SPORNI SNIMAK KONAČNO UGLEDAO SVETLOST DANA! Procenite koji je konj zapravo pobedio u Šapcu: FOTO FINIŠ KAMERA jedini spas (VIDEO)
Foto: Miroslav Radojević

konjički sport

SPORNI SNIMAK KONAČNO UGLEDAO SVETLOST DANA! Procenite koji je konj zapravo pobedio u Šapcu: FOTO FINIŠ KAMERA jedini spas (VIDEO)

Ostali sportovi -

Posle više od dva dana nakon završetka trke objavljen snimak lokalne televizije "As" na osnovu koga su sudije proglasile pobednika!

U nedelju je na Šabačkom hipodromu održan osmi trkački dan ove sezone, a po rečima predsednika Džokej kluba Šabac Aleksandra Peranovića, organizacija je bila na visokom nivou, u šta je mogao da se uveri i oduševljeni gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Šabački hipodrom
foto: Miroslav Radojević

U dramatičnom finišu u glavnoj trci "Grada Šapca" (2000 m, trava, 500.000 dinara), sudije su kontroverznom odlukom za pobednika proglasile sedmogodog kastrata i jedinog konja domaćeg odgoja u trci Maksimilijana LP, koga je jahao iskusni džokej iz Šapca Aleksandar Šašić, dok je drugi bio prošlogodišnji konj godine u Srbiji, petogodi kastrat Nir Poet, u čijem je sedlu bio prekaljeni džokej Željko Ilić.

Maksimilijan LP je imao veliku prednost, ali ga je u samoj završnici, u ciljnoj ravnini sustigao Nir Poet, ali ostaje dilema da li ga je i prestigao. Onda na scenu stupaju sudije: Predrag Savić, Dragan Jovanović i Aleksandar Ostojić. Oni za pobednika, na osnovu snimka lokalne televizije "As", jer nije bilo kamere za foto-finiš, proglašavaju Maksimilijana LP (start-cilj), čiji je Šašić i trener. Pobedničko vreme 2:11,1. Po sudijama, zvanično je stigao za glavu ispred Nir Poeta, što je sigurno pogrešna procena margine pobede!

- Foto finiš kamera je jedino adekvatno i regularno rešenje. Ako je nema imaćemo hiljadu i jednu mrtvu trku. Sve ostalo je u zavisnosti od toga gde se nalazi kamerman ili fotograf - pojasnio je trener Nir Poeta Bojan Šendeković, najbolji stručnjak za galop u Srbiji u poslednjih desetak godina, koji u treningu u Šapcu ima na desetine konja.

Vodećim ljudima KK "Lastin put" se konačno isplatilo strpljenje u tekućoj sezoni, jer su za trenera angažovali Šašića, koji ređa pobede kao džokej, a ovaj put je istovremeno slavio i kao trener. Prethodno je o njihovim konjima u Srbiji brinuo Beograđanin Vladimir Kojo, doprinevši afirmaciji ovog kluba na čijem je čelu Vladan Damjanović, jedan od čelnika Udruženja vlasnika galopera.

Snimak šabačke televizije "As" na osnovu koga su sudije za pobednika proglasile Maksimilijana LP (spoljni konj). Procenite, da li su bile u pravu:

Na osnovu fotografije profesionalca Miroslava Mikija Radojevića, koju je objavio i Kurir. izgleda da je pobedio konj iznutra (Nir Poet), mada ovaj fotoreporter tvrdi da je pobedio galoper koga je jahao Šašić. Po snimku trke iz drona, koji se pojavio u utorak popodne, deluje kao da je možda pobednik konj koji ide spolja (Maksimilijan LP), što je bila i odluka sudija. Ostala je velika nedoumica koja lebdi u vazduhu: koji je konj zapravo prvi prošao kroz cilj?

Iako je pobeda konja čiji je ponosni vlasnik dovedena u sumnju, Damjanović razmišlja racionalno kada se radi o budućnosti galopa u Srbiji.

- Slažem se da je foto finiš pravo i jedino rešenje, a mislim da nije ni skupo - poruka je Damjanovića.

U Šapcu je ranije ova oprema izjnamljivana od atletskog saveza, a agilni Aleksandar Peranović je najavio da će i ovaj nedostatak ubrzo biti otklonjen.

- Da se takve stvari ubuduće ne bi dešavale, uskoro ćemo obezbediti foto-finiš kameru, koja bi trebalo da postoji i na svim ostalim hipodromima u Srbiji, jer želimo da unapredimo galopski sport - rekao je za Kurir Peranović.

Bilo je sedam trka sa ukupno 69 galopera. Naš najbolji džokej u istoriji Đorđe Perović, povratnik iz Južne Koreje, ostvario je dve pobede, a slavio je već u prvoj trci. Tako se na trijumfalan način vratio u Srbiju, na oduševljenje publike u Šapcu. Ipak, najuspešniji je bio Šašić sa tri pobede, a po jednu su zabeležili Milan Konkolj i Italijan Kristijan Njezi. Kod trenera je bio neprikosnoven Šendeković sa čak pet pobeda, a pored Šašića, trijumfu se radovao i mladi trener sa Beogradskog hipodroma Vladimir Mladenović.

Dvogadačku milju (400.000 dinara) je dobio Kvik Andžel SRB (džokej Konkolj, trener Šendeković), u vlasništvu Branislave Rakić, a sprint na 1300 metara (200.000 dinara) pripao je grlu Dante`s Pik (džokej Šašić, trener Šendeković) iz KK "Ružić".

Ana Nedić videla drukčije, bojkot Branka Nikolića!

Kako Kurir saznaje, sudija na cilju Ana Nedić, prenela je sudijskom kolegijumu da je Nir Poet pobedio. Međutim, posle pogledanog snimka sa lokalne televizije "As", sudije na čelu sa Predragom Savićem su za pobednika proglasile Maksimilijana LP.

Zanimljivo je da je Sudijska organizacija, na čijem je čelu Branko Nikolić iz Beograda, nedavno donela odluku da se sudijske takse povećaju na 10.000 dinara! To je razgnevilo gotovo sve organizatore trka u Srbiji, pa sudijama i dalje isplaćuju po 8.000 dinara, zbog čega Nikolić ni u Šapcu nije hteo da sudi!

Foto finiš i u Stokholmu, tesno u Austrijskom derbiju

Iako je kasački sport popularniji od galopskog u Švedskoj, u nedelju je na hipodromu "Bro park" pažnju privukao "Stokholm kup" (1750 m, trava, milion kruna - 92.700 evra). Pobedio je galoper oždrebljen u Irskoj Hard Van tu Pliz (džokej Englez Pet Kosgrejv), pobednik Švedskog i Norveškog derbija. Posle briljantnog finiša, bio je u foto-finišu za njušku ispred Autboksa, koga je jahala čuvena Engleskinja Holi Dojl.

Održan je i 154. Austrijski derbi (2200 m, trava, 20.000 evra) u Ebersdorfu na hipodromu Magna Racino, čiji je vlasnik austrijsko-kanadski milijarder Frenk Stronak, organizator ne tako davno najskuplje trke na svetu "Pegazuz vorld kup" na Floridi (SAD). U derbiju je bilo svega sedam učesnika, a pobedio je u tesnoj završnici nemački ždrebac Anonimus (Patrik Gibson), u treningu kod Sare Štajnberg, partnerke nemačkog top džokeja Renea Pišuleka. Pobednik je došao iz bavarske štale "Salcburg".

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track