KAKO SU MLADE LAVICE POSTALE KOŠARKAŠKE ZVERI: Marinin tajm-aut za anale i početak dominacije KRALJICA! VIDEO
Foto: Fibaeurope

italijanke nas dobro pamte

KAKO SU MLADE LAVICE POSTALE KOŠARKAŠKE ZVERI: Marinin tajm-aut za anale i početak dominacije KRALJICA! VIDEO

Košarka -

Najbolje košarkašice Srbije danas od 18 časova započinju svoj pohod na Evropskom prvenstvu koje se održava u španskoj Valensiji i francuskom Strazburu.

Prvi rival popularnih srpskih "lavica" je selekcija Italije, protivnik koji nam budi najlepša moguća sećanja, jer je upravo veličanstvena pobeda nad "Azurinama" pre osam godina bila uvertira za nestvarne uspehe koje su naše devojke beležile protehlih godina.

Sam plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj te 2013. godine predstavljao je veliki uspeh za našu zemlju.

Od osamostaljenja Srbije naša ženska ekipa nije imala zapažene rezultate na velikim takmičenjima. Debitovali smo 2007. godine u Italiji i zauzeli 11. mesto, a dve godine kasnije u Letoniji bili smo među poslednjima. Da može i gore od toga uverili smo se 2011. godine, kada naša selekcija nije uspela ni da izbori plasman na šampionat u Poljskoj.

U tim momentima niko ni u najluđim snovima nije mogao da zamisli da će naše košarkašice za četiri godine preći put od ponora do vrha i postati šampionke Evrope.

Dolaskom proslavljene košarkašice Ane Joković na mesto potpredsednice Košarkaškog saveza Srbije i postavljanjem Marine Maljković na mesto selektora počeo je uspon naše ženske košarke.

Te 2013. vratili smo se na veliku scenu, ali očekivanja pred Evropsko prvenstvo, bar u košarkaškoj javnosti, nisu bila prevelika.

Išli smo korak po korak i dogurali do četvrtfinala, a onda se desio taj čuveni preokret protiv Italije, koji je devojkama i čitavoj naciji uneo veru da je pred ovim timom blistava budućnost.

košarkašice Srbije, Marina Maljković
foto: KSS, Starsport

Naše košarkašice su na tom meču bile na ivici ambisa, međutim, čudesnim preokretom i serijom 11:0 u poslednja dva minuta napravile su neverovatan podvig i ostvarile plasman u polufinale i plasman na Svetsko prvenstvo. Bila je to najava uspeha koji su kasnije usledili.

TAJM-AUT ZA PAMĆENJE

Veliku pažnju javnosti privukao je tajm-aut selektorke Marine Maljković, dva minuta pre kraja meča, kada je jednim staloženim motivacionim govorom ubedila devojke da mogu da naprave čudo.

"Veruj do kraja. Ostalo je dva minuta, četiri razlike. Trebaju nam dva pametna napada, dve pametne odbrane", rekla je tada Mljkovićeva.

Marinine "lavice" nisu uspele da dođu do medalje, ali su na tom prvenstvu jasno svima stavile do znanja da je pred njima blistava budućnost.

Košarkašice Srbije, Košarka, Rio
foto: Dado Đilas

Dve godine kasnije u Budimpešti postale su šampionke Evrope, u Riju 2016. su stigle do bronze, a istom medaljom su se okitile i na Evropskom šampionatu u Beogradu 2019. godine.

Košarkašice Srbije
foto: Kss.rs

Pre osam godina pobeda nad Italijom u četvrtfinalu bila je čudo, a danas naše devojke važe apsolutnog favorita na ovom meču. Nadamo se da će tu ulogu i opravdati!

NAPRED KRALJICE!

Kurir sport/Jovana Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track