REKORD! CRVENA ZVEZDA PRESTIGLA PARTIZAN! Crveno-beli ostvarili 79. pobedu u Evroligi i ispisali istoriju!
Foto: Starsport

od kada postoji novi format evrolige

REKORD! CRVENA ZVEZDA PRESTIGLA PARTIZAN! Crveno-beli ostvarili 79. pobedu u Evroligi i ispisali istoriju!

Košarka -

Sa 79 trijumfa u elitnom takmičenju klub s Malog Kalemegdana prestigao Partizan

Posle pobede nad Zenitom u Sankt Peterburgu (69:58) Crvena zvezda je postala najbolji srpski klub po broju trijumfa u Evroligi!

Dugo je Partizan bio najbolji srpski, pa i regionalni predstavnik u elitnom evropskom klupskom takmičenju po ovom kriterijumu, ali ih je u petak uveče prestigao večiti rival, navodi Sportski žurnal. U ukupnom zbiru Crvena zvezda sad ima 79 pobeda, jednu više od Partizana.

Partizan je prvi put u Evroligi (novi format) zaigrao u sezoni 2001/02. i tu se zadržao sve do sezone 2013/14. Dakle, uzastopnih 13 sezona!

U prvih osam sezona Partizan je imao negativan skor, ali je tu bilo mečeva koji će se dugo, dugo pamtiti. Naravno, kruna svega bila je sezona 2009/10, kad su se crno-beli plasirali na fajnal-for Evrolige u Parizu, gde su samo spletom nesrećnih okolnosti zauzeli četvrto mesto.

Crvena zvezda, Zvezda, Partizan
foto: Starsport

Poslednja Partizanova sezona u Evroligi bila je i prva Crvene zvezde. Zanimljivo, tada su crno-beli prošli u top 16 fazu sa skorom 3-7, crveno-beli nisu imali sreće, četiri trijumfa u grupi im nisu bila dovoljna. Tim s Malog Kalemegdana je već u drugoj sezoni izborio plasman među 16 najboljih, a u trećoj je igrao i četvrtfinale, gde je eliminisan od moskovskog CSKA.

I Crvena zvezda ima jednu sezonu (2016/17) u kojoj joj je skor bio pozitivan, ali se tada na čudan način nije plasirala u osminu finala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track