ODVEO SAM DONČIĆA U REAL I ISPAO GUBITNIK! Mirko Milićević otkriva kako je pronašao Luku i zašto taj posao nikad nije naplatio
Foto: Profimedia, Kurir

ČUDNI SU MENADŽERSKI PUTEVI

ODVEO SAM DONČIĆA U REAL I ISPAO GUBITNIK! Mirko Milićević otkriva kako je pronašao Luku i zašto taj posao nikad nije naplatio

Košarka -

Legendarni srpski košarkaš Mirko Milićević u ispovesti za Kurir opisao je svoju živopisnu karijeru i kako je Draženu Petroviću predvideo saobraćajnu nesreću.

U drugom delu ove priče popularni Mićko iznosi kako je otkrio veliku NBA zvezdu Luku Dončića i kako ga je kao klinca od 13 i po godina prosledio u Real.

Milićević je još kao igrač počeo da se bavi menadžerskim poslovima, pa je tako radio sa svojim kumom, pokojnim Acom Petrovićem, kome je jednom prilikom prosledio Lukinog oca Sašu Dončića kao igrača u Rostov.

Mirko Milićević
foto: Foto Kurir

Saša i Mirko su sarađivali, postali prijatelji, ali interesantno je da Milićević nije čuo direktno od Saše da mu je sin izuzetno talentovan košarkaš.

- Prijatelj Saše Dončića Peđa Jovićević, fudbalski menadžer, mi jednom reče da je Sašin klinac strašan potencijal. I ja, a da nisam ni video malog, pozovem Oktaja Mahmutija, tadašnjeg trenera Galatasaraja i kažem mu za Luku. Oni pošalju karte za njega i Sašu, a ja dođem iz Bugarske, jer mi je druga žena Bugarka. I vidim ga tu prvi put, ne verujem kakav je talenat... Kažem Saši: "Samo da ga ovi ne uzmu, vodim ga ja u Real jer je on za veliki klub." - priča Mirko.

Mirko Milićević
foto: Privatna Arhiva

U Istanbulu su bili nekoliko dana gde je Luka, koji je imao nešto više od 13 godina imao promne treninge u Galatasaraju.

- Dobili smo na korišćenje vilu sa bazenom i Luka i Saša su se zezali i mali uzme oca i rvačkim zahvatom ga gao od šale baci u bazen. Ja ne verujem da je toliko jak u tim godinama. Posle nekoliko dana javljaju se iz Galate, kažu da Luka nije loš, ali da nije za njih. Odmah pozovem Real, odnosno Alberta Ererosa, sa kojim sam nekad igrao: "Ljudi, imam igrača, ovakav talenat ne postoji." Odlaze Luka i Saša u Madrid, tako ih dočeka Španac, moj saradnik. Posle 15 minuta treninga u Realu, zove Ereros, priča mi: "Majko mila, šta je ovo"...

Luka Dončić
foto: Starsportphoto

Naravno. "kraljevski klub" odmah prihvata mladog Slovenca, koji najpre igra za mlađe kategorije Reala, gde mu nije bilo ravnog. Sa 16 godina i dva meseca debitovao je za prvi tim. Ubrzo je postao nezamenjiv član ekipe, igrač oko koga se sve vrti, pa je u Beogradu Realu doneo titulu šampiona Evrope.

- Imao sam potpisan ugovor s Lukom sve dok nije imao 17 godina i osam meseci. Taj ugovor stoji još u mojoj fioci. Međutim, tada ga je preuzela druga agencija. Lukina majka je imala pravo odluke o tome, a ne Saša. Nisam se mešao u to i poštujem njenu odluku. Ja sam tu najveći gubitnik, jer nisam dobio ništa. Odnosno, samo na početku smo nešto dobili, ali sitno u odnosu na ono što se desilo kasnije - objašnjava Mirko Milićević.

Luka Dončić
foto: Profimedia

A kasnije je mladi Dončić otišao u NBA, postao velika zvezda, potpisao ugovor vredan 207 miliona dolara, po kojem će zarađivati preko 40 miliona godišnje.

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track