ODLAZAK KOŠARKAŠKOG GENERALA: Preminuo legendarni Bobi Najt, jedan od najboljih trenera u istoriji igre pod obručima!
Foto: Jeremy Hogan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

TUŽNA VEST

ODLAZAK KOŠARKAŠKOG GENERALA: Preminuo legendarni Bobi Najt, jedan od najboljih trenera u istoriji igre pod obručima!

Košarka -

Proslavljeni američki košarkaški trener Bobi Najt preminuo je u 84. godini života, potvrdila je njegova porodica u objavi na društvenim mrežama.

Teška srca vas obaveštavamo da je trener Bob Najt preminuo u svom domu u Blumingtonu okružen porodicom“, navodi se u saopštenju.

Zahvalni smo na svim mislima i molitvama, i cenimo kontinuirano poštovanje naše privatnosti pošto je trener zahtevao privatno porodično okupljanje. Nastavićemo da slavimo njegov život i da ga se sećamo, danas i zauvek kao voljenog muža, oca, trenera i prijatelja."

Najt je bio među najboljim trenerima u istoriji košarke, završio je karijeru sa 902 pobede u 42 sezone u timu vojne akademije, Indijani i Teksasu. Osvojio je tri NCAA titule u Indijani, a predvodio je i reprezentaciju SAD do zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1984. godine.

Tokom godina provedenih u Indijani, popularni "General" stvorio je niz fenomenalnih igrača, poput Ajzee Tomasa, Detlefa Šremfa i Volta Belamija, dok je svega četiri sedmice trenirao i jednog od najznačajnijih košarkaša u istoriji – Larija Birda.

Poznavaoci košarke tvrde da je od stvaranja igrača, Bobi Najt mnogo veći uticaj imao na razvoj čitave plejade izvanrednih trenera, jer su mu na počecima karijere pomoćnici bili Stiv Alford, Lorens Frenk, Džim Bejhejm, Rendi Vitman, i jedini koji ga je prestigao po rezultatima – Majk Križevski.

Tvorac je i pokretnog, timskog napada koji je dobio ime po univerzitetu Indijana, ali i žestokoj odbrani čovek na čoveka, koju su treneri decenijama kasnije pokušavali da kopiraju.

Zazirali su i od njegovog karaktera, pa je ostalo zapisano da je tokom boravka njegovog tima u Portoriku napao policajca, da je tokom tajmauta glavom udario Šerona Vilkersona, da je hvatao igrače za gušu, te da je džogerom raspalio Kalberta Čejnija zbog čega je čitava plejada afroameričkih lidera skočila protiv njega.

Kada ga je predsednik univerziteta Indijana, Majls Brend otpustio 2000. godine, postao je najomraženija osoba u toj američkoj saveznoj državi.

U dvoranu u kojoj igra Indijana vratio se tek 19 godina kasnije, u zagrljaju Ajzee Tomasa, a publika ga je dočekala ovacijama.

Kurir sport/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track