ZASLUŽENA POČAST: NBA liga povukla dres sa brojem šest u čast Bila Rasela
Foto: AP

NBA

ZASLUŽENA POČAST: NBA liga povukla dres sa brojem šest u čast Bila Rasela

Košarka -

Košarkaška NBA liga odlučila je da iz upotrebe povuče dres sa brojem šest koji je nosio legendarni igrač Boston Seltiksa Bil Rasel.

Rasel, koji je bio ključni deo dinastije Seltiksa sa kojima je osvojio osam uzastopnih titula, ukupno 11 u 13 sezona, preminuo je prošlog meseca u 88. godini.

Igrači koji trenutno nose dres sa brojem šest, uključujući i Lebrona Džejmsa, mogu da nastave da ga nose i ubuduće, navela je NBA liga, ali taj broj neće moći da bude dat nekom novom igraču. ; Kako je navela NBA liga, svi košarkaši će naredne sezone nositi crni flor na desnom ramenu dresa, dok će na svim terenima biti logo u obliku deteline sa brojem šest u blizini zapisničkog stola.

Pored toga, Boston planira posebnu liniju dresova posvećenih svom legendarnom igraču.

Tokom 15-godišnje karijere počevši od Univerziteta u San Francisku, Rasel je imao uspešnu karijeru, osvojio je dva uzastopne titule u NCAA i predvodio ekipu do 55 uzastopnih pobeda. Takodje, osvojio je olimpijsko zlato na Igrama 1956. godine.

Igrao je za Boston od 1956. do 1969. godine i predvodio ga je do 12 velikih finala lige. Jednu sezonu u kojoj ekipa nije bila šampion Rasel je bio povredjen i hospitalizovan, 1958. godine u seriji protiv Sent Luis Hoksa. Povredio se na 2:2 u seriji, a njegova ekipa izgubila je naredne dve utakmice sa ukupno tri poena razlike.

Rasel je petostruki MVP, a 12 puta bio učesnik ol-star utakmica, uspešan bloker i skakač. Karijeru je završio sa 21.620 skokova, u proseku 22,5 po utakmici. U jednom meču imao je čak 51 skok. Prosečno je postizao 15,1 poen uz 4,3 asistencije po utakmici.

Sve dok Majkl Džordan nije počeo svoju vladavinu devedesetih godina prošlog veka, Rasel je smatran najboljim igračem u istoriji NBA lige.

Bio je član Kuće slavnih, 2011. godine tadašnji predsednik SAD Barak Obama uručio je Raselu medalju slobode, a pet godina kasnije NBA liga mu je dodelila nagradu za životno delo.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track