Košarka -

Simptomatično za regionalnu košarku, stari administrativni problemi koji su tokom sezone bili ispod tepiha, počeli su ponovo da isplivavaju kako se bliži početak plej-ofa ABA j.t.d lige.

Prema ovlašćenju većine klubova, formalni predsedavajući lige Dragan Bokan iz KK Budućnost, zakazao je skupštinu za 2. april i ona je prvobitno trebala biti održana u Zagrebu, pa preko video poziva i na kraju je otkazana.

Pre otkazivanja Skupštine, oglasio se predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović, koji je zakazani susret nazvao sastankom a ne skupštinom, sporeći legalnost zakazivanja od strane Bokana. Potvrda tog stava, stigla je kroz saopštenje Crvene zvezde koja je potvrdila da na "sastanku" neće učestvovati i iznela tvrdnju da bi sve eventualne odluke bile nelegalne. Crveno-beli su još jednom ponovili ono što čitav region zna - najbolji klubovi bivše Jugoslavije igraju pravno neuređenu ligu! Ovakvo stanje je praktično teren za sve klubove Jadrana da spore sve što im se sporiti hoće, jer za to svakako imaju osnova.

I dok gledajući se u oči preko video sastanaka i skupština predstavnici klubova u glas govore kako im je svima u interesu da liga postoji, napreduje, preoblikuje se u DOO i pravno uredi, čim okrenu leđa, klubovi čine sve da se sa mrtve tačke ne makne ni za pedalj.

FMP Železnik uz, u javnosti prećutnu, a kroz organe lige javnu podršku Zvezde, pokušava da se postavi u poziciju predsedavajućeg, odnosno onog koji upravlja ligom i zakazuje Skupštinu. Da stvari budu komplikovanije, "Panteri" se pozivaju na audio zapis iz perioda kada ovaj klub formalno još uvek nije bio član Javnog trgovinskog društva ABA Liga. Isto tumačenje, dao je i pravni tim lige, koji je tako lopticu vratio u dvorište Bokana i Budućnosti čiji je zadatak bio da zakažu skupštinu na kojoj će liga biti preoblikovana u DOO, ali to do sada nisu uspeli da urade.

I dok traje prepucavanje oko zakazivanja, veliki broj odloženih utakmica ozbiljno narušava regularnost lige. Kao i u svakom neuređenom sistemu, problema regularnosti su se setili oni koji gube, pa je nedavno Mornar, shvativši da su im šanse za ulazak među četiri najbolje ekipe na Jadranu umanjene tek tada pokazao inicijativu da se pronađe rešenje za zaostale utakmice i takmičenje što legalnije privede kraju.

Zvezdin "večiti rival" Partizan, svestan svoje sezone, u ovom trenutku nije preterano aktivan, ali nastavlja da insistira na preoblikovanju u DOO, što su uostalom podržali klubovi jednoglasno, kao i ubacivanju u novi ugovor nadležnosti KAS-a za sve sporove.

Mega se poslovično drži po strani, gledajući svoje sportske i poslovne interese, dok su Zvezda i FMP jednoglasni.

Peti srpski klub, Borac iz Čačka, i dalje nema pravo glasa.

Šta će biti epilog? Čije lobiranje će presuditi? Hoće li klubovi ponovo praviti interesne koalicije zasnovane na ličnim košarkaškim interesima ili će ono malo utemeljenja na pravnim osnovama biti kakav-takav temelj za spas lige? Zvezda i FMP pokušavaju sa Cibonom i Zadrom da naprave svoj lobi, dok se Budućnost uzda u Slovence, Mornar i Partizan. U glavnom klinču su Čović i Bokan. Oni koji prate košarku u regionu, reći će logično, jer se i na terenu bore za prvo mesto a na Jadranu su obično oni koji imaju šta da izgube najveći borci za (selektivnu) pravdu.

Odgovore kao i obično treba tražiti u plej-ofu. Samo da opet ne bude: "pobedniku je sve potaman, poraženi ne priznaje rezultat i tvrdi da je sve nelegalno".

Takva liga je osuđena na propast, a konačni udarac će joj zadati Evroliga, oduzimanjem i te jedne "vajld karte" u korist nekih drugih liga ili timova koji imaju novac, sistem i uređene odnose.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track