BOMBA! ZVEZDA I PARTIZAN NAPUŠTAJU ABA LIGU: Revolucija u srpskoj košarci! Pravi se moćna domaća liga - SVE DOGOVORENO
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

bum

BOMBA! ZVEZDA I PARTIZAN NAPUŠTAJU ABA LIGU: Revolucija u srpskoj košarci! Pravi se moćna domaća liga - SVE DOGOVORENO

Košarka -

Ponovo su se za stolom okupi najvažniji ljudi KLS, i tom prilikom razgovarali o važnim promenama koje će se desiti u narednom periodu!

Na sednici Predsedništva i Skupštine KLS prisustvovali i predstavnici Crvene zvezde i Partizana, Nebojša Čović i Mlađan Šilobad, i tom prilikom doneta je odluka koja će mnogo toga promeniti iz korena.

Direktor KLS Aleksandar Grujin kazao je da će ova liga od sezone 2025/6 postati profesionalna, pa će klubovi upravo kroz tu ligu tražiti svoj put ka evropskim takmičenjima.

„Već drugu godinu se okupljamo u sjajnom ambijentu hotela na Staroj planini. Usvojili smo na Skupštini važne i zanimljive odluke. Svakako, najinteresantnije je da smo se dogovorili da od sezone 2025/6. naša liga postane profesionalna! I da u njoj igraju svi klubovi, počevši od Crvene zvezde i Partizana, pa do svih ostalih ABA ligaša, da kroz naše takmičenje nađu prolaz u evropska takmičenja. To bi značilo formiranje jake srpske lige u kojoj bi igrali naši najbolji timovi, jer više ne bi imali potrebu učešća u regionalnom takmičenju“, rekao je Grujin.

Partizan, Crvena Zvezda
foto: Nenad Kostić

On je pokušao da precizira stav o prohodnosti iz ABA 2 lige u ABA ligu, i napominje da je pravedno da šampion ABA 2 direktno obezbedi plasman u elitno takmičenje.

„Kao što je poznato, sve zemlje učesnice ABA lige imaju ograničen broj ekipa, učesnica. Srbija ima najveću kvotu učesnika, ukupno šest mogućih timova, ali želimo da neke stvari definišemo. Smatramo da je pravedno da prvak ABA 2 direktno uđe u elitnu ABA ligu, da ne mora da razigrava sa najslabije plasiranim timom od onih pet iz ABA lige. Na taj način nam se uskraćuje prostor za šestog učesnika iz Srbije, a svi znamo da je tako prošle godine izvisio Zlatibor, iako je po zaslugama trebalo da se nađe u regionalnoj eliti“, objasnio je Grujin.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track