SRBI SU KRALJEVI BASKETA 3X3: Zvanični smo šampioni SVETA, ali i EVROPE, imamo i bronzu sa OLIMPIJSKIH IGARA! Ima li ko jači?!
Foto: Profimedia

gospodari igre

SRBI SU KRALJEVI BASKETA 3X3: Zvanični smo šampioni SVETA, ali i EVROPE, imamo i bronzu sa OLIMPIJSKIH IGARA! Ima li ko jači?!

Košarka -

Sastav Majstorović, Vasić, Stojačić i Branković doneo peti trofej svetskog šampiona našoj zemlji

Basket 3x3 definitvno je srpski košarkaški brend. Novu titulu šampiona na SP u Belgiji, petu po redu, osvojili su naši basketaši. I to na impresivan način, bez ijednog poraza u sastavu - Dejan Majstorović, Mihajlo Vasić, Strahinja Stojačić i Marko Branković.

Srbija
foto: Profimedia

Do danas je održano sedam svetskih prvenstava u basketu 3x3. Momci iz Srbije pet puta su osvojili titulu. I to samo govori o dominaciji. Srbija je u finalu pobedila Litvaniju rezultatom 21:16, a pre toga redom su padali Belgija u polufinalu (17:12), Letonija u ~etvrtfinalu (22:17) i u grupi Novi Zeland (21:19), Portoriko (21:19), Brazil (22:7) i Francuska (22:15).

Srbija
foto: Profimedia

"Orlovi" u svojoj kolekciji sada imaju pet zlata i jedno srebro, ali su na poslednjoj planetarnoj smotri ostali bez odličja, pošto su bili četvrti. Ovaj uspeh je od velikog značaja jer ga je donela nova generacija. Basket 3x3 je u velikoj ekspanziji u svetu, a srpski basketaši bili su pioniri ovog sporta.

Za veliki uspeh i kontinuitet ogromne zasluge idu Dušanu Domoviću Bulutu, najboljem srpskom basketašu koji je bio rodonačelnik ovog sporta u našoj zemlji. Njega su znalački pratili Marko Ždero, Marko Savić, Dejan Majstorović, kasnije Stefan Stojačić, Aleksandar Ratkov, Stefan Kojić...

basket 3x3
foto: Printskrin

Zanimljivo, prva četiri basketaša na svetu su iz Srbije, a među desetoricom ima čak šestorica naših igrača. Podatak za pamćenje. Nešto čime nijedna nacija na svetu ne može da se podiči.

basket 3 na 3, Dejan Majstorović
foto: Profimedia

Prošle godine Srbija je osvojila i Evropsko prvenstvo i to u sastavu Dejan Majstorović, Miroslav Pašajlić, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić. U finalu su bili bolji talođe od Litvanije, ubedljivo, rezultatom 20:14.

basket, basket 3x3, Dušan Domović Bulut
foto: Profimedia

Iste godine, Srbija je na Olimpijskim igrama osvojila bronzanu medalju, pošto je u borbi za treće mesto savladala Belgiju rezultatom 21:10. Tada je ekipa u sastavu Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić iznenađujuće u polufinalu izgubila od Rusije i tako ostala bez borbe za najsjajnije odličje.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track