NISU NI SVESNI DA JOKIĆ ISPISUJE ISTORIJU: Potpuno nestvarno! Ono što Srbin UPRAVO RADI nisu mogli ni Čemberlejn, Džordan i Lebron
Foto: Profimedia

legenda

NISU NI SVESNI DA JOKIĆ ISPISUJE ISTORIJU: Potpuno nestvarno! Ono što Srbin UPRAVO RADI nisu mogli ni Čemberlejn, Džordan i Lebron

Košarka -

Iako je trenutno tek četvrti favorit za osvajanje MVP nagrade u NBA ligi, Nikola Jokić igra sezonu kojom bi mogao da uđe u istoriju ovog takmičenja.

Za titulu najkorisnijeg košarkaša aktuelni vlasnik iste će se boriti sa Kevinom Durentom, Stefom Karijem, Janisom Adetokumbom i Lebronom Džejmsom, a statistika kaže da je korisniji od svih njih. I ne samo to, Jokićeva kolona za PER indeks posle 27 odigranih utakmica je čak 32,7 što je fenomen.

A, zašto?

Niko nikada nije završio sezonu sa takvim učinkom! Čuveni Vilt Čemberlejn je dosadašnji rekorder sa sezonom 1961/62 i 32,1 indeksnih poena, dok drugo mesto pripada Janisu Adetokumbu koji je u sezoni 2019/20 osvojio MVP nagradu sa PER indeksom od 31,9.

Ukoliko bi nastavio istim ritmom do kraja sezone, Jokić bi, dakle, nadmašio sve velikane koji su igrali NBA ligu, glupo bi bilo uopšte ih nabrajati, a ujedno bi oborio i lični rekord iz najbolje sezone.

Radi se naravno o prethodnoj takmičarskoj godini, kada je centar Nagetsa i dobio MVP priznanje. Jokić je tada ligaški deo sezone završio sa PER indeksom od 31,36.

PER indeks je nešto poput indeksa korisnosti u evropskog košarci, a računa se pomoću pozitivnih i negativnih brojki u statističkim kolonama.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track