POČINJE NOVA SEZONA U NAJJAČOJ LIGI NA SVETU: Ove sezone preko 100 inostranih igrača, Toronto predvodnik!
Foto: Profimedia

nba

POČINJE NOVA SEZONA U NAJJAČOJ LIGI NA SVETU: Ove sezone preko 100 inostranih igrača, Toronto predvodnik!

Košarka -

NJUJORK, 19. oktobra, 2021. – Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) objavila je danas da se 109 internacionalaca iz 39 zemalja nalazi na spiskovima igrača za utakmice prve večeri jubilarne 75. sezone, uključujući rekordan broj igrača iz Nemačke (sedam), Nigerije (pet) i Bahama (tri) kao i rekordnih 18 igrača iz Kanade. Toronto Raptors predvode ligu sa rekordnih 10 međunarodnih igrača iz devet zemalja na rosterima tokom uvodne večeri.

Početak sezone 2021-22 večeras će označiti osmu uzastopnu sezonu u kojoj se na rosterima uvodne večeri nalazi najmanje 100 međunarodnih igrača. Broj internacionalaca u NBA ligi porastao je sa pet u prvoj sezoni lige 1946-47 na rekordnih 113 na startu sezone 2016-17.

Osmu godinu zaredom, Kanada je najzastupljenija država izvan SAD-a, a slede je Australija i Francuska (po sedam igrača). Nigerija, Srbija, Španija i Turska imaju po pet igrača.

Ekipa Toronto Reptorsa ima rekordnih 10 međunarodnih igrača, a slede Dallas Mavericks i Oklahoma City Thunder sa po sedam internacionalaca. Atlanta Hawks, Boston Celtics, Denver Nuggets i New Orleans Pelicans imaju po pet.

Na rosterima premijerne večeri nalazi se 35 igrača učesnika programa Basketball Without Borders (BWB) pre svoje NBA karijere: Joel Embiid (Philadelphia 76ers; Kamerun; BWB Afrika 2011), Deandre Ayton (Phoenix Suns; Bahami; BWB Global 2016), Rui Hachimura (Washington Wizards; Japan; BWB Global 2016) i Pascal Siakam (Raptors; Kamerun; BWB Africa 2012). BWB je globalni program NBA i FIBA za razvoja košarke i zajednice u kome je 90 bivših kampera izabrano u NBA ili su upisani kao slobodni agenti od 2001.

Pored 109 internacionalaca na spiskovima premijerne večeri sezone 2021-22, tu je rekordnih 12 međunarodnih igrača iz sedam zemalja sa „dvosmernim“ ugovorima, uključujući šest igrača koji su učestvovali u BWB. Takođe, veliki broj američkih igrača su povezani sa drugim zemljama, uključujući više od 30 igrača sa barem jednim roditeljem iz neke od afričkih zemalja. Među američkim igračima sa vezama u drugim zemljama su Bam Adebayo (Miami Heat; veza sa Nigerijom), Jordan Clarkson (Utah Jazz; veze sa Filipinima), Matisse Thybulle (76ers; veze sa Australijom i Haitijem), Juan Toscano-Anderson (Golden State Warriors; Meksiko), Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves; veze sa Dominikanskom Republikom) i Kemba Walker (New York Knicks; Antigva).

Sezona NBA lige 2021-22. počinje večeras sa dve Kia NBA Tip-Off utakmice: branilac titule Milwaukee Bucks je domaćin timu Brooklin Netsa (19:30 ET). U drugoj utakmici Golden State Warriorsi idu u goste LA Lakersima (22:00 ET).

Ispod su zanimljivosti o najistaknutijim internacionalcima za dolazeću sezonu:

Šest međunarodnih igrača imenovano je u All-NBA tim 2020-21: osvajač priznanja 2021 Bill Russell NBA Finals MVP Janis Adetokumbo (Bucks; Grčka; povezan sa Nigerijom, All-NBA prvi tim); Luka Dončić (Mavericks; Slovenija; All-NBA prvi tim); 2020-21 Kia NBA MVP Nikola Jokić (Nuggets; Srbija; All-NBA prvi tim); Embid (All-NBA drugi tim); Rudy Gober (Utah Jazz; Francuska; All-NBA treći tim); i Kajri Irving (Nets; Australija; All-NBA treći tim)

U okviru NBA.com 2021-22 GM Survey, Dončić i Adetokumbo su izglasani za igrače broj 1 i broj 2 sa kojima bi generalni menadžeri najviše želeli da započnu franšizu (43% odnosno 40%), a kao kandidate broj 2 i broj 3 po verovatnoći za osvojanje Kia NBA MVP priznanja za 2021-22 (33%, odnosno 13% glasova).

Josh Giddey (Thunder; Australija) spreman je da postane prvi diplomac NBA akademije koji će igrati u NBA kada Oklahoma City 20. oktobra u 21 ET bude igrala u Juti. Giddey je postao prvi diplomac NBA akademije koji je izabran u NBA, kada ga je Thunder izabrao kao šestog pika na NBA draftu 2021.

Na rosterima prve večeri sezone je 13 internacionalaca koji su bili NBA All-Stars: Adetokumbo, Dončić, Goran Dragić (Raptors; Slovenija), Embid, Al Horford (Boston Celtics; Dominikanska Republika), Gober, Irving, Jokić, Kristaps Porzingis (Mavericks; Letonija), Domantas Sabonis (Indiana Pacers; Litvanija), Siakam, Ben Simmons (76ers; Australija) i Nikola Vučević (Chicago Bulls; Crna Gora).

Neemias Queta (Sacramento Kings) je prvi igrač iz Portugala koji će igrati u NBA ligi.

Rekordnih 10 nekadašnjih polaznika BWB kampova odabrano je na NBA draftu 2021. godine, nadmašujući dosadašnji rekord od osam postavljen 2019.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track