ČOVIĆ I ATAMAN JEDINI PODRŽALI RUSE: Andrej Vatutin, prvi čovek CSKA otkrio detalje sa sastanka EVROLIGE
Foto: Profimedia, EPA/Erden Sahin, Zorana Jevtić

sport i politika

ČOVIĆ I ATAMAN JEDINI PODRŽALI RUSE: Andrej Vatutin, prvi čovek CSKA otkrio detalje sa sastanka EVROLIGE

Košarka -

Prvi čovekl Crvene zvezde i trener Efesa nisu bili za izbacivanje ruskih klubova iz najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja

Andrej Vatutin, prvi čovek moskovskog CSKA, smatra da ruski klub u narednom periodu neće moći da se takmiči u Evroligi. Rusofobsko raspoloženje u Evropi uzrokovano sukobom između Rusije i Ukrajine odrazilo se na sport, iako bi trebalo da u njemu nema mesta politici.

Andrej Vatutin
foto: Printskrin/Jutjub

Bord Evrolige imao je nedavno sastanak na kojem su ruski klubovi CSKA, Zenit i Uniks izbačeni iz takmičenja. Moskovski klub imao je čak A licencu i bio jedan od osnivača takmičenja koje je sponzorisano i od strane moćnih ruskih kompanija.

Crvena Zvezda, Nebojša Čović
foto: Stefan Stojanović

Evroliga ima 16 članova, a samo dva kluba bila su protiv izbacivanja ruskih ekipa iz takmičenja - Crvena zvezda i Efes. Moralni stav kakav je pokazala Crvena zvezda u Evroligi zaslužuje svaku pohvalu i poštovanje, jer nije želela da profitira na tuđoj nesreći.

Ergin Ataman
foto: Starsport©

Andrej Vatutin kaže da je dugi niz godina živeo u zabludi radeći sa nekim moćnim ljudima iz evropske košarke. Kako sam kaže, trenutna krizna situacija otkrila je pravo lice pojedinih vlasnika deonica Evrolige.

- Generalno, ova situacija mi je omogućila da bolje upoznam svoje evropske kolege. Gotovo nijedan evroligaški klub van Rusije nije javno izjavio da je odluka o nama nepravedna, iako sam to više puta čuo u ličnim razgovorima. Novinari su imali priliku da pročitaju samo reči podrške od Ergina Atamana trenera Efesa i Nebojše Čovića, predsednika Crvene zvezde. Bilo je i onih koji su pozitivno iznenadili. Zvali su i pisali sa podrškom poznati treneri, sudije, funkcioneri, brojni košarkaši, uključujući i one koji nikada nisu imali veze sa CSKA - rekao je Andrej Vatutin u razgovoru za TV stanicu "Meč".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track