SRBIN ŽRTVA NEZAPAMĆENE NEPRAVDE! Ovakvu BRUKU NBA ne pamti: Jedan detalj sa sramnog glasanja za MVP nagradu posebno PADA U OČI!
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

sram ih bilo

SRBIN ŽRTVA NEZAPAMĆENE NEPRAVDE! Ovakvu BRUKU NBA ne pamti: Jedan detalj sa sramnog glasanja za MVP nagradu posebno PADA U OČI!

Košarka -

Da nije tužno bilo bi smešno...

Dugo je kukao, kukao, kukao i na kraju iskukao MVP nagradu Kamerunac Džoel Embid. Nakon najprljavije kampanje u istoriji NBA lige ovo prestižno priznanje otišlo je u ruke centra Filadelfije - NEZASLUŽENO!

Jasno je da je Nikola Jokić, dvostruki najbolji košarkaš sveta, po svemu prikazanom na terenu zaslužio da i treći put zaredom dobije prestižno priznanje, ali kampanja koja se mesecima u Americi vodila protiv njega urodila je plodom. Uprkos jasnim statističkim parametrima koji su bili na Jokićevoj strani, Embid je odneo ubedljivu pobedu.

Vodio je Nikola Nagetse prvi put u istoriji franšize do liderske pozicije na Zapadu, imao je 30+ tripl-dablova u sezoni, imao drastično bolju statistiku od glavnog rivala, koji se četiri sezone nije pojavio u "Bol areni" - jer ne sme... Ali džaba sve... Statistika koja bi trebalo da bude presudna kod dodele priznanja ovaj put očito nije imala ulogu, pa Somborac nije dobio nagradu koja mu po svemu prikazanom apsolutno pripada.

Bez argumenata minirali su ga čitave sezone i na kraju uspeli u svojoj nameri, a ono što posebno upada u oči svima jesu skandalozni rezultati glasanja.

Iako je Jokić sve do finiša sezone bio najveći favorit za MVP nagradu, Embid je na kraju odneo ubedljiv trijumf. Po rezultatima glasanja reklo bi se da je bio daleko dominantniji od Nikole - što naravno nije istina!

Verovali ili ne, od ukupno 100 glasova za prvo mesto, Embid je dobio čak 73, a Jokić samo 15. Embid je kod 25 novinara bio drugi izbor, a Nikola je dobio 52 glasa za drugo mesto. Samo dva novinara stavila su Embida na treće mesto, a Jokića čak 32.

Kada saberemo sve glasove koje je dobio srpski košarkaš, dolazimo do zaključka da jedan novinar Jokiću uopšte nije dao glas - nije ga stavio ni u najboljih pet igrača NBA lige, što je bruka i sramota! Čak je i Janis, koji je završio na trećoj poziciji, imao ukupno 100 glasova.

Brojke sve govore

Gotovo svi najvažniji statistički parametri išli su u korist Nikole Jokića. Srbin je u odnosu na konkurenciju dominirao u brojnim aspektima - Odigrao najviše utakmica, podelio najviše asistenija, imao najbolje procente šuta za dva i tri poena, bio lider u kategoriji koja određuje efikasnost igrača na osnovu uzetih šuteva, najbolji u napadačkom rejtingu...

Bio je neprikosnoven i svim parametrima napredne statistike - broj poena kojim igrač doprinosi u timskom napadu, ukupnom doprinosu igrača kada je na parketu (BPM) i elementima uticaja na rezultat.

A Embid... Dobro, može da se pohvali da je ispred Jokića po broju postignutih poena, procentu slobodnih bacanja, kojih je imao pregršt ove sezone i broju rampi...Ali Amerima je to očito bilo dovoljno.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track