EVO ŠTA JE POTREBNO ZA PLASMAN ORLOVA NA MUNDOBASKET: Srbija ima jasnu računicu, ali i jedan OGROMAN problem
Foto: @starsport

MUNDOBASKET

EVO ŠTA JE POTREBNO ZA PLASMAN ORLOVA NA MUNDOBASKET: Srbija ima jasnu računicu, ali i jedan OGROMAN problem

Košarka -

Pobedom na vrućem gostovanju u Turskoj, rezultatom 79:72, Srbija je načinila ogroman korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo u košarci.

Prema trenutnom stanju na tabeli grupe I kvalifikacija za Mundobasket, Srbija deli treću poziciju sa Belgijom (skor 3-3). Ispred Srbije je Letonija sa skorom 5-1 i Grčka (4-2), dok su na začelju tabele Turska (2-4) i Velika Britanija (1-5). Preostala su još dva prozora za odigravanje kvalifikacionih utakmica. Prvi prozor u novembru ove godine, a drugi u februaru 2023. godine.

U novembarskom prozoru, Srbija 10. novembra gostuje Velikoj Britaniji, dok 13. novembra ponovo igra protiv Turske, ali ovaj put u Beogradu. U određenim kalkulacijama, pobeda u ove dve utakmice mogla bi biti dovoljna Srbiji za plasman na Svetsko prvenstvo, ali bi za to bilo potrebno da se poklope i neki drugi rezultati (pre svega da Belgija ne ostvari dve pobede do kraja kvalifikacija, s obzirom da je bila bolja od Srbije u oba međusobna susreta).

Srbija
foto: Starsport

U februaru Srbija prvo gostuje Grčkoj 24. februara, a za kraj dočekuje Veliku Britaniju 27. februara. Realno je očekivati da upravo utakmica protiv Velike Britanije bude i odlučujuća, a u toj situaciji Velika Britanija će najverovatnije biti već otpisana i tako rasterećena doći u Beograd.

Sa tri pobede iz četiri preostale utakmice, Srbija sasvim sigurno ostvaruje plasman među tri najbolje ekipe u grupi, što znači i plasman na Mundobasket. Ono što više od stanja na tabeli i kalkulacija sigurno brine selektora Pešića, jeste situacija sa igračkim kadrom odnosno nemogućnost dolaska velikog broja igrača na reprezentativna okupljanja.

U novembarskom terminu, FIBA prozori poklapaju se sa utakmicama Evrolige, što znači da selektor neće moći da računa na igrače iz najboljih evropskih ekipa. U februarskom prozoru situacija je nešto povoljnija.

U tom periodu se ne igraju mečevi Evrolige, tako da će u možda ključnim mečevima za srpsku reprezentaciju bitni šrafovi tima biti na raspolaganju selektoru. Ono što je sigurno, jeste da NBA igrači do kraja ovih kvalifikacija neće moći da pomognu svojim reprezentacijama.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track