VELIKA POBEDA KOŠARKAŠICA SRBIJE! Marinine lavice srušile moćnu Francusku za treće mesto u grupi! Sledi ŽREB za četvrtfinale!
Foto: Profimedia

sp u sidneju

VELIKA POBEDA KOŠARKAŠICA SRBIJE! Marinine lavice srušile moćnu Francusku za treće mesto u grupi! Sledi ŽREB za četvrtfinale!

Košarka -

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, u petom kolu B grupe prve faze Svetskog prvenstva u Sidneju, pobedila je i izuzetno jaku Francusku i sa skorom 3-2 ide u eleminacionu rundu.

Košarkašice Srbije
foto: Profimedia

Naš tim je i pre ove utakmice obezbedio plasman u četvrtfinale, za koje će se žreb obaviti kasnije, posle poslednje utakmice dana Australija – Japan, a potencijalni rivalu su dva prvoplasirana tima iz A grupe SAD i Кina.

Uvodni minuti meča protekli su u prilično izjednačenoj igri, da bi Srbija u 5. minutu posle poena Nogić i Race povela 11:6. Tri minuta kasnije, sjajna Anderson je vezala čak devet poena, trojku, dve dvojke i dva penala, i donela našem timu 24:10. Francuskinje su odgovorile mini serijom 7:0, pa je na kraju prve deonice bilo 24:17.

Posle nekoliko promašaja Srbije na početku druge deonice i više od tri minuta bez koša, Francuska je vezala još sedam poena za ukupnu seriju 14:0 i izjednačila – 24:24. Poveo je rival prvi put u 15. minutu – 29:26, nastavile su Francuskinje da pogađaju, podigle i na 32:26. Trgao se naš tim, pogađale su Andreson, Raca, pa Nogić za tri i donele ponovo prednost Srbiji u 18. minutu – 33:32, a na veliki odmor smo otišli sa 37:32.

U istom ritmu je počela treća četvrtina, da bi odlična Nogić trojkom podigla na 44:37. Igralo se i ovom periodu koš za koš, Кrajišnik se sjajno snalazila pod koševima, a Srbija je držala jednocifreni višak. Ipak, posle trojke Fatu i poena Čeri, protivnik je u 27. minutu ponovo izjednačio – 46:46. Uzvratila je trojkom Anderson, pa polaganjem Raca za 51:46. Podigla je prednost Stanković, a na poslednju pauzu ekipa selektorke Marine Maljković otišla je sa „plus 7“ – 53:46.

Pogodila je Кrajišnik dva penala na početku četvrte četvrtine (55:46), Francuskinje nisu imale rešenje za našu odbranu. Andreson je ponovo donela dvocifrenu prednost (57:46), ali je rival kaznio dva loša dodavanja Srbije i smanjio na 50:57. Fatu je trojkom smanjila na 55:60 u 36. minutu, a nešto kasnije i Mišel na 58:62. Pogodila je dva slobodna bacanja dva minuta pre kraja Čađo – 64:58, a u poslednji minut smo ušli sa „plus 4“ i posedom lopte. Dosudili su arbitri faul u napadu Tini Кrajišnik, da bi Šateru pogodila za 62:64. Pogodila je neverovatnu trojku sa devet metara Čađo na isteku napada za 67:62 i ostalo je 25 sekundi do poslednje sirene. Nije Francuska iskoristila napad, Кrajišnik je uhvatila loptu i faulirana je 10.7 sekundi pre kraja. Pogodila je Tina jednom (68:62), a protivnik je imao loptu 9.6 sekundi do kraja. Promašila je Vilijams i počelo je veliko i više nego zasluženo slavlje Srbije.

Selektorka Marina Maljković ponosna je na svoj tim.

"Pokazale su da Srbija ima svetlu budćnost. Ponosna sam na njih. Mnogo nam je zančila ova utakmica, hteli smo da pokažemo da smo spremni da igramo sa velikim timovima, naravno da ćemo se boriti u četvrtfinalu. Videćemo ko nam je protivnik, ali to će svakako biti teška utakmica. One su plasmanom u četvrtfinale ostvarili veliki cilj. Ova deca su među osam najboljih na svetu, to je sjajno. Spremićemo se da budemo najbolji mogući", rekla je ponosna selektrorka Marina Maljković nakon meča.

Košarkašice Srbije
foto: Profimedia

KRAJ UTAKMICE - VELIKA POBEDA SRBIJE!

10. minut - 68:62 za Srbiju! Tina Krajišnik je iskoristila jedno slobodno bacanje! Ovde je sve gotovo.

10. minut - 67:62 za Srbiju! Saša Čađooooo! Kakva trojka srpske reprezentativke! Prva na meču, ali kada je to bilo najpotrebnije!

10. minut - 64:62 za Srbiju! Francuska se ozbiljno približila!

9. minut - 64:60 za Srbiju! Drama u završnici meča! Francuskinje u naletu!

7. minut - 62:55 za Srbiju! Ivon Anderson prekida seriju Francuske. Gledaćemo uzbudljivu završnicu.

6. minut - 60:55 za Srbiju! Mini serija Francuskina, postigle su pet vezanih poena i smanjile zaostatak.

5. minut - 60:50 za Srbiju! Tina Krajišnik koristi jedno slobodno bacanje, Srbija ponovo ima dvocifrenu prednost.

4. minut - 59:50 za Srbiju! Sjajan potez Dragane Stanković, prekinule su naše igračice seriju Francuske.

4. minut - 57:50 za Srbiju! Dve vezane izgubljene lopte naših košarkašica i laki poeni za Francusku. Marina traži tajm-aut.

3. minut - 57:46 za Srbiju! Naše košarkašice vraćaju dvocifrenu prednost! Ivon Anderson koristi dva slobodna bacanja.

1. minut - 55:46 za Srbiju, raste prednost našeg tima. Tina Krajišnik koristi dva slobodna bacanja.

KRAJ TREĆE DEONICE

Srbija je dobila ovu četvrtinu rezultatom 16:14 i tako povećala prednost sa poluvremena. Sjajna igra naših devojaka na ovom meču!

10. minut - 53:46 vodi Srbija! Dragana Stanković povećava prednost našeg tima!

9. minut - 51:46 vodi Srbija! Ivana Raca postiže poene, Srbija ponovo ima osetniju prednost. Tupan je tražio tajm-aut.

8. minut - 49:46 vodi Srbija! Ivon Anderson postiže trojku i prekida seriju Francuske!

7. minut - 46:46! Francuska se ponovo vraća u meč! Serija naših i Marina je prinuđena da zatraži tajm-aut.

6. minut - 46:41 za Srbiju. Francuskinje drže priključak. Čeri je bila precizna ispod koša.

5. minut - 46:39 za Srbiju! Ofanzivni skok i poeni kapitenke Tine Krajišnik! Srbija sjajno igra na ovom meču!

3. minut - 44:37 za Srbiju! Jovana Nogić briljira! Nova trojka i 17 poen za srpsku košarkašicu!

2. minut - 41:34 za Srbiju! Naše devojke nastavljaju sa sjajnom igrom!

Srbija nakon prvih 20 minuta igre ima pet poena prednosti. Najefikasnije u našem timu bile su Jovana Nogić sa 12 poena i Ivon Anderson sa 11. U ekipi Francuske istakla se Gebi Vilijams sa 8 postignutih poena.

Jovana Nogić
foto: Profimedia

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

10. minut - 37:32 vodi Srbija! Katarina Zec pogađa u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Naše devojke sa pet poena prednosti odlaze na odmor!

10. minut - 35:32 vodi Srbija! Jovana Nogić ima 12 poena u prvom poluvremenu!

9. minut - 33:32 vodi Srbija! Trojka sjajne Jovane Nogić, Srbija ponovo vodi!

8. minut - 32:30 vodi Francuska! Ivana Raca potiže nove poene, Tupan je prinuđen da zatraži tajm-aut.

7. minutu - 32:28 vodi Francuska! Ivon Anderson prva dvocifrena igračica na ovom meču, njen 11. poen.

6. minut - 32:26 za Francusku! Nova trojka Francuskinja i najveća prednost za njih na meču. Raspala se igra našeg tima u drugoj deonici.

5. minut - 29:26 za Francusku! Prvi put na meču Francuskinje dolaze do prednosti.

3. minut - 24:24! Vratila se Francuska, Marina je bila prinuđena da zatraži tajm-aut.

2. minut - 24:22 za Srbiju! Sara Mišel postiže trojku, samo dva poena prednosti za naše devojke. Više od tri minuta nismo uspeli da postignemo koš.

2. minut - 24:19 za Srbiju! Topi se prednost naše reprezentacije, nastavlja se serija Francuskinja.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

10. minut - 24:17 za Srbiju! Serija Francuske u finišu četvrtine, trojkom u poslednjoj sekundi deonice uspele su naše rivalke da smanje zaostatak.

8. minut - 24:10 za Srbiju! Razigrala se Ivon Anderson, vezala je devet poena naša košarkašica!

7. minut - 18:8 za Srbiju! Prva trojka na meču, precizna je bila Ivon Anderson, naše devojke stižu do dvocifrene prednosti!

Tina Krajišnik
foto: AP

7. minut - 15:8 za Srbiju! Odlična igra naših devojaka. Jovana Nogić je nezaustavljiva u prvoj deonici, sedmi poen naše mlade košarkašice.

5. minut - 11:6 za Srbiju! Raca postiže nove poene, najveća prednost Srbije.

5. minut - 9:6 za Srbiju! Jovana Nogić pogađa uz faul i koristi dodatno bacanje, njen peti poen na meču. Odličan start naših mladih košarkašica.

4. minut - Srbija je povele poenima Mine Đorđević, ali uzvraća Šateru 4:4.

3. minut - Mali broj poena na startu meča. Gebi Vilijams upisuje prve poene na na utakmici, ali uzvraća Ivana Raca na drugoj strani 2:2. Agresivna odbrana naših devojaka na startu meča.

Marina iznenadila izborom startne petorke: Katanić, Nogić, Raca, Topuzović, Đorđević

Izabranice selektorke Marine Maljković već su obezbedile plasman među osam najboljih ekipa na šampionatu, a protiv dobro poznatih rivalki bore se za treće mesto u grupi pred četvrtfinale.

Zanimljivo, treće mesto ne donosi lakšeg protivnika u četvrtfinalu, pošto će parovi na startu nokaut faze takmičenja biti određeni žrebom. Naime, ekipe koje zauzmu prva i druga mesta biće u jednoj posudi, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani biti u drugoj. To znači da će našoj selekciji biti potrebno malo sreće da izbegne dominantnu reprezentaciju Amerike u četvrtfinalu.

Podmlađen tim Srbije ostavio je dobar utisak na ovom Svetskom prvenstvu. Devojke su pružile odličan otpor Kanadi, savladale vicešampiona Japan, pokazale zube iskusnoj Australiji i opravdale ulogu favorita protiv autsajdera Malija.

Sada imaju sjajnu priliku da protiv dobro poznatog rivala pokažu svoj raskošan talenat.

Poslednjih godina stvorilo se ozbiljno rivalstvo sa Francuskinjama. Reprezentacija Srbije je dobila ovog rivala u finalu Evropskog prvenstva u Valensiji, a onda izgubila u borbi za bronzu u Tokiju. Pre toga su se sastajale u utakmicama za medalje još dva puta (EP 2015, finale; OI 2016, treće mesto) - oba puta su naše košarkašice bile bolje.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track