NEIZVESNOST I DALJE TRAJE: Srbija sa nestrpljenjem čekala KONAČAN SPISAK za Evrobasket, Pešić sve IZNENADIO! (VIDEO)
Foto: Starsport©

konačna odluka

NEIZVESNOST I DALJE TRAJE: Srbija sa nestrpljenjem čekala KONAČAN SPISAK za Evrobasket, Pešić sve IZNENADIO! (VIDEO)

Košarka -

Završena je konferencija za medije selektora Svetislava Pešića.

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je danas na konferenciji za medije da će konačan spisak putnika na Evrobasket saopštiti u sredu nakon poslednjeg treninga reprezentacije pred put na EP.

Javnost je očekivala da će selektor "orlova" na konferenciji saopštiti koji igrači će braniti boje Srbije na predstojećem Evrobasketu, ali to se ipak nije dogodilo.

02:15

PEŠIĆ: Saopštiću spisdak za EP u sredu posle treninga

Reprezenatacija će sutra odraditi poslednji trening u Beogradu pred put u Prag i selektor će nakon toga preseći.

"Spisak ćemo objaviti u sredu posle treninga. Nemamo pritisak, svi su i dalje u treningu, svi su kandidati, sutra ćemo posle treninga znati. Svaki trening je važan. Može da bude i nezgodan iako je svaki važan. Sačekaćemo zadnji trening, pa ćemo odlučiti. Što se tiče Nemanje i jednog i drugog, večeras imamo trening i sutra, videćemo koliko su u stanju da pomognu ekipi i onda ćemo da donosimo odluku", rekao je Pešić.

Podsetimo na spisku se trenutno nalaze:

Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Vladimir Lučić, Nemanja Bjelica, Boriša Simanić, Marko Jagodić-Kuridža, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Nikola Milutinov i Nikola Jokić.

Reprezentacija Srbije nastupaće u D grupi, koja će se takmičiti u Pragu, a rivali će joj pored domaćina Češke biti još i Holandija, Finska, Izrael i Poljska.

Šampionat startuje prvog septembra, a Srbija prvi meč igra drugog septembra od 21 čas u praškoj „O2 areni“. Rival „Orlovima biće Holandija.

TOK KONFERENCIJE:

KRAJ - konferencija za medije je završena!

Igra sa dva centra

"Razmišljamo o svemu i da igramo sa tri beka. Nikada ne verujem u nešto što nisam trenirao. Verujem da si uvel u prednosti ako radiš stvari kako si trenirao i doveo ih do perfekcije. Mi bismo želeli da zbunimo protivnika, a ne sami sebe, tako da moramo da vršimo selekciju šta dobijamo, a šta gubimo. Razmišlja se o svemu, ali je to možda za neku drugu priliku. Sve pripremamo koliko možemo", rekao je Pešić.

Pešić o očekivanjima

"Moramo da napredujemo iz jedne u drugu utakmicu, a to je moguće samo ako se radi bez velike euforije. To je jedan turnir, sve je moguće. Svako može svakoga da pobedi, možda BiH ne može da dobije Francusku u "best of five" ili "best of three", ali u jednoj može. Nas gledaju kao Jugoslaviju, višestruke šampione sveta i Evrope, imamo MVP NBA, MVP Evrolige, veliki je motiv igrati protiv nas".

Pešić o utakmici sa Turskom

"Mi talenat u napadu imamo, tu nema diskusija, ali je baza za sve defanziva. Reakcija je bila iznad mojih očekivanja i sa aspekta tih taktičkiih priprema koje smo uradili i koje radimo u ovom pripremnom periodu. Taj odnos prema individualnim zadacima i to je bilo na dobrom nivou. U drugom poluvremenu smo stali, slabije smo igrali u odbrani, filozofirali smo u napadu. Bilo je pritiska sa druge strane, dočekali su svojih pet minuta što se očekivalo. Treća četvrtina je jedna nova utakmica, to stalno govorim. Cilj je bio da dobijemo treću četvrtinu rezultatski. Bilo je tu pritiska, odbrane, odluka. Sve to će biti i na šampionatu. Čujem, ljudi spominju te padove, kako smo pali, toga će uvek biti. Pitanje je samo koliko brzo ustaneš".

Spisak u sredu!

"Spisak ćemo objaviti u sredu posle treninga. Nemamo pritisak, svi su i dalje u treningu, svi su kandidati, sutra ćemo posle treninga znati. Svaki trening je važan. Može da bude i nezgodan iako je svaki važan. Sačekaćemo zadnji trening, pa ćemo odlučiti. Što se tiče Nemanje i jednog i drugog. Večeras imamo trening i sutra, videćemo koliko su u stanju da pomognu ekipi i onda ćemo da donosimo odluku.", rekao je Pešić.

Marko o Jokiću

"Svi znaju da je Nikola lider, svima je to jasno. Pored njega tu je Vasa. Kalina mnogo znači ekipi, mnogo je bita. Sa Nikolom je sjajno igrati, čini sve nas mnogo boljim. Uživam u igri sa njim."

Marko o Novaku

"Zadržali smo Noleta jedno dva sata, bili smo kao mala deca sa njim, pričali smo o tenisu, o savetima o svemu. Pričali smo jedno dva sata. Siguran sam da je svima puno značilo i pomoglo što je Novak bio tu i podelio sa nama svoje tajne", rekao je Gudurić.

Marko Gudurić
foto: Starsport©

Marko o svojoj ulozi

"Nemam problem sa tim da radim šta god je potrebno ekipi - šutiram, krejiram, igram odbranu. Mislim da je to moj kvalitet. U nekim situacijama volim da počinjem sa klupe. Lak sam za saradnju."

Gudurić o atmosferi u ekipi

"Sjajna atmosfera stvarno, svi se dobro slažemo. Igrači znaju svoje uloge, verujemo selektoru i spremni smo da se žrtvujemo jedni za druge. Znamo ko su lideri ekipe, svako zna svoj posao!"

Pešić: Naš cilj je Berlin

Selektor je u uvodnom izlaganju istakao da je prvi kratkoročni cilj plasman u narednu fazu takmičenja.

"Naporna je sezona iza igrača, plus su tu i kvalifikacije za Mundobasket koje su igrale sve reprezentacije, to je ogroman napor. Vrlo je čudno da organizator nije povećao broj igrača. Traje 18 dana Evropsko prvenstvo, igra se u četiri države, finalni deo je u Berlinu. Sa naše strane mi se još uvek nalazimo u procesu unapređenja svega, igre, razumevanja. Sa jedne strane moramo da pobeđujemo, jer je cilj da odemo u Berlin, to je cilj i igrača i moj, ostale ciljeve ste sami postavili, mi ne moramo da ih postavljamo. Kroz prvu rundu da kažemo kvalifikacija u Pragu, unapredimo svoju igru, da svaki momenat koristimo da fizički ostanemo u dobrom stanju. To je prvi kratkoročni cilj. To je to, čekamo pitanja", rekao je Pešić.

Svetislav Pešić, Marko Gudurić
foto: Starsport©

13.05 - Počelo obraćanje selektora

12:55 - Konferencija uskoro počinje.

Selektor Svetislav Pešić i košarkaš Marko Gudurić izaći će pred novinare. Interesovanje medija je ogromno, veliki broj novinara nalazi se trenutno u beogradskoj Areni.

Pešić je zakazao konferenciju na kojoj će najverovatnije saopštiti konačan spisak igrača koji će braniti boje Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Nakon uspešno odrađenih priprema i maksimalnog učinka u kvalifikacionom prozoru za Mundobasket, pred "orlovima" je je nova misija - Evrobasket!

Selektor na spisku trenutno ima 17 igrača, a samo 12 će putovati na EP, pa je primoran da skrati spisak.

Videćemo da li će povrede pojedinih igrača uticati na njegovu odluku. Podsetimo, kapiten Nemanja Bjelica se oporavlja od povrede lista i nije nastupao od pripremnog meča sa Crnom Gorom, Nemanja Nedović se povredio na utakmici sa Slovenijom, pa ni na njega Pešić nije mogao da računa u kvalifikacijama. Aleksa Avramović je obnovio povredu ruke i on će sigurno propustiti Evrobasket.

Igrači koji su u igri za EP:

Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Vladimir Lučić, Nemanja Bjelica, Boriša Simanić, Marko Jagodić-Kuridža, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Nikola Milutinov i Nikola Jokić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track