PARTIZAN TROJKAMA RAZBIO OBRADOVIĆEV MONAKO! Pobeda i STOTKA za pamćenje! Crno-beli u PAKLU ARENE srušili evroligaškog favorita
Foto: Nenad Kostić

LUDNICA

PARTIZAN TROJKAMA RAZBIO OBRADOVIĆEV MONAKO! Pobeda i STOTKA za pamćenje! Crno-beli u PAKLU ARENE srušili evroligaškog favorita

Košarka -

Košarkaši Partizana razbili su favorizovani Monako u 17. kolu Evrolige rezultatom 100:80 uz fenomenalan šut za tri i neverovatnu podršku sa prepunih tribina Beogradske arene

Posle egala u tri četvrtine i velike borbe u tom periodu, Partizan je potpuno uništio rivala u poslednjih 10 minuta.

Šut za tri poena odlično je služio crno-bele i definitivno je pokazao put ekipi Željka Obradovića ka velikoj i važnoj pobedi.

Partizan je pogodio 15 od 25 dalekometnih šuteva, čak 60 odsto, dok je za dva poena imao nešto boljih 66,7 procenata, odnosno 18 pogođenih od 27 pokušaja.

Najefikasniji je bio fenomenalni Matijas Lesor sa 21 poenom, a uz to je imao i osam skokova i indeks korisnosti od 27.

Kevin Panter je, poput Lesora već posle 20 minuta imao 14 poena, a meč je završio sa 19, uz četiri asistencije. Odlični su bili i Jam Madar sa 15, Danilo Anđušić sa 12, kao i Dante Egzum sa 11 poena.

1 / 13 Foto: Nenad Kostić

U poraženom sastavu nije bilo povređenog Džona Lojda, a najbolji košarkaš Monaka, Majk Džejms, odigrao je jednu od najlošijih utakmica otkako igra u Evroligi. Jeste stigao do devet poena, ali je za nešto manje od 30 minuta na parketu napravio mnogo više štete svojoj ekipi.

Najefikasniji u Monaku bili su Eli Okobo sa 17 poena, dvocifreni poenterski učinak imali su još Alfa Dijalo i Jakuba Utara sa 12 i 10 poena.

Nije bilo prijatno navijačima u, još jednom, odlično popunjenoj Beogradskoj areni na samom startu meča, pošto su gosti relativno brzo stigli do devet poena.

Međutim, serija crno-belih 12:0 i jak tempo u narednom periodu doneli su domaćinu i 13 poena prednosti već u završnici prve četvrtine.

1 / 11 Foto: Nenad Kostić

Šut za tri poena je funkcionisao fenomenalno, pogađali su Panter, Ledej, Madar, a svaki novi pogodak sa distance izazivao je sve glasniju reakciju sa tribina.

Gosti su, ipak, u drugoj deonici u potpunosti uhvatili priključak.

Vodila se velika borba u prestonici Beograda, a uprkos šou Kevina Pantera i Matijasa Lesora koji su već u prvom poluvremenu imali po 14 poena, ekipe su na "veliku pauzu" otišle pri rezultatu 48:47 za Partizan.

Slično je bilo i u trećoj četvrtini.

Crno-beli su nastavili da "bombarduju" koš rivala šutevima sa distance, uključili su se Papapetru i Anđušić, a u poslednju deonicu ekipe su otišle uz rezultat 69:68.

A, onda... Rapsodija i potpuna dominacija Partizana.

Delovalo je da se Arena trese jer su navijači burno reagovali na svaku novu trojku, ukradenu loptu, promašaj rivala...

Anđušić je nastavio da rešeta, Lesor da dominira, a Egzum je postao nova nerešiva enigma za ekipu Saše Obradovića koja je bila potpuno nemoćna.

Na kraju se Partizan ozbiljno udaljio i čvrsto, oberučke, držao prednost do koje je napornim radom stigao.

1 / 24 Foto: Nenad Kostić

Potpuno zaslužena pobeda crno-belih nad favorizovanim protivnikom koji je u Beograd stigao, a prestonicu Srbije je sticajem okolnosti, odnosno uz pomoć ostalih rezultata i napustio na deobi prvog mesta Evrolige.

Sa učinkom od osam pobeda i devet poraza Partizan je ostao veoma blizu osmog mesta koje vodi u plej-of. Crno-bele čeka utakmica u ABA ligi protiv Cibona, zatim i duplo kolo Evrolige, gosotvanje Makabiju i susret u Areni protiv Baskonije.

Monako je ostao na 11 pobeda, a zabeležio je šesti poraz i, i dalje deli prvo mesto sa Barselonom i Baskonijom, pošto su obe španske ekipe ranije u toku večeri doživele poraze.

Tok meča mogli ste da pratite uživo na Kurir sportu:

Partizan - Monako 100:80 (26:17, 22:30, 21:21, 31:12)

Četvrta četvrtina:

30. minut - 100:80 - Još jedan katastrofalan šut Džejmsa koji je iz teške pozicije uz zvuk sirene bio izuzetno daleko od koša.

Na drugoj strani novi poeni Egzuma sa linije penala, onda blokada Australijanca i poeni Ledeja iz kontre.

Na kraju je Partizan stigao i do "stotke" sa linije slobodnih bacanja.

29. minut 94:79 - Egzum sa linije slobonih bacanja, pa zatim Okobo dolazi do 17. poena. A, onda Panter uz kontakt poentira.

37. minut - 90:77 - Papapetruuu! Treća trojka Grka, Partizan je pred velikom pobedom! Dijalo smanjuje prednost crno-belih.

36. minut - 87:75 - Okobo pogađa sa penala, a onda fenomenalni potezi i poeni Egzuma.

35. minut - 85:73 - Četiri od četiri za tri poena - fenomenalni Danilo Anđušić! A onda je Egzum odličnim postavljanjem iznudio faul u napadu.

Partizan Monako
foto: Nenad Kostić

34. minut - 82:73 - Sve sada polazi za rukom domaćim igračima! Egzum pogađa za dva poena, ali i dodatno slobodno bacanje.

Džejms koji definitivno zna i za bolje utakmice pogađa dva slobodna bacanja.

33. minut - 79:71 - I dalje je Monako bez poena u poslednoj četvrtini, pošto je Težak promašio šut iz teške pozicije u isteku napada.

Na drugoj strani još lakih poena za fenomenalnog Lesora.

Tek posle tri minuta igre, prvi poeni gostiju u poslednjoj deonici, Blosomgejm je pogodio trojku.

32. minut - 77:68 - Uz zvuk sirene, nakon što je uhvatio promašaj Ledeja, Lesor dolazi do 18. poena!

Partizan Monako
foto: Nenad Kostić

Tajm-autom je reagovao Saša Obradović.

31. minut - 75:68 - Fenomenalan start poslednje deonica Zeka Ledeja! "Dva plus jedan", odnosno poeni uz faul i pogođeno dodatno bacanje, a zatim i iznuđen faul u napadu.

A onda erupcija na tribinama pošto je Anđušić pogodio treću trojku.

Treća četvrtina:

30. minut - 69:68 - Nije sad pogodio Madar sa distance, ali jeste Lesor nakon novog napada koji je Partizan obezbedio.

Ledej je trećom ličnom greškom poslao Okoboa na liniju slobodnih bacanja, a on je bio precizan oba puta.

Treća četvrtina je završena poenom Egzuma sa linije slobodnih bacanja.

29. minut - 66:66 - I opet trojka Partizana! Anđušićeva druga na ovom meču i u ovoj četvrtini! Nije bilo sreće na drugoj strani, pošto je nakon promašaja Blosomgejma lopta srećno odbijena u ruke Dijaloa za njegove lake poene.

28. minut - 63:64 - Madar stiže do 15. poena, a Utara vezuje četiri poena.

Partizan Monako
foto: Nenad Kostić

27. minut - 61:59 - Papapetru nije pogodio trojku, a ubrzo Blosomgejm donosi novu prednost gostima. Ozbiljna rezultatska klackalica.

A, Papapetru ne odustaje! Opet je pokušao, a ovaj put je i pogodio šut za tri poena!

26. minut - 58:57 - Anđušić! Prvi poeni, prva trojka! Nakon televizijskog tajm-auta poentirao je Dijalo.

Partizan Monako
foto: Nenad Kostić

25. minut - 55:55 - Baš ne ide Džejmsa u ovim trenucima...Nakon jednog njegovog lošeg šuta Motijunas je ipak uspeo da poentira.

24. minut - 55:53 - Fenomenalan je Smailagić u odbrani! Ukrao je loptu Džejmsu, a Amerikanac je potom napravio poslao košarkaša Partizana na liniju slobodnih bacanja.

Smailagić je promašio prvo, ali pogodio drugo bacanje.

Džejms sada vezuje greške, Ledej je ovaj put presekao njegovo dodavanje, što je omogućilo novi napad Partizana i četrvtu trojku Pantera na ovom meču.

23. minut - 51:53 - Iskupio se Madar! Trojka za izjednačenje, ali odmah i novi poeni Brauna

22. minut - 48:51 - Nije Partizan dobro otvorio drugo poluvreme...Braun je stigao do novih poena nakon izgubljene lopte Madara.

21. minut - 48:49 - Prekršaj Smailagića na startu drugog poluvremena, zatim i poeni Brauna sa polu distance.

Crno-beli šou navijača Partizana:

Druga četvrtina:

20. minut - 48:47 - Lesor je pogodio oba bacanja, a uzvratio je poenima Montijunas, koji je dobio i dodatno slobodno bacanje koje je promašio.

Prvo poluvreme ipak je završeno poenima Monaka sa linije penala, pošto je Džejms ovaj put bio precizan dva puta.

Velika borba i igra "u serijama". Monako je bio nešto bolji na samom startu, ali Partizan je brzo uspeo to da iskontroliše i da stigne čak i do 13 poena prednosti u prvoj četvrtini. Francuski tim koji je u Beograd stigao na deobi prvog mesta, uspeo je da se vrati u drugoj četvrtini i da, uprkos fenomenalnim partijama Kevina Pantera i Matijasa Lesora uhvati priključak.

19. minut - 46:43 - Još jednom neverovatni Panter! Već 14 njegovih poena, a fenomenalan je i Lesor sa 12! Saša Obradović je reagovao tajm-autom posle serije rivala od 6:0.

Džejms je posle faula Lesora promašio oba slobodna bacanja.

Partizan Monako
foto: Nenad Kostić

18. minut - 42:43 - Ovaj put, posle tajm-auta problemi... Madar nije prebacio loptu na protivničku polovinu na vreme, a poklon su gosti prihvatili oberučke. Motijunas je poentirao.

Madar se iskupio sa linije slobodnih bacanja u sledećem napadu.

17. minut - 40:41 - Ne može Avramović do prvog poena, promašio je trojku, na drugoj strani Okobo smanjuje prednost, a nakon promašaja Lesora, Dijalo je doneo prednost gostima. Opet je tajm-autom reagovao trener domaće ekipe.

Partizan Monako
foto: Nenad Kostić

16. minut - 40:37 - Dopustio je Partizan ofanzivni skok nakon kojeg je Hol poentira, a onda još jednom - Panter! Treća trojka kapitena crno-belih iz četiri pokušaja i njegov 12. poen za 38:35.

Napravio je ubrzo Panter i prvi faul. Priznati su poeni Okoboa koji je promašio dodatno slobodno bacanje.

Lesor je i dalje bez promašaja, a sitgao je do 10. poena za 40:35.

15. minut - 35:33 - Monako je ponovo stigao do prednosti pošto je Utara vezao pet poena. To je, na veliku radost navijača, poništio Panter drugom trojkom na utakmici.

14. minut - 32:31 - Izborio se Lesor za dva slobodna bacanja, oba puta je bio precuzan, ali na drugoj strani Utara postiže trojku.

13. minut - 30:28 - Četvrti šut za tri poena i treći promašaj Ledeja. Na drugoj strani Hol je dobio priliku da poentira sa linije slobodnih bacanja.

Pogodili su potom za dva poena Ledej i Dijalo.

Partizan Monako
foto: Nenad Kostić

12. minut - 28:24 - Tajm-aut je bio dobar, pošto je nakon njega Lesor stigao do šestog poena. Na drugoj strani Dijalo sa poludistance stiže do prvih poena.

11. minut - 26:22 - Poenima Hola počela je druga deonica, a nakon izgubljene lopte Egzuma i trojke Okoboa iz teške pozicije, Željko Obradović traži tajm-aut.

Prva četvrtina:

10. minut - 26:17 - Panter nije pogodio dvojku, ali ni Okobo trojku iz velike daljine na isteku napada na drugoj strani. Nakon kratkog "većanja" sudija, doneta je odluka da je istekao napad Monaka, a u narednom napadu do poena je stigao Lesor.

U samoj završnici prve četvrtine Braun je pogodio težak šut preko ruku Dantea Egzuma.

9. minut - 24:15 - Okobo je poentirao, a nakon izubljene lopte Madara isto je učinio i Braun.

Partizan, Monako, KK Partizan
foto: Nenad Kostić

8. minut - 24:11 - Prvi šut i prvi poeni Dontea Hola, ali nova trojka Partizana, odnosno Madara za 22:11! A onda promašaj Hola, pa prvi poeni Lesora.

7. minut - 19:9 - Nakon tajm-auta Saše Obradovića loš napad i izgubljena lopta, uz dobru odbranu Partizana. Na drugoj strani Ledej nije pogodio trojku, ali još jedna ukradena lopta - Panter nadmudrio Džejmsa, a Madar je poentirao iz kontre.

Partizan, Monako, KK Partizan
foto: Nenad Kostić

6. minut - 17:9 - I još jedna trojka! Šuterski fantastično otvaranje meča Partizana! Do prvih poena je stigao Jam Madar, a domaćin ima seriju 12:0.

5. minut - 14:9 - Nakon promašaja, Džejms je napravio prekršaj pri šutu za tri poena, što je Panter na najbolji način iskoristio. Sva tri puta je bio precizan, pa crno-beli imaju prednost 11:9.

Kapiten Partizana već ima šest poena. Odlična odbrana Smailagića i ukradena lopta Donatasu Motijunasu, pa odmah nakon toga nova trojka, ovaj put Joanisa Papapetrua!

4. minut - 8:9 - Promašaj Pantera, pa onda opet Blosomgejm poentira. A onda još jednom erupcija među navijačima, pošto je Panter ovaj put pogodio i to za tri poena.

Partizan
foto: Starsport

3. minut 5:7 - Oduševljenje Grobara - trojka Ledeja za izjednačenje! Na drugoj strani prvi poeni Blosomgejma.

2. minut - 2:5 - Pogađa Džejms i trojku, zatim i Alen Smailagić precizan iz ne baš najlakše pozicije.

1. minut - 0:2 - Prve poene na utakmici je postigao Majk Džejms nakon neiskorišćenog napada Partizana.

Partizan, KK Partizan
foto: Nenad Kostić

Sa prepunih tribina čuo se glasan aplauz navijača Partizana u trenucima kada je trener Monaka Saša Obradović izašao iz svlačionice.

1 / 16 Foto: Nenad Kostić

Uoči meča:

Crno-beli će pokušati da zabeleže četvrtu uzastopnu pobedu u ovom takmičenju i da dođu do ukupno sedmog vezanog trijumfa.

Sa učinkom od sedam pobeda i devet poreza, Partizan se uoči 17. kola nalazio na 11. poziciji, na jednu pobedu od mesta koje vodi u plej-of, dok je Monako u Beograd stigao na deobi prvog mesta sa učinkom od 11 pobeda i pet poraza.

Trener Partizana, Željko Obradović, svestan je da njegov tim ne očekuje lak zadatak.

"Rekli smo da presudni kvalitet mora da bude odbrana i da mora uvek da se igra na najvišem nivou. Sada igramo protiv Monaka koji je još prošle sezone ušao u Top 8 i ispali su praktično na jednu loptu protiv Olimpijakosa za Fajnal for. Ove sezone pružaju još više, izuzetno su vođeni od strane Saše Obradovića i ovog puta mu čestitam zbog svega što radi sa klubom. Radi se o ekipi koja igra specifičnu košarku, kao i svi klubovi koji su u vrhu tabele. Što se tiče ofanzivnog skoka, takođe".

"Igraju dosta specifično, sa mnogo igre jedan na jedan, zbog čega je Monako u začelju po broju asistencija. Ali, to je opet kvalitet koji imaju njihovi kreatori, da mogu akcije da završe i sami. Ključ utakmice je da probamo čvrstom odbranom da zaustavimo njihove najbolje igrače, koji imaju taj kvalitet da igraju jedan na jedan, kako bismo došli do još jednog dobrog rezultata", rekao je Obradović.

Njegov kolega sa klupe Monaka, Saša Obradović, govorio je pohvalno o treneru Partizana.

"Ako dobro pamtim mogli su četiri utakmice da završe kao pobednici. Zaslužuju svaki respekt, vođeni od najboljeg trenera i današnjice i pređašnjice. Sigurno neko ko je ostavio veliki trag, mislim da će teško moći bilo ko da ga nadmaši u skorijoj budućnosti. Takođe, Partizan je imao i strpljenje s obzirom na prošlogodišnje rezultate, to je prava formula da se očekuju neke konstante, vezali su pobede i sebe su istakli u prvi plan kao jedan od favorita za plej-of", poručio je trener Monaka.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track