LAVICE SU NEUNIŠTIVE! Srpske košarkašice posle DRAME srušile Tursku na startu Evropskog prvenstva
Foto: FIBA

idemo, lavice

LAVICE SU NEUNIŠTIVE! Srpske košarkašice posle DRAME srušile Tursku na startu Evropskog prvenstva

Košarka -

Specijalni izveštač Kurira iz Ljubljane: Dejan Ignjatović

Košarkašice Srbije pobedile su u Sloveniji selekciju Turske sa 71:63 (21:22, 16:11, 21:19, 13:11), u meču prvog kola Grupe D Evropskog prvenstva.

Srbiju je do pobede predvodila Ivon Anderson sa 17 poena i pet asistencija, a pratile su je Jovana Nogić sa 12 i Maša Janković sa 10 poena.

Najefikasnije kod Turske bile su Tiera Makkoen sa 12 i Sevgi Uzun, Alperi Onar i Čakir Turgut sa po 10 poena.

U istoj grupi, ranije danas, Mađarska je pobedila Slovačku sa 89:67.

U narednom kolu, Srbija će igrati protiv Slovačke, dok će se Turska sastati sa Mađarskom.

Srbija
foto: FIBA

UŽIVO: Srbija - Turska

IV ČETVRTINA

Kada je najteže, tu je Kristina Topuzović (64:58) - Tijara Mekovan pogađa dva slobodna bacanja nakon faula Tine Krajišnik i smanuje na 66:62. Biće gusto u nastavku!

I u poslednjoj deonici srpske košarkašice su nastavile sa sjajnom igrom, ali su Turkinje uspele da istope prednost (62:58) i ovaj duel uveu u dramu.

III ČETVRTINA

Sjajna igra Srpkinja u nastavku donela je i lepu prednost (58:52) koju bi naše devojke trebalo da zadrže i rutinski privedu meč kraju.

Saša Čađo iz kontre pogađa, a onda i Dragana Stanković, pa posle grčevite borbe Srpkinje su opet u vođstvu (48:42).

Marinine "lavice" su se dobro držale prvih četiri munuta drugog poluvremena, a onda je usledio nalet Turkinja koje stižu do izjednačenja (40:40).

Srbija
foto: FIBA

II ČETVRTINA

Veliki broj izgubljenih lopti Srbije je razlog zašto nemamo i veći kapital na poluvremenu od ovih plus četiri (37:33). Janković je postigla osam poena, a prati je Raca sa sedam.

Malo bolja odbrana izabranica Marine Maljković odmah nam donosi i malo veću prednosti - 36:30. Velika borbenost naših reprezentativki!

Naša reprezentacije je ispunila ponus posle četiri minuta igre, dok Turska nema još nijedan prekršaj u drugom kvartalu.

Odlično funkcioniše šut van linije 6,75. Za sada su pogađale Nogić, Anderson i Jovanović.

Srbija
foto: FIBA

I ČETVRTINA

Serijom 5:0 otišli smo na prvu pauzu došli smo do dva poena prednosti, ali su Turkinje čudesnom trojkom uz zvuk sirene vratile vođstvo na svoju stranu - 21:22.

Imamo dosta problema sa odbranom nad Čakir. Ona je već na 9 poena.

Ivon Anderson postiže pet poena i odmah vraća našoj reprezentaciji vođstvo - 12:10.

Počeo je meč u Ljubljani. Turkinje su bolje ušle u utakmici, odbrana Srbije za sada malo slabija.

.............

Marinine "lavice" protiv tradicionalno neugodnih Turkinja započinju odbranu zlata osvojenog pre dve godine na Evropskom prvenstvu u Valensiji.

Utakmica je na programu od 15 časova u dvorani „Stožice“ u Ljubljani.

00:29

Košarkašice pred meč protiv Turske

Zbog smrtnog slučaja u porodici, protiv Turske neće igrati Aleksandra Crvendakić, jedna od vodećih igračica ekipe.

Biće ovo četvrti međusobni meč Srbije i Turske na Evropskim prvenstvima, a Turkinje vode sa 3:1 u pobedama. Poslednji put Srbija i Turska su se sastale u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2015. godine u Mađarskoj, kada je naš tim slavio sa 75:63.

Turska sa velikim ambicijama stiže u Sloveniju. Dugo nije imala zapaženih rezultata, na poslednja dva šampionata je završila na 14. mestu. Bio je to prelazni period u kome su napravili smenu generacije, pa sada gro tima čine igračice Fenerbahčea i Mersina. Upravo ove dve ekipe su igrale u finalu Evrolige, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Turska je izuzetno jaka na centarskim pozicijama. Tilbe Senjurek i Ezra Ural Topuz imaju puno iskustva. Spoljnu liniju predvodi doskorašnja igračica Fenerbahčea Olkaj Čakir Turgut. Ipak, prva igračica tima je Teira Mekouvan, 204 centimetara naturalizovana Amerikanka, članica Galatasaraja.

Iako Turska na klupi ima iskusnog selektora Ekrema Memnuma, koji je 2015. godine preuzeo klupu nacionalnog tima, nema sumnje da će u tom segmentu Srbija biti u prednosti. I ne samo protiv Turske, jer je Marina Maljković aktuelni šampion Evrope sa Srbijom i aktuelni osvajač Evrolige sa Fenerbahčeom.

U odnosu na selekciju od pre dve godine, koja se u Valensiji okitila zlatom, u timu nisu Sonja Vasić, Jelena Bruks, Dajana Butulija, Ana Dabović, Maja Škorić, Anđela Dugalić.

Ali, svakako, Srbija je prepuna iskustva i talenata na terenu. Ivon Anderson je članica druge petorke Evrolige, Aleksandra Crvendakić igrala finale Evrolige sa Mersinom i igračica koja može da napravi razliku.

Zaštitni znak Srbije prethodnih godina je bila odbrana. Ratnička igra, sa puno energije, nešto je što krasi naš tim, a nema sumnje da će iskustvo koje imaju Tina Krajišnik, Nevena Jovanović ili Saša Čađo, pomoći da se održi, pa i podigne nivo u ovom smislu.

Mlade, a veoma iskusne sa šampionskim pedigreom su Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović.

Puno se očekuje i od generacije 1999., koju čini dvojac iz Fenerbahčea Ivana Raca i Mina Đorđević, kao i Ivana Katanić. Da je veliki potencijal, ujedno i neko ko može puno da pruži, pokazala je najmlađa u timu Maša Janković. Maša je ujedno primer nadolazećim generacijama srpskih košarkašica, kako se talentom, kvalitetom, ali pre svega radom, stiže do najboljeg nacionalnog tima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track