DA SU NA VREME PRIJAVILI, ŠIRENJE VIRUSA BI BILO SPREČENO! Oglasio se KSS nakon skandala na EP: Neko je došao zaražen u Niš!
Foto: FIBA

POVODOM PROBLEMA

DA SU NA VREME PRIJAVILI, ŠIRENJE VIRUSA BI BILO SPREČENO! Oglasio se KSS nakon skandala na EP: Neko je došao zaražen u Niš!

Košarka -

Košarkaški savez Srbije (KSS) demantovao je tvrdnje da su se košarkaši na juniorskom Evropskom prvenstvu u Nišu otrovali hranom i istakao da je reč o stomačnom virusu.

"Istina je i da je šest nacionalnih selekcija prijavilo zdravstvene tegobe. Ispostavilo se da su zdravstvene probleme imali igrači i članovi stručnih štabova Finske, Grčke, Litvanije, Slovenije, Španije i Turske, reprezentacija koje su smeštene u istom hotelu", naveo je KSS.

"Međutim, zdravstvene tegobe nisu prijavili odmah, već u utorak 25. jula prepodne, a pojedini igrači su osećali tegobe i tri dana ranije. Da su probleme prijavili na vreme, odnosno ranije, svi nadležni iz KSS, FIBA i Organizacionog odbora odmah bi reagovali i sprečili širenje virusa", dodaje se u saopštenju.

Prema mišljenju lekara, kako je naveo KSS, a u odnosu na momenat u kome se bolest pojavila, vrlo je izvesno da je doneta sa strane, odnosno da je neko od smeštenih u hotelu došao u Niš zaražen.

"Dakle, nema reči o bilo kom vidu masovnog trovanja hranom, što bi izazvalo daleko veće razmere i mnogo veći broj zaraženih, kako su neki mediji tvrdili, već se radi o stomačnom virusu. Ovo su potvrdile i analize koje su sprovele sve nadležne medicinske i sanitarne službe, pošto su stigli kompletni rezultati koji potvrđuju da nema ni reči o trovanju hranom, već da je u pitanju virus", naveo je srpski savez.

KSS je naveo i da jeste tačno da je prvog dana takmičenja bilo problema u halama zbog velikog nevremena koje je pogodilo Niš.

"Činjenica je da je tokom prvog dana takmičenja, usled velikog nevremena u Nišu, bilo problema sa kondenzacijom i klizavim parketom u dvorani 'Mika Antić', kao i da je dvorana 'Čair' u jednom trenutku prokišnjavala, što je rešeno veoma brzo", naveo je KSS.

"U nekim medijima se pojavila netačna vest da je FIBA pokrenula istragu protiv KSS zbog neadekvatnih uslova za odigravanje završnice meča Poljska - Turska. Međutim, tačno je da su nadležnih organi FIBA pokrenuli internu istragu prema FIBA službenim licima delegiranim za ovaj meč, odnosno delegatu i sudijama koji nisu zaustavili meč dok se ne steknu uslovi za igru", istakao je KSS u saopštenju.

Na kraju je KSS naveo da je situacija u prethodna dva dana bila neuporedivo bolja, o čemu govori i realizacija unapred planiranog rasporeda svih utakmica osmine finala i četvrtfinala.

"Zbog svega navedenog, molimo javnost da pažnju preusmeri na završnicu velikog sportskog takmičenja u Nišu i sjajne partije juniorske reprezentacije Srbije. Dođite u dvoranu 'Čair' da zajedno navijamo za naše momke u borbi za medalju", zaključio je KSS u saopštenju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track