DEBAKL KAKAV NIKO NIJE PREDVIDEO: Pet razloga zašto se od Partizana očekivalo sve, a dobilo ništa!
Foto: Starsport©

ANALIZA

DEBAKL KAKAV NIKO NIJE PREDVIDEO: Pet razloga zašto se od Partizana očekivalo sve, a dobilo ništa!

Košarka -

Neslavno se završila sezona košarkaškog kluba Partizan. Bila je ovo jedna od najrazočaravajućih godina u novijoj istoriji nekadašnjeg šampiona Evrope, ne po samom rezultatu već po očekivanjima javnosti i armije navijača.

Dolazak Željka Obradovića opravdano je izazvao euforiju, ne samo kod pristalica Partizana, povratak popularnog Žoca napravio je bum u regionu i celoj Evropi. A kada je objavljeno da su potpisali Kevin Panter i Zek Ledej, oduševljenju onih kojima je crno-bela boja pri srcu nije bilo kraja.

Željko Obradović
foto: Starsport

Deceniju se tim nije gradio oko tako kvalitetnih i skupih evroligaških pojačanja, izgledalo je da je Partizan konačno sposoban da prekine dominaciju Crvene zvezde i da se preko ABA lige ili Evrokupa plasira u Evroligu. Uostalom, treba se sada prisetiti da je klub iz Humske postavljen za prvog favorita za osvajanje Evrokupa.

Ovakav optimizam, ispostavilo se, bio je baziran na vrlo klimavim nogama. Ekipa je samo u pojedinim periodima delovala da zaista može da opravda nadanja navijača, bilo mnogo više neshvatljivih kikseva, praznog hoda, čudnih poraza, još čudnije igre...

derbi, sudije, Zoran Savić
foto: Starsport

Sve je puklo kao balon od sapunice kada je Bursa pred 20.000 navijača šokirala crno-bele i ugasila im evropske ambicije. Finale ABA lige donelo je pomak, posebno četvrti meč, u kome je Partizan razbio Zvezdu, ali za konačan trijumf nedostajale su nijanse, koje su u većoj meri bile rak-rana crno-belih tokom cele sezone.

Balša Koprivica
foto: Starsport

Da budemo pošteni, nije sve baš crno, svetle tačke su to što Željko Obradović sigurno neće da odustane, što je prilično unapredio igru Balše Koprivice, što je doveden Tristan Vukčević... Doduše, premalo ako se vratimo na start sezone.

PLEJMEJKER

Jam Madar
foto: Starsportphoto

Željko Obradović i sportski direktor Zoran Savić pravili su strategiju s jednim pravim plejmejkerom, a to je Jam Madar. Pored njega, ta uloga bila je namenjena kombo bekovima Aleksi Avramoviću i Dalasu Muru. Ispostavilo se da je to bila kobna greška sportskog sektora. Mladi Izraelac je očigledno još neiskusan da iznese teret organizatora igre u krucijalnim delovima sezone, dok su se Avramović i Mur mučili da pomire u sebi strelca i pleja. Na kraju je ispalo loše.

RODIONS KURUC

Rodions Kuruc
foto: Starsport©

Čak je i prosečan poznavalac košarke bio oduševljen angažovanjem Rodionsa Kuruca, nekada jednog od najtalentovanijih krila Evrope. Predispozicije koje ima ovaj momak na poziciji broj tri su neviđene. Iako to nije potvrdio u NBA, s pravom se očekivalo da će uz Željka Obradovića eksplodirati i biti nosilac igre. Šta se desilo s njim, prava je misterija - nesiguran, bez samopouzdanja, nezainteresovan, samo su neki epiteti kojima je nervirao navijače, trenera i verovatno sam sebe. Na kraju je momak okoji ima ogroman ugovor sklonjen i eno ga u Letoniji.

SMAJLI

Alen Smailagić
foto: Starsportphoto

Navijači Partizana se sa setom sećaju Alena Smailagića sa početka sezone. Čovek je leteo terenom, izgledao je kao zver - jak, brz, sa opasnim šutem van linije za tri poena. Sjajan za razvlačenje svake odbrane. Ma idealan za pozicije centra i krilnog centra. Ali kako je sezona odmicala, Alen je gubio svoju primarnu ulogu, počeo je da se uklapa u sivilo igara Partizana, a kada je stigao Matijas Lesor, Smailagić je sve više grejao klupu, a samopouzdanje mu je poprilično palo.

ODBRANA

Kevin Panter
foto: Starsportphoto

Kroz celu sezonu Partizan je imao problema sa odbranom. Često se dešavalo da prosečni rivali pune koš crno-belih do vrha. Neshvatljivo je da ekipa Željka Obradovića dozvoljava i 50 poena za poluvreme, pa i u važnijim mečevima. Neshvatljivo je fizički inferniorniji igrači kupe lopte pod košem crno-belih u serijama. Pod epitet sramotno može da se podvede debakl od oslabljene Mege, koja je praktično s juniorima Partizanu nanela poraz kojim je izgubljena svaka šansa za prednošću domaćeg terena u finalu ABA lige.

ŽELJKO I IGRAČI - GLUVI TELEFONI

Željko Obradović
foto: Starsportphoto

Navikli smo da Željko Obradović temperamentno vodi utakmice, navikli smo da prigovara igračima na terenu, pa i onima na klupi. Sve je to normalno jer mu je stalo da se greške svedu na minimum. Ali utisak je da je na toj vezi bilo više šumova nego što bi trebalo. Izgledalo je kao da igrači ne mogu da sprovedu u delo sve što im kaže, pa čak ni važniji deo. Uostalom, Kuruc je u jednom intervjuu i priznao da ponekad ne razume trenera, posle čega je izbačen iz rotacije.

Kurir sport / P. G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track