IMA JOŠ NADE ZA MEDALJU: Počinje SP u ženskoj košarci, SRBIJA i BiH brane čast regiona
Foto: KSS

ŽENSKI MUNDOBASKET

IMA JOŠ NADE ZA MEDALJU: Počinje SP u ženskoj košarci, SRBIJA i BiH brane čast regiona

Košarka -

U četvrtak, 22. septembra, počinje Svetsko prvenstvo u košarci za žene.

Na ovom prvenstvu koje se održava u Australiji, nastupiće samo 12 reprezentacija, a među njima je i Srbija.

Naša reprezentacija svoj prvi meč igra protiv Kanade, u četvrtak, od pet časova ujutru po srednjeevropskom vremenu.

košarkašice, Marina Maljković
foto: FIBA

Sistem takmičenja je takav da su ekipe podeljene u dve grupe po šest ekipe, od kojih po četiri najbolje plasirane prolaze u četvrtfinale gde se grupe ukrštaju.

Srbija se nalazi u grupi B, a pored Kanade, tu su još Francuska, Japan, Mali i domaćin Australija.

U A grupi nalaze se Sjedinjene Američke Države, kao glavni favorit za osvajanje prvenstva, zatim Belgija, Kina, Portoriko, Južna Koreja i još jedan predstavnik sa naših prostora - Bosna i Hercegovina, predvođena sjajnom Žonkel Džouns.

BiH, Žonkel Džons, košarkašice
foto: Profimedia

Sledeći dan nakon meča protiv Kanade, Srbija igra protiv Japana (4h). Sledi dan pauze, a onda sledi okršaj sa domaćinom Australijom (10h), koja je uz SAD jedan od glavnih favorita na celom turniru. Četvrti protivnik je jedini predstavnik Afrike - Mali (5.30h), a grupnu fazu naša reprezentacija zatvara 27. septembra protiv Francuske. Taj meč počinje u 9.30 časova.

Reprezentaciju Srbije i na ovom prvenstvu predvodiće sa klupe Marina Maljković, koja se na na toj poziciji sa velikim uspehom nalazi od 2011. godine. U tom periodu ženska reprezentativna košarka je postala jedan od uspešnijih sportova u Srbiji, a to potvrđuju dve zlatne medalje sa Evropskih prvenstava (2015. i 2021. godine) i bronza sa EP 2019. godine, a poseban trag ostavljen je bronzanom medaljom sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru iz 2016. godine. Na prošlogodišnjim OI u Tokiju Srbija je zauzela takođe odlično četvrto mesto.

Marina Maljković
foto: Fiba.basketball

Na ovo prvenstvo srpske košarkašice odlaze bez dva dugogodišnja nosioca igre - Sonje Vasić i Jelene Bruks, koje su se oprostile od reprezentacije nakon OI u Tokiju.

To znači da će selektor Marina Maljković morati da se još više pouzda u proverene uzdanice kao što su Ivon Anderson, Tina Krajišnik, Saša Čađo, Nevena Jovanović i druge, a to možda otvori prostor i za neku od mladih nada.

Ivon Anderson, Aleksandra Crvendakić
foto: Fiba.basketball

U pripremnim mečevima pred SP, Srbija je u Istanbulu ostvarila dve ubedljive pobede protiv turskih klubova - Bešiktaša (96:47) i Emlak Konuta (96:69), a u poslednjoj proveri protiv Koreje u Sidneju takođe nije bilo nikakvih problema - 103:57.

Svetsko prvenstvo u košarci za žene traje do 1. oktobra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track