UH, ŠTO JE OVIH DANA LEPO BITI SRBIN - LJUDI, CELA PLANETA NAM ZAVIDI! Španska "Marka" poručuje: Srbija je postala BROJ 1 u sportu
Foto: AP Jeanfrancois Badias, AP Marta Lavandier

velesila

UH, ŠTO JE OVIH DANA LEPO BITI SRBIN - LJUDI, CELA PLANETA NAM ZAVIDI! Španska "Marka" poručuje: Srbija je postala BROJ 1 u sportu

Košarka -

Ugledna španska Marka piše da je Srbija zahvaljujući Novaku Đokoviću i Nikoli Jokiću postala najjača sportska nacija na planeti.

Navikli su nas na uspehe, neki bi rekli i razmazili, pa su nam i očekivanja uvek velika. Nekada nismo ni svesni koliko smo privilegovani što imamo Nikolu i Novaka - genijalne momke koji ispisuju istoriju sporta.

Kada vidite koliko nam svet ovih dana zavidi i kako gleda na njih i njihove uspehe, biće vam kristalno jasno zašto za ove momke kažemo da su najbolji ambasadori Srbije koje smo ikada imali.

Hvalospevi na račun srpskih asova stižu sa svih strana sveta. Strani mediji se pitaju kako je moguće da najdominantniji sportisti današnjice dolaze iz jedne tako male zemlje kao što je Srbija.

Đoković i Jokić
foto: @starsport

Ugledna španska "Marka" objavila je tekst u kom govori o ovom fenomenu.

Podsetimo, Novak je u nedelju osvojio Rolan Garos i postao apsolutni rekorder sa 23 grend slem trofeja. Dva dana kasnije Nikola Jokić je doneo Denveru šampionsku titulu, prvu u 47 godina dugoj istoriji kluba.

Novinar "Marke" na početku teksta podseća da su Nikola i Novak rođeni u bivšoj Jugoslaviji.

"Obojica su rođeni u zemlji koja se raspala usled političkih nemira, ali dve velike zvezde sa Balkana uspele su da dostignu najviši nivo u svojim sportovima", navodi Marka.

Autor se potom osvrće na čudesan podvih Nikole Jokića u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

"Denver nikada ranije u svojoj 46 godina dugoj istoriji nije osvojio titulu u NBA. Jokić je juče bio prorok koji je ovom timu doneo trofej Larija O’Brajena. Jokić je ove sezone postavio rekord po broju tripl-dablova u plej-ofu, dok je u finalu bio najbolji strelac, asistent i skakač svog tima, što se takođe prvi put dogodilo" piše španski novinar i dodaje:

"I dok je Jokić najbolji košarkaš današnjice, Đoković je već dugo predmet rasprava o najboljem teniseru svih vremena".

Marka ističe da je Novak trijumfom u Parizu pretekao Rafaela Nadala na večnoj listi po broju grend slem trofeja i tako postao apsolutni rekorder u muškoj konkurenciji sa 23 titule.

Nikola Jokić, Novak Đoković
foto: Beta/Milan Obradović, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, AP/Christophe Ena

"Srbija je zemlja sa velikom sportskom tradicijom, bez obzira na to što prema poslednjem popisu ima 6.690.887 stanovnika. Njih dvojica su njenim stanovnicima pružila najveće zadovoljstvo, koje nikada nije bilo zabeleženo u istoriji Srbije. Mali broj zemalja na svetu ima privilegiju da ima ovako velike sportiste", zaključuje Marka.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track